Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Personalități istorice în conștiința neamului românesc”, ediția a II-a, 2023-2024

Proiectul educativ județean

,,Personalități istorice în conștiința neamului românesc”, ediția a II-a, 2023-2024

Joi, 6 iunie 2024, a avut loc concursul județean ,,Descoperindu-l pe Aurel Lazăr", în cadrul proiectului educativ ,,Personalități istorice în conștiința neamului românesc" - ediția a II-a, coordonat de doamna bibliotecar Tipi Delia Georgiana de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" din Oradea, proiect avizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

La concurs au participat echipaje de la zece școli gimnaziale și licee, partenere din județ, alcătuite din câte trei elevi, iar scopul a fost ca aceștia să descopere personalitatea și viața avocatului Aurel Lazăr. Unde se putea desfășura acest concurs mai bine, decât la instituția de învățământ care-i poartă cu mândrie numele,  Liceul Teoretic „Aurel Lazăr".
Grupul țintă căruia i se adresează proiectul ,,Personalități istorice în conștiința neamului românesc", sunt elevii claselor de gimnaziu, care caută și care doresc să cunoască principalele personalități istorice  ale poporului român. În contextul actual avem atât de mare nevoie de modele demne de urmat.
Parteneri în această incursiune fascinantă despre Aurel Lazăr ne-au fost opt școli din Oradea: Școala Gimnazială „Dacia", Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu",  Școala Gimnazială Nr. 16, Școala Gimnazială „Oltea Doamna", Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", Școala Gimnazială „Octavian Goga", Colegiul Național „Onisifor Ghibu", Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller" și două școli din alte localități ale județului: Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuș și Colegiul Tehnic Nr. 1, Vadu -Crișului. Felicit atât echipajele premiante,  unde s-au remarcat Școala Gimnazială Nr. 16, Oradea, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuș, Școala Gimnazială „Avram Iancu", Oradea și Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller", cât și celelalte echipaje pentru participare, alături de colegii mei, profesorii care s-au implicat în pregătirea și coordonarea elevilor.
Prin activitățile proiectului, elevii au ocazia să redescopere istoria națională și personalitățile ei, în alte contexte decât cele formale, să-și exerseze abilitățile de cercetare, creativitatea, dar și  cooperarea. De asemenea intenția organizatorului este aceea de a crește interesul elevilor față de valorile ce stau la baza conștiinței neamului românesc, cultivarea respectului și sentimentului de apartenență la neam și patrie.
Aduc deosebite mulțumiri gazdelor primitoare și domnilor directori, care au facilitat participarea elevilor și colegilor bibliotecari și profesori la acest proiect atât de „tânăr", dar atât de frumos. De asemenea, doresc să mulțumesc îndeosebi doamnelor ce au realizat întrebările și jurizarea concursului: colegei mele bibliotecar dr Anarela Chiș de la Biblioteca Universității din Oradea, profesor dr. Cristina Brădău și profesor Dorina Gurău.
Prof. bibliotecar, Delia Georgiana Tipi

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:55 Ora de vară a Europei de Est