Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Primul Festival Internațional de Poezie la Oradea

Concurs Internațional de Poezie ,,Drag de limba română”

Primul Festival Internațional de Poezie la Oradea

Primul Festival Internațional de Poezie organizat la Oradea va avea loc în vara acestui an, sub egida Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, condusă de poeta Mihaela Dindelegan. Festivalul – Concurs Internațional de Poezie “Drag de limba română” se va desfășura în parteneriat cu Societatea Culturală Apollon România, patronată de scriitorul George Călin, Ambasador Cultural Convenţia ONU – Geneva. Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat zilele acestea de președinta Pro Lirica și de conducerea instituției finanțatoare, Consiliul Județean Bihor.

Festivalul continuă și dezvoltă proiectul ,,Drag de limba română", organizat în 2023 de poeta Mihaela Dindelegan în parteneriat cu Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație, condusă de poeta Renata Verejanu de la Chișinău. Anul trecut, proiectul s-a finalizat cu apariția antologiei de poezie contemporană românească ,,Drag de limba română", care a fost lansată atât în municipiul de pe Criș, cât și la Chișinău, respectiv în comuna Băcioi, înfrățită cu Oradea și Bihorul. De data aceasta, poeți români de pe tot mapamondul sunt invitați să participe la un concurs de creație lirică destinat punerii în valoare a frumuseții limbii române.
Concursul se va desfășura on-line, fără taxă de participare, iar creațiile literare vor fi evaluate de membrii juriului Societății Culturale Apollon România. Festivitatea de premiere va avea loc la Oradea, în luna octombrie, în contextul manifestărilor dedicate Zilei Municipiului. Prin grija Consiliului Județean Bihor, câștigătorii Festivalului - Concurs vor fi recompensați cu premii în bani, iar poeziile evidențiate vor fi publicate într-un nou volum antologic cu titlul ,,Drag de limba română".
Poeții care doresc să se înscrie în concurs vor trebui să trimită un număr de 10 poezii inedite (nepublicate în volum sau pe internet) la adresa de e-mail a Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, proliricaoradea@gmail.com, în perioada 1 iulie - 15 august 2024. Din cele 10 poezii, una trebuie să fie scrisă obligatoriu în vers clasic și să fie dedicată limbii române. Poeziile se vor transmite în format word, Times New Roman de 12, spațiere la un rând, fără niciun fel de evidențieri. Nerespectarea acestor condiții duce la eliminarea concurentului din lupta pentru premii. Jurizarea poeziilor va avea loc în perioada 16 - 31 august, iar festivitatea de premiere se va desfășura la Oradea, în contextul evenimentelor dedicate Zilei Orașului (12 octombrie).
Organizatorii vor acorda premii în bani, după cum urmează: Trofeul Festivalului: 1.110 lei (impozabili), premiul I: 600 lei, premiul II: 400 lei, premiul III: 200 lei, trei mențiuni a câte 100 lei. În caz de neprezentare la festivitatea de premiere, premiile vor fi redirecționate următorilor clasați, în ordinea punctajelor obținute. De asemenea, pentru toți poeții antologați care vor fi prezenți la festivitatea de premiere se va acorda câte un exemplar din Antologia Festivalului - Concurs.
Mihaela Dindelegan
președinte, Asociația Culturală Pro Lirica Oradea
În foto (de la stânga la dreapta): Excelența Sa George Călin, ambasador cultural Convenția ONU (Geneva), poeta Geta Lipovanciuc, poeta Mihaela Dindelegan, poeta Leontina Costruț și poeta Carmen Ifrim Săsărman

Trimite email
duminică, 8 septembrie 2024, 03:25:09 Ora de vară a Europei de Est