Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, va conferenția la Universitatea din Oradea, cu ocazia aniversării a 15 ani de existență a Centrului de Studii Interdisciplinare

Vineri, 21 iunie 2024,

Președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, va conferenția la Universitatea din Oradea, cu ocazia aniversării a 15 ani de existență a Centrului de Studii Interdisciplinare

O serie de manifestări științifice vor marca, în luna iunie, împlinirea a 15 ani de la înființarea Centrului de Studii Interdisciplinare al Universității din Oradea.

Vineri, 21 iunie 2024,
Președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, va conferenția la Universitatea din Oradea, cu ocazia aniversării a 15 ani de existență a Centrului de Studii Interdisciplinare
O serie de manifestări științifice vor marca, în luna iunie, împlinirea a 15 ani de la înființarea Centrului de Studii Interdisciplinare al Universității din Oradea.
Cel mai important dintre momentele celei de a XVI-a ediții a Conferinței Internaționale „Izvoarele istoriei și interpretările istoricilor" va fi conferința publică susținută de acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop. Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea Crăișorului Munților, președintele Academiei Române va vorbi, în Aula Magna a Universității din Oradea, despre „Avram Iancu - vizionarul".
În aceeași zi va avea loc și inaugurarea sălii Sever Dumitrașcu, din incinta Centrului de Studii Interdisciplinare al Universității din Oradea.
Între 20 și 23 iunie 2024, cât timp vor dura lucrările Conferinței Internaționale „Izvoarele istoriei și interpretările istoricilor", specialiști ai acestui domeniu, din Albania, Italia, Polonia, Republica Moldova, Muntenegru, Ungaria și România vor aborda, în peste 50 de comunicări științifice, subiecte din cele mai variate, de la adevăr și neadevăr în istoria evului mediu, colaborare transfrontalieră România - Ungaria, înainte și după 1989, negocierile din 1921 privind uniunea dinastică dintre Regatul României și Regatul Ungariei, Mihail Sebastian și problema dublei identități, arhivele venețiene ca sursă documentară pentru istoria Transilvaniei, secolele XVI-XVII și multe altele.
Evenimentul științific este organizat de prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea, cel care a înființat și a condus, începând din anul 2009, Centrul de Studii Interdisciplinare. „În cei 15 ani de activitate, Centrul de Studii Interdisciplinare s-a impus în cercetările de istoriografie românească prin noile direcții de cercetare promovate, consacrate problematicii frontierelor politice, etnice, confesionale din Vestul și Estul spațiului românesc, prin dialogul între științele de graniță, cu deosebire între istorie și filologie, promovând și analizând surse documentare noi și încurajând analiza comparatistă în scrisul istoriografic din România și Republica Moldova. Numeroasele lucrări ce au văzut lumina tiparului sub egida Centrului, de asemenea studiile și articolele publicate de membrii Centrului, precum și numeroasele manifestări științifice, dublate de publicarea volumelor cu lucrările prezentate la conferințele științifice, sunt o dovadă a strategiei și a implicării asumate de către membrii Centrului de Studii Interdisciplinare în dialogul fertil al cunoașterii trecutului prin lărgirea bazei documentare și prin apelul la metode noi de cercetare", spune prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș.
În cei 15 ani de activitate, Centrul de Studii Interdisciplinare al Universității din Oradea a organizat, împreună cu partenerii săi tradiționali, Universitatea  de  Stat  din  Moldova - Facultatea de  Istorie  și  Filosofie, Università degli Studi di Padova - Dipartimento di Studi Linguistici e Letterari, zeci de conferințe internaționale. Confirmarea valorii cercetărilor științifice desfășurate în cadrul Centrului de Studii Interdisciplinare a venit în anul 2013, de când Centrul funcționează sub egida Academiei Române.
Evenimentul științific este organizat cu sprijinul financiar al Universității din Oradea și al Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal și prin implicarea Asociației cultural-educative Educoolt și a Composesoratului Domănești. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:17 Ora de vară a Europei de Est