Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premii pentru pepiniera de poeți a Bihorului

Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

Premii pentru pepiniera de poeți a Bihorului

Concursul județean de poezie „Viața prin ochi de poet", ediția a III-a, organizat de Muzeul Țării Crișurilor din Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor și Colegiul Național „Mihai Eminescu" din Oradea, și-a desemnat câștigătorii pentru toate secțiunile. Tema concursului din acest an a fost „Mama - centrul universului meu".

Festivitatea de acordare a premiilor pentru secțiunea în limba română a fost găzduită de Muzeul Memorial „Iosif Vulcan" din Oradea, marți, 28 mai 2024. Printre organizatorii acestui concurs se numără Lavinia Ungureanu, muzeograf al Muzeului Țării Crișurilor - Complex Muzeal și responsabil de proiect, prof. Florina Polasec, profesor metodist CCD Bihor, Ioan F. Pop, poet, eseist, publicist, muzeograf, membru al Uniunii Scriitorilor din România. „Organizatorii mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea acestei activități atât de complexe, pline de emoție. În mod deosebit le mulțumim elevilor care și-au încercat condeiul și au avut curajul să își trimită poeziile juriului, cadrelor didactice coordonatoare, unităților de învățământ preuniversitar implicate în acest proiect. Nu în ultimul rând, mulțumim juriului pentru sarcina deloc ușoară pe care și-a asumat-o, aceea de a selecta cele mai bune creații literare din totalul de peste 450 de poezii trimise de elevii din Bihor" - a ținut să precizeze Lavinia Ungureanu, muzeograf al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.
La secțiunea de creație lirică în limba română s-au remarcat elevii din ciclul primar: Premiul I - Toderaș Timea, cu poezia „Mama", de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Uileacu de Beiuș; Premiul II - Ardelean Tudor, cu poezia „8 Martie", de la Liceul „Don Orione" din Oradea; Premiul III - Rév Alexandra Ioana, cu poezia „Iubire oarbă", de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban" din Aleșd; Mențiune - Morar Carina, cu poezia „Mama", Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" din Oradea.
La ciclul gimnazial au fost premiați elevii: Premiul I - Avram Nicolae Ciprian, cu poezia „Înger bun", de la Școala Gimnazială Nr.1 din Nucet; Premiul II - Laslău Ionuț Bogdan, cu poezia „Mama mea, centrul universului meu", de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" din Oradea; Premiul III - Ciordaș Luca, cu poezia „Mama-mi citește", de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Sântandrei; Mențiune - Rév Diana Maria, cu poezia „Mama mea", de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban" din Aleșd.
La ciclul liceal au fost premiați elevii: Premiul I - Petrache Andrei Ovidiu (clasat pentru al doilea an consecutiv pe Locul I), cu poezia „Înțelepciunea Mamei", de la Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta (profesor de Limba română - Roxana Ilieș); Premiul II - Sime Casian, cu poezia „Când i-aș auzi iar glasul", de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu" din Oradea; Premiul III - Fritea Miruna Ioana Natalia, cu poezia „Rădăcina vieții mele", de la Liceul Tehnologic „Horea" din Marghita; Mențiune - Ștean Andrei, cu poezia „Din suflet ...mama", de la Liceul Tehnic „Traian Vuia" din Oradea.
Câștigătorii „Premiului I" la Concursul județean de poezie „Viața prin ochi de poet", ediția a III-a, secțiunea în limba engleză sunt: Zgîrd Eliza Rebeca, cu poezia „An ode to you, Mother", de la Colegiul Național „Mihai Eminescu" din Oradea; Rain Sonia Maria, cu poezia „The sun of my heart", de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" din Oradea; Tivadar Sofia Carina, cu poezia „Mother's Love", de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" din Oradea. Premiul II a fost acordat creațiilor lirice semnate de Negruț Rareș Vasile, cu poezia „The war of myself", de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" din Oradea; Rév Diana Maria, cu poezia „My mother", de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban" din Aleșd; Culici Maria, cu poezia „The Most Precious Gift", de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" din Oradea. Premiul III a fost acordat elevelor Bireș Daria, pentru poezia „My mom, my universe", de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea și Susan Patrisia Antonia, pentru poezia „My special one", de la Liceul Tehnologic „Horea" din Marghita. La secțiunea de poezie în limba engleză au fost premiate cu „Mențiune" elevele Popa Maya-Carla, cu poezia „Mom", de la Școala Gimnazială Nr.11 din Oradea și Sidea Andrada Florentina, cu poezia „Mother, my Universe", de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" din Oradea.
Câștigătorii Concursului județean de poezie „Viața prin ochi de poet", ediția a III-a, secțiunea în limba maghiară sunt cu toții elevi la Școala Gimnazială „Szacsvay Imre" din Oradea: Premiul I - Nagy Léda, cu poezia „Egy biztos, anya a mindenem"; Premiul II - Béres Keán, cu poezia „Ayával az élet"; Premiul III - Bruncsák Nóra, cu poezia „Anya - a világ közepe". Felicitări tuturor participanților, organizatorilor, premianților și profesorilor coordonatori!
Andrei Ovidiu Petrache, felicitări și mulțumiri! (OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:54 Ora de vară a Europei de Est