Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

ERASMUS + Experiență, educație și cultură în LEGIONOWO, POLONIA

Mobilitate proiect la Colegiul Național ,,Octavian Goga” Marghita

ERASMUS + Experiență, educație și cultură în LEGIONOWO, POLONIA

Prima mobilitate a proiectului de ACREDITARE ERASMUS+ EDUCAȚIE ȘCOLARĂ cu număr de referință: KA120-SCH-DA3960B2, desfășurată în luna aprilie 2024, ne-a oferit una dintre cele mai frumoase experiențe din viața noastră. Grupul care s-a deplasat la Legionowo, Polonia, a fost format din: prof. Cozma Elisabeta, prof. Voicu Tatiana, prof. Coraș Zenovia și prof. Vlaicu Meda.

Participarea la mobilitatea de tip job shadowing ne-a dăruit bucuria de a cunoaște și interacționa cu oameni minunați într-un mediu cultural și educațional diferit, plăcerea de a afla mai multe despre țara gazdă și, mai mult de atât, marea șansă de a ne îmbunătăți cunoștințele prin compararea sistemului educațional românesc cu cel polonez.
Gazda noastră a fost școala ZESPOL-SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY nr. 2 din orașul Legionowo, un oraș frumos, pitoresc, curat, plin de spații verzi atent îngrijite, aflat la o mică distanță de capitala Varșovia, o metropolă deosebită, un Phoenix care a renăscut din cenușa războiului.
Conducerea, cadrele didactice și ceilalți angajați ai școlii gazdă ne-au primit cu multă căldură și au făcut tot posibilul să ne ofere o experiență de neuitat. Am întâlnit acolo niște oameni deosebiți care au avut grijă în permanență de bunăstarea noastră și ne-au făcut să ne simțim privilegiate și răsfățate de-a dreptul.
Obiectivul deplasării noastre a fost însușirea unor metode si tehnici creative de predare-învățare pentru promovarea educației incluzive. Astfel, timp de cinci zile, am asistat și uneori am participat activ la lecții și activități organizate la clase unde învață copii cu cerințe educaționale speciale sau proveniți din medii defavorizate.
Am fost de asemenea invitate să participăm și la o ședință cu părinții unde elevii clasei a V-a au pregătit și un mic moment artistic, punând în scenă o poezie cunoscută din literatura poloneză, poezie menită să cultive spiritul de echipă și empatia.
Am avut totodată privilegiul de a vizita Primăria orașului Legionowo și de a fi primiți de domnul primar și de domnul viceprimar, cu care am avut discuții legate de problemele actuale din sistemul de învățământ și de modul în care conducerea orașului sprijină educația. Am fost extrem de impresionate când ni s-a adus la cunoștință faptul că jumătate din bugetul de cheltuieli al primăriei este direcționat către școlile din oraș. La școala noastră gazdă învață aproximativ 60 de elevi cu cerințe educaționale speciale, iar pentru sprijinirea acestor elevi au fost angajați 40 de profesori de sprijin. Este exemplul perfect de strânsă colaborare între școli și conducerea orașului.
Suntem extrem de recunoscătoare pentru șansa de a participa la acest proiect, pentru ocazia de a experimenta toate acele trăiri, pentru oamenii minunați care au avut grijă de noi în Legionowo, care ne-au devenit prieteni apropiați și ne-au făcut să ne simțim ca în familie și sperăm să mai avem prilejul de a repeta această experiență cât mai curând.
Prof. Meda Vlaicu
Prof. Elisabeta Cozma
Prof. Tatiana Voicu
Prof. Zenovia Coraș
Colegiul Național ,,Octavian Goga" Marghita

Trimite email
duminică, 8 septembrie 2024, 03:37:05 Ora de vară a Europei de Est