Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

De Ziua Copilului, distracția cucerește Oradea!

Cel mai colorat și distractiv festival pentru copii

De Ziua Copilului, distracția cucerește Oradea!

Cel mai colorat și distractiv festival pentru copii, din județul Bihor, va avea loc în acest an la 1 Iunie, în trei locații din Oradea!

Pentru că ne dorim ca toți copiii din oraș să se bucure de Festivalul copiilor Oradea, evenimentul se va desfășura în trei locații diferite, fiecare având un specific unic și o gamă variată de activități. Evenimentele vor avea loc simultan și vor oferi distracție și bucurie pe parcursul întregii zile, începând de la ora 10.00 și până seara la ora 22.00.
Cetatea Oradea - o aventură urbană plină de surprize și distracție
Distracția în Cetate începe de dimineață cu ateliere de pictură, muzică, tâmplărie, dar și cu o paradă a mascotelor care va aduce multă veselie.
Pe scena aflată în curtea palatului princiar vor performa majoretele de la Liceului Don Orione de la ora 12.00, iar de la ora 13.00, actorul Șerban Borda îi așteaptă pe cei mici cu spectacolul de teatru ,,Povești jucăușe". De la ora 14.40 ne vom întâlni cu coregraful Camelia Jolța care ne aduce un spectacol de dans modern. Tot pe scenă, de la ora 15.00, elevii și profesorii coordonatori de la Palatul Copiilor vor asigura atmosfera cu dans aerobic, cercul de muzică ușoară, cercul de show dance și cercul de estradă.
Cercetașii României ne propun un program extrem de interesant și interactiv, aceștia urmând să le ofere celor prezenți sfaturi utile cu privire la necesarul unui rucsac de camping și demonstrații de ridicare a unui cort african. În cadrul atelierului Drone Kids, Clubul Salvadrone Oradea va oferi copiilor oportunitatea de a vedea îndeaproape dronele și echipamentele folosite în misiuni de salvare. Această experiență educațională îi va inspira pe cei mici să exploreze tehnologia și să înțeleagă importanța acesteia în ajutorarea celor aflați în nevoie.
Programul zilei cuprinde și o expoziție de motociclete a Clubului Invictvus, dar și o expoziție de autoturisme Dacia realizată de Retromobil Club România. Fundația Comunitară Oradea va asigura ora de mișcare, în timp ce DJ-i Rogvaiv și Dubase vor întreține atmosfera cu mixuri vibrante și beat-uri antrenante, combinând cele mai noi hituri cu clasice îndrăgite.
Din program nu vor lipsi activități educative și workshop-uri de parenting, cu informații valoroase despre dezvoltarea, creșterea copiilor și securitate cibernetică. Pentru tineri, cursurile interactive de siguranță rutieră și prevenție antidrog vor fi foarte utile și apreciate, iar cursul oferit de Logiscool îi va ajuta să-și petreacă timpul alături de alți copii de vârste apropiate, într-un mod distractiv, descoperind în același timp lucruri noi despre domeniul digital.
Animatorii Rainbow Dream vor fi cu siguranță de mare atracție, aceștia urmând să colinde Cetatea în a doua parte a zilei, de la 17.30, respectiv 20.30. Totodată, prietenii copiilor Naty și Viva vor fi prezenți în festival cu o suită de jocuri și concursuri cu premii atractive.
Spectacolele la scenă continuă până seara târziu, cu un show de magie cu Bianca și Eduard (16.00), concert Maya Ciotea (17.00), spectacol Meda Music (18.00), Ella Bella (19.00), concert Daria Lupi (20.00) și, în încheiere, un super concert ADDA de la ora 21.00.
Orășelul Copiilor - un paradis al zâmbetelor și jocurilor pentru cei mici
În Orășelul Copiilor copiii se pot bucura de activități captivante precum desenele pe asfalt, care vor aduce multă culoare și magie, o paradă a mascotelor, întâlnirea cu mascota CSM și cu membrii echipei, dar și de ateliere interactive și mult-îndrăgitele picturi pe față.
Orășelul Copiilor va fi locul ideal pentru a petrece Ziua Copilului, în special pentru cei pasionați de sport și mișcare, evenimentul oferind o varietate de activități sportive: de la baschet, box și fotbal, până la lecții de karate, judo sau taekwondo WT (Club Sportiv Crișul Oradea), copiii vor avea ocazia să facă mișcare într-un mod distractiv și educativ. Mai mult, Asociația Pedalăm îi invită pe cei mici și mari să pedaleze de Ziua Copilului într-un traseu care va porni la ora 12.00 din Orășelul Copiilor cu destinația Cetatea Oradea.
Animatorii Rainbow Dream vor fi prezenți și ei în Orășelul Copiilor, de la ora 15.00. Programul de activități cuprinde și activități educative pentru copii și părinți, precum cursul de educație rutieră oferit de I.P.J. Bihor sau workshop-ul ,,From screen to green" susținut de Raluca Onuc - trainer baby spa.
Orășelul Copiilor este locul unde aventura se împletește cu educația, distracția cu învățarea și bucuria cu dezvoltarea personală. Tabăra medievală va oferi participanților, indiferent de vârstă, o experiență autentică din lumea Evului Mediu. Copiii vor avea șansa de a învăța despre tradițiile și obiceiurile vremii, dezvoltându-și astfel creativitatea, abilitățile sociale și cunoștințele istorice, toate într-un mediu captivant și interactiv.
Atmosfera la scenă va fi asigurată de șase spectacole de muzică, teatru și magie, cu cei mai iubiți prieteni ai copiilor: Ella Bella, Bianca și Eduard, actorul Șerban Borda, Alexandra Breje și Andrei Grue, Meda Music și Trupa Arcadia.
Parcul Barcăului - o oază de activități sportive în natură
Printre atracțiile din această locație se numără sesiunile de pictură pe față, întâlnirea cu cuplul Mickey și Minnie Mouse, atelierele de baloane modelate și portretele în creion.
Spectacolul de teatru ..Povești jucăușe" cu actorul Șerban Borda va oferi o porție sănătoasă de bună dispoziție, iar iubitorii de căței vor avea ocazia de a participa la un workshop interactiv cu și despre câini.
Activitățile sportive organizate de Spark Communication și Drugaș Club vor aduce multiple beneficii și distracție pentru copii și întreaga familie pe parcursul zilei.
Înscrierile pentru comercianții care doresc să participe la Festivalul Copiilor Oradea 2024 sunt deschise până în 26 mai, online pe https://www.festivalulcopiilororadea.ro/inscriere-comercianti/.
 
