Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

ZILELE For LIFE, ediția a VIII-a, Oradea

În perioada 18-19 iunie 2024, la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr” din Oradea, s-a desfășurat evenimentul

ZILELE For LIFE, ediția a VIII-a, Oradea

Evenimentul ,,Zilele FOR LIFE" a fost o manifestare deosebită, menită să ne aducă împreună printr-o serie de activități diverse și captivante.

Desfășurat cu sprijinul Liceului Teoretic Aurel Lazăr și al voluntarilor dedicați, evenimentul a inclus o varietate de ateliere și activități menite să stimuleze creativitatea, dezvoltarea personală și spiritul de echipă al participanților.
Printre activitățile desfășurate, s-au numărat:
1. Atelierul de jocuri- Un spațiu în care participanții au putut să se relaxeze și să se distreze, explorând diverse jocuri de societate și de strategie.
2. MiNd in Motion- O activitate interactivă care a combinat mișcarea cu stimularea mentală, promovând un stil de viață activ și sănătos.
3. Atelier de creativitate - Participanții au avut ocazia să-și exprime latura artistică prin diverse proiecte creative, folosind materiale și tehnici variate.
4. Atelier de ritmuri creative- Un spațiu dedicat muzicii și ritmului, unde participanții au explorat diverse instrumente și au învățat despre importanța ritmului în muzică.
5. Atelier de gastronomie- Un loc în care arta culinară a fost la înălțime, participanții învățând rețete noi și descoperind bucuria gătitului împreună.
6. Puzzle Hunt- O activitate de tip vânătoare de comori, în care participanții au lucrat în echipă pentru a rezolva puzzle-uri și a găsi indicii.
7. Ateliere de dezvoltare personală - Sesiuni dedicate auto-descoperirii și îmbunătățirii abilităților personale, prin tehnici și exerciții specifice.
8. Activități sportive- Diverse sporturi și jocuri care au încurajat mișcarea și competiția prietenoasă între participanți.
9. Atelier de științe aplicate și curiozități - Un atelier fascinant unde participanții au explorat experimente științifice și fenomene interesante, stârnindu-le curiozitatea și pasiunea pentru știință.
Un aspect inovator al evenimentului a fost identificarea tipului de memorie predominant al fiecărui participant - auditivă, vizuală sau kinestezică - prin jocuri și activități special concepute. Acest lucru a ajutat participanții să înțeleagă mai bine cum învață și cum pot optimiza procesul de învățare.
,,Zilele FOR LIFE" a fost o ocazie excelentă pentru elevi de a se conecta, de a învăța lucruri noi și de a se bucura de timpul petrecut împreună într-un mod constructiv și plăcut.
Mulțumim doamnei director Băguț Mihaela, profesorilor coordonatori: Ballo Erika, Băguț Ciprian, Brădău Cristina, Bubela Carmen, Dragoș Daniela, Hanga Ovidiu, Juncu Vasile, Lup Laura, Mladin Ioana, Muscaș Viorel, Trif Olga, Zopota Larisa și doamnei secretare Uivarosan Gianina.
Organizatori: Feher Andrei, Ivan Ingrid, Andre Stephanie, Lup Laura, Birtoc Tania, Maghiar Selena, Armencea Iarina, Flutur Maya, Silaghi Patrik, Durla Sara, Bogdan Petru, Purza Evelyne, Corchiș Vanessa, Berindei Darius, Țarălungă Andrei, Budo Ivena, Ghitea Alexandra, Silaghi Maria, Bar Marge Ariana, Pallag Rebeca, Piscoi Dora.
Voluntari: Gîga Bârsan Nicoleta, Nan Mihai, Șandor Casian, Rusu Loredana, Lazăr Allegra, Fota Cristina, Nagy Cynthia, Laza Alexia, Mihok Alexandra, Strava Raluca, Boțcău Andrei, Ungur Răzvan, Suciu George, Marian Iosif, Oșorheian Sofia, Mieluț Cristian, Gavrilaș Denisa, Fonai Iarina, Masgras-Denuț Alexandru, Bar Darius.
Mulțumim tuturor!
For Life - Împreună dăm viață învățării.
Prof. Larisa Zopota

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:55:16 Ora standard a Europei de Est