Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zumzăreii au sărbătorit Ziua Internațională a Albinelor

Învățăm unii de la alții...

Zumzăreii au sărbătorit Ziua Internațională a Albinelor

Faptul că trăim parcă vremuri în care „timpul pare a nu mai avea răbdare", cu elevi care se plictisesc ușor și repede, care au mai puțină atenție și pe termen relativ scurt - toate acestea ne fac pe noi, dascălii, să căutăm alte mijloace și alte metode decât cele de pe vremea când eram noi copii.

Pierdem teren în fața tentațiilor zilnice, în fața tehnologiei, pe care însă am putea să le folosim în favoarea noastră. Cum așa? Simplu! Școlarul mic are o gândire concret intuitivă, lasă-l să învețe jucându-se și să se joace învățând, lasă-l să învețe prin descoperire, prin aplicabilitate.
La noi, în Clasa Albinuțelor, învățăm unii de la alții - chiar și eu de la ei și o spun cu mândrie. Pot să îi valorizez, să îi implic și să-i activizez prin realizarea de proiecte. Le las mână liberă să își conceapă lucrările cum doresc, fără a-i încorseta, dându-le astfel posibilitatea să își folosească imaginația și creativitatea atunci când concep proiecte diferite, personalizate, dar toate foarte interesante. Mergând pe principiul Learn & Share, adică Învață și împărtășește, cu toții avem de câștigat: autorul proiectului ne spune cu mândrie despre munca lui, iar în timp scapă de tracul vorbitului în public, se exprimă liber, în timp ce auditoriul urmărește cu interes și reține (spre plăcuta mea surprindere) multe informații, asociindu-le cu persoana care le-a transmis.
Ultima temă abordată a fost Ziua Internațională a Albinelor, care se sărbătorește pe 20 mai, din 2017 încoace. Am observat un progres notabil în ceea ce privește prezentarea și elaborarea proiectelor, exprimarea elevilor, modalitatea de transmitere a informației, lejeritatea cu care fac acest lucru în fața unei clase întregi. Aceasta, la rândul ei, are de la început foarte clar stabilite reguli de ascultare și încurajare a celui din față, de respectare a timpului de prezentare a proiectului și a elevului implicat.
Îi las să lucreze și în echipă, pentru că acest lucru presupune să ai sarcini, dar să știi să asculți și părerea celuilalt, să lucrezi de la egal la egal, fără pic de individualism sau orgoliu, care nu mai contează atunci când trebuie ca fiecare să contribuie la realizarea unui proiect de succes.
La sfârșit, ajungem la concluzia că avem mai multe cunoștințe, lucruri noi, pe care le reținem cu ușurință pentru că facem asocieri (cine ce informație interesantă a prezentat, cine ne-a vorbit despre cele patru aripi ale albinelor, cum comunică ele prin dans, câte tipuri sunt, câtă miere strânge o asemenea insectă atât de importantă pentru umanitate și multe altele). Pentru că adevăratele cunoștințe sunt cele „cu care rămâi după ce uiți ceea ce ai învățat în școală".
Profesor Cristiana Vidican,
Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:58 Ora de vară a Europei de Est