Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Rectorul Universității din Oradea și primarul Florin Birta au discutat, pe teren, despre dezvoltarea urbanistică viitoare a Campusului central

Miercuri, întâlnire de gradul zero,

Rectorul Universității din Oradea și primarul Florin Birta au discutat, pe teren, despre dezvoltarea urbanistică viitoare a Campusului central

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, secondat de o echipă formată din profesori de la Arhitectură, s-a întâlnit, în după-amiaza zilei de miercuri, 29 mai 2024, cu primarul Oradiei, Florin Birta, însoțit, la rândul său, de viceprimarul Marcel Dragoș și de specialiști în domeniul edilitar: arhitectul-șef al orașului, Radu Fortiș, respectiv directorul tehnic al municipalității, Sebastian Marchiș.

Întâlnirea a avut loc pe teren, în Campusul Central B al Universității din Oradea, și a avut ca scop dialogul punctual asupra unor aspecte ce țin de arhitectura campusului.
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, i-a cerut primarului să-l sprijine în demersurile legate de demolarea unei cazărmi aflată în inima noului campus, clădirea aflată astăzi în ruină. „Ne dorim ca aici să deschidem un adevărat culoar verde, asigurând continuarea zonei verzi din campusul central către o zonă verde care să lege cele două spații exterioare", a precizat rectorul Universității din Oradea. Clădirea, veche de peste o sută de ani, nu a putut fi demolată deoarece, până de curând, a fost considerată monument istoric. „Dacă lucrurile s-au lămurit și cei de la Direcția de Cultură consideră că imobilul nu este unul de patrimoniu, nu văd niciun impediment în a aproba demolarea", a spus edilul Oradiei.
O altă problemă pusă în discuție este legată de inițiativa administrației locale privind lărgirea, la patru benzi de circulație, a străzii Universității. Rectorul, susținut de arhitectul conf. univ. dr. Szabolcs Guttmann, le-au explicat reprezentanților administrației locale că artera de patru benzi ar „rupe" în două campusul. Un trafic și mai intens ar împiedica dezvoltarea viitoare a zonei, pe cele două părți ale străzii. „Este împotriva proiectului Master Plan de dezvoltare a Universității din Oradea", a subliniat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. La subiect, conf. univ. dr. Szabolcs Guttmann le-a indicat, pe hartă, edililor posibile soluții de deviere a traficului spre Cimitirul municipal. În replică, Florin Birta a afirmat că este necesar „un serios studiu de trafic". Primarul a precizat că ideea lărgirii străzii Universității aparține Poliței Rutiere. „Vom discuta cu ei, să vedem dacă pot devia circulația în altă parte", a promis Florin Birta.
Reprezentanții instituției de învățământ superior și cei ai administrației locale au mai discutat aspecte punctuale legate de fluidizarea circulației și accesibilizarea spațiilor de parcare din zona Universității.
Atât rectorul, prof. univ. dr. Constantin Bungău cât și primarul, Florin Birta, au căzut de acord să continue dialogul început în campus, pentru dezvoltarea urbanistică armonioasă a zonei. (B.C.)

Trimite email
duminică, 8 septembrie 2024, 03:03:44 Ora de vară a Europei de Est