Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gânduri pentru prima mea generație de cinci stele

Absolvenţilor noştri din clasa a VIII-a

Gânduri pentru prima mea generație de cinci stele

Parcă mai ieri, ați intrat timizi pe poarta școlii și în clasă, unde apoi, timp de cinci ani de zile , ne-am petrecut cea mai mare parte a timpului împreună, (dacă luăm în considerare și orele de After School), unde am legat prietenii trainice, care spre plăcuta mea surprindere durează și azi, când ați terminat clasa a VIII-a. Ați fost și veți rămâne generația mea de cinci stele, așa cum îmi place să vă numesc.

 Am fost onorate (eu și colegele mele, doamnele învățătoare Doina Sabău, Rodica Fechete și Luciana Morlocan) să fim invitate la cursul vostru festiv, ne-ați făcut mândre de realizările voastre, iar bucuria voastră a fost și a noastră. Emoțiile care ne-au încercat au fost și ele comune, pentru că în cinci ani ne-am apropiat mult, cât să vă avem la suflet pentru o viață întreagă. Cu ce am vrea să rămâneți, dragii noștri elevi? Cu faptul că ne-a păsat de voi, lucru pe care l-ați simțit, sunt convinsă. Spunea un bătrân odată că unele meserii, ca cea de actor, preot sau dascăl nu pot fi făcute de oricine. În cazul vostru, dacă am fi predat doar niște simple cunoștințe și noțiuni, fără vreo implicare afectivă, fără a pune suflet, fără a empatiza, v-ați fi dat seama cu ușurință, am fi jucat un rol prost, am fi fost niște actori slabi, iar odată terminată piesa, nu v-ar mai fi interesat decât să mergeți mai departe, fără a vă întoarce înapoi. Dar faptul că ținem legătura, că reveniți în cuib sau stup ori de câte ori aveți ocazia, fie și doar pentru câteva momente, faptul că ne țineți la curent cu performanțele voastre din toate domeniile, că veniți uneori pentru a cere o a doua părere, toate acestea ne asigură că investiția făcută în voi este una cu adevărat profitabilă, nimic nu a fost prea mult sau prea greu.
Ce v-am putea spune acum, înaintea examenelor de Evaluare Națională? Să țineți cont de faptul că puteți, că sunteți valoroși, că nu există elevi buni sau slabi, fiecare e bun la ceva, trebuie doar să descoperiți acel ceva unde veți excela. Să aveți o stimă de sine ridicată, pentru că avem încredere în voi, sunteți mai mult decât niște cifre și statistici, că peste toate Providența Divină lucrează. Veți ajunge acolo unde trebuie să ajungeți, iar noi, cu satisfacție, vom adăuga, vorbind despre reușitele voastre: Și acesta a fost copilul meu! Dar nu uitați, că înainte de a deveni ceva în viață, trebuie să deveniți OAMENI!
Prof. Cristiana Vidican

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:05 Ora de vară a Europei de Est