Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Zumzăreii au sărbătorit Ziua Internațională a Albinelor

Învățăm unii de la alții...

Zumzăreii au sărbătorit Ziua Internațională a Albinelor

Faptul că trăim parcă vremuri în care „timpul pare a nu mai avea răbdare", cu elevi care se plictisesc ușor și repede, care au mai puțină atenție și pe termen relativ scurt - toate acestea ne fac pe noi, dascălii, să căutăm alte mijloace și alte metode decât cele de pe vremea când eram noi copii.

Pierdem teren în fața tentațiilor zilnice, în fața tehnologiei, pe care însă am putea să le folosim în favoarea noastră. Cum așa? Simplu! Școlarul mic are o gândire concret intuitivă, lasă-l să învețe jucându-se și să se joace învățând, lasă-l să învețe prin descoperire, prin aplicabilitate.
La noi, în Clasa Albinuțelor, învățăm unii de la alții - chiar și eu de la ei și o spun cu mândrie. Pot să îi valorizez, să îi implic și să-i activizez prin realizarea de proiecte. Le las mână liberă să își conceapă lucrările cum doresc, fără a-i încorseta, dându-le astfel posibilitatea să își folosească imaginația și creativitatea atunci când concep proiecte diferite, personalizate, dar toate foarte interesante. Mergând pe principiul Learn & Share, adică Învață și împărtășește, cu toții avem de câștigat: autorul proiectului ne spune cu mândrie despre munca lui, iar în timp scapă de tracul vorbitului în public, se exprimă liber, în timp ce auditoriul urmărește cu interes și reține (spre plăcuta mea surprindere) multe informații, asociindu-le cu persoana care le-a transmis.
Ultima temă abordată a fost Ziua Internațională a Albinelor, care se sărbătorește pe 20 mai, din 2017 încoace. Am observat un progres notabil în ceea ce privește prezentarea și elaborarea proiectelor, exprimarea elevilor, modalitatea de transmitere a informației, lejeritatea cu care fac acest lucru în fața unei clase întregi. Aceasta, la rândul ei, are de la început foarte clar stabilite reguli de ascultare și încurajare a celui din față, de respectare a timpului de prezentare a proiectului și a elevului implicat.
Îi las să lucreze și în echipă, pentru că acest lucru presupune să ai sarcini, dar să știi să asculți și părerea celuilalt, să lucrezi de la egal la egal, fără pic de individualism sau orgoliu, care nu mai contează atunci când trebuie ca fiecare să contribuie la realizarea unui proiect de succes.
La sfârșit, ajungem la concluzia că avem mai multe cunoștințe, lucruri noi, pe care le reținem cu ușurință pentru că facem asocieri (cine ce informație interesantă a prezentat, cine ne-a vorbit despre cele patru aripi ale albinelor, cum comunică ele prin dans, câte tipuri sunt, câtă miere strânge o asemenea insectă atât de importantă pentru umanitate și multe altele). Pentru că adevăratele cunoștințe sunt cele „cu care rămâi după ce uiți ceea ce ai învățat în școală".
Profesor Cristiana Vidican,
Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea
 

Trimite email
duminică, 8 septembrie 2024, 03:33:17 Ora de vară a Europei de Est