Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primul Festival Internațional de Poezie la Oradea

Concurs Internațional de Poezie ,,Drag de limba română”

Primul Festival Internațional de Poezie la Oradea

Primul Festival Internațional de Poezie organizat la Oradea va avea loc în vara acestui an, sub egida Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, condusă de poeta Mihaela Dindelegan. Festivalul – Concurs Internațional de Poezie “Drag de limba română” se va desfășura în parteneriat cu Societatea Culturală Apollon România, patronată de scriitorul George Călin, Ambasador Cultural Convenţia ONU – Geneva. Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat zilele acestea de președinta Pro Lirica și de conducerea instituției finanțatoare, Consiliul Județean Bihor.

Festivalul continuă și dezvoltă proiectul ,,Drag de limba română", organizat în 2023 de poeta Mihaela Dindelegan în parteneriat cu Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație, condusă de poeta Renata Verejanu de la Chișinău. Anul trecut, proiectul s-a finalizat cu apariția antologiei de poezie contemporană românească ,,Drag de limba română", care a fost lansată atât în municipiul de pe Criș, cât și la Chișinău, respectiv în comuna Băcioi, înfrățită cu Oradea și Bihorul. De data aceasta, poeți români de pe tot mapamondul sunt invitați să participe la un concurs de creație lirică destinat punerii în valoare a frumuseții limbii române.
Concursul se va desfășura on-line, fără taxă de participare, iar creațiile literare vor fi evaluate de membrii juriului Societății Culturale Apollon România. Festivitatea de premiere va avea loc la Oradea, în luna octombrie, în contextul manifestărilor dedicate Zilei Municipiului. Prin grija Consiliului Județean Bihor, câștigătorii Festivalului - Concurs vor fi recompensați cu premii în bani, iar poeziile evidențiate vor fi publicate într-un nou volum antologic cu titlul ,,Drag de limba română".
Poeții care doresc să se înscrie în concurs vor trebui să trimită un număr de 10 poezii inedite (nepublicate în volum sau pe internet) la adresa de e-mail a Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, proliricaoradea@gmail.com, în perioada 1 iulie - 15 august 2024. Din cele 10 poezii, una trebuie să fie scrisă obligatoriu în vers clasic și să fie dedicată limbii române. Poeziile se vor transmite în format word, Times New Roman de 12, spațiere la un rând, fără niciun fel de evidențieri. Nerespectarea acestor condiții duce la eliminarea concurentului din lupta pentru premii. Jurizarea poeziilor va avea loc în perioada 16 - 31 august, iar festivitatea de premiere se va desfășura la Oradea, în contextul evenimentelor dedicate Zilei Orașului (12 octombrie).
Organizatorii vor acorda premii în bani, după cum urmează: Trofeul Festivalului: 1.110 lei (impozabili), premiul I: 600 lei, premiul II: 400 lei, premiul III: 200 lei, trei mențiuni a câte 100 lei. În caz de neprezentare la festivitatea de premiere, premiile vor fi redirecționate următorilor clasați, în ordinea punctajelor obținute. De asemenea, pentru toți poeții antologați care vor fi prezenți la festivitatea de premiere se va acorda câte un exemplar din Antologia Festivalului - Concurs.
Mihaela Dindelegan
președinte, Asociația Culturală Pro Lirica Oradea
În foto (de la stânga la dreapta): Excelența Sa George Călin, ambasador cultural Convenția ONU (Geneva), poeta Geta Lipovanciuc, poeta Mihaela Dindelegan, poeta Leontina Costruț și poeta Carmen Ifrim Săsărman

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:06 Ora de vară a Europei de Est