Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul „Grădina speranțelor” adună liceeni și copii cu nevoi speciale în jurul machetei „Lumea verde”

Asociația „Ex Nobili Officio” și programul „Spații verzi 2009”

Proiectul „Grădina speranțelor” adună liceeni și copii cu nevoi speciale în jurul machetei „Lumea verde”

Luni (13 iulie 2009), o zi obișnuită de muncă la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Copilul cu Dizabilități (C.R.R.C.D.) din Oradea. Părinții intră cu copiii – unii sunt ținuți de mânuță, alții sunt în scaune cu rotile sau duși pe brațe. Se salută familiar cu personalul centrului considerându-se de-ai casei, pentru că de câteva ori pe săptămână sau chiar zilnic, copiii vin aici la tratament.

 Directorul centrului, doctorul Pavel Oarcea și personalul medical îi întâmpină cu zâmbetul pe buze; în dialogul lor se simte o comunicare aparte, mai mult decât relația obișnuită medic-pacient.
 Un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea (însoțit de profesorii Adriana Luca, Dorina Szatmari și Radu Pîrja) a venit luni la centru pentru o nouă activitate cuprinsă în proiectul „Grǎdina speranțelor”, implementat de Asociația „Ex Nobili Officio” în cadrul programului „Spații verzi 2009” (program lansat de Compania MOL România și Fundația pentru Parteneriat din Miercurea-Ciuc).
 Cele trei cadre didactice (membri ai echipei de proiect) și-au propus să finalizeze macheta „Lumea verde”, dar nu au venit la centru cu mâna goală, au adus jucării (reprezentând animale cunoscute și îndrăgite de copii, păsări), creioane colorate, carioci, foi cu desene conturate, flori în ghivece, donate de asociație și de elevi de la școlile gimnaziale „Nicolae Bălcescu”, „Dimitrie Cantemir” și Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, pe care le-au împărțit copiilor aflați în sălile de tratament.
 Pentru lucrul la machetă au folosit măsuțele din holul de la intrare, pe care și-au desfășurat toate materialele. Curând, în jurul grupului de lucru s-au adunat copiii care tocmai și-au terminat tratamentul sau aveau pauză între terapii. Ajutați de doamnele Ana-Maria Luncan (logoped) și Ionela Pleș (pedagog de recuperare), micuții au colorat planșe cu păsări, copaci și alte animale. Bucuroși de vizită, deloc deranjați, liceenii au continuat să lucreze la machetǎ. Lângă ape au apărut tufișuri, copaci ciudat colorați, păsări și flori.
  „Nivelul de cultură îl putem aprecia și după atitudinea pe care o avem față de persoanele cu dizabilități”, spunea doctor Pavel Oarcea care a îmbrățișat  ideea proiectului nostru încă din luna aprilie.
„În urma contactelor cu copiii de la acest centru de recuperare, atitudinea elevilor mei s-a schimbat, au început să prețuiască altfel viața și să fie mai atenți cu persoanele cu nevoi speciale”, recunoștea prof. Adriana Luca, dirigintele liceenilor.
 Activitatea de luni a încheiat seria activitǎților educative incluse pe agenda proiectului, dar proiectul „Grădina speranțelor” continuă cu amenajarea spațiului verde din perimetrul C.R.R.C.D., amplasarea câtorva echipamente de joacă, precum și cu terapii specifice copiilor cu dizabilități. (Dorina S.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:12 Ora de vară a Europei de Est