Programul complet
 
Cetatea Oradea
10.00-18.00 - Atelier String-art
10.00-22.00 - Atelier de pictură pe ipsos și lemn
11.00-14.00 - Atelier de muzică
11.30-12.30 - Parada mascotelor, cu Prietenii Veseliei
11.00-20.00 - Atelier de tâmplărie (corp K)
12.00-13.00 - Expo Moto Invictvs
12.00-12.40 - Spectacol de majorete al Liceului Don Orione
12.00-14.00 - Curs de siguranță rutieră - I.P.J Bihor
12.00-16.00 - Atelier cu țesături (corp K)
13.00-14.00 - Spectacol de teatru ,,Povești jucăușe", cu Șerban Borda
14.00-19.00 - Organizația Națională Cercetașii României CL Oradea
14.00-20.00 - Activități distractive (Club Leo Black Eagle)
14.00-14.40 - Workshop ,,From screen to green", cu Raluca Onuc, trainer baby spa
14.40-15.00 - Dans modern, cu Jolța Camelia
14.00-15.30 - Atelier de dezvoltare a creativității (Drugaș Club)
14.00-18.00 - DJ Rogvaiv
15.00-15.50 - Palatul Copiilor - dans aerobic, prof. coordonator Pop Amalia; cercul de Show Dance, prof. coordonator Kovacs Anca; cercul de muzică ușoară, prof. coordonator Oprescu Dana și cercul de Estradă, prof. coordonator Marcu Marius Constantin.
16.00-22.00 - Atelier creativ cu flori presate
16.00-17.00 - Spectacol de magie "Cel mai bun magician", cu Eduard și Bianca
16.00-20.00 - Atelier pielărie (corp K)
16.00-20.00 - Activități informative - Centrul de Prevenție, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor
16.00-21.00 - Curs de securitate cibernetică, cu Logiscool
17.00-17.30 - Concert Maya Ciotea
17.30-18.00 - Animatori Rainbow Dream
18.00-19.00 - Atelier de mișcare pentru copii (Fundația Comunitară Oradea)
18.00-21.00 - Atelier Drone Kids
18.00-19.00 - Spectacol Meda Music
18.00-20.00 - DJ Dubase
19.00-20.00 - Spectacol Ella Bella
20.00-21.00 - Concert Daria Lupi
20.30-21.00 - Animatori Rainbow Dream
21.00-22.00 - Concert ADDA
10.00 - 22.00 Expoziție auto Dacia (Retromobil Club România)
 
Orășelul Copiilor Oradea
10.00-11.00 - Parada mascotelor, cu Prietenii Veseliei
10.00-11.00 - Expo Moto Invictvs
10.00-13.00 - Atelier entomologie (Fundația Comunitară Oradea)
10.00-20.00 - Picturi pe față
11.00-12.00 - Curs de siguranță rutieră, I.P.J Bihor
11.00-21.00 - Atelier de pictură pe ipsos
11.00-12.00 - Spectacol Vasilache și Mărioara, Teatrul bâlci cu Trupa Arcadia (Teatrul Regina Maria)
11.00-20.00 - Pictură și desene pe asfalt, cu Roxana Netea
11.00-21.00 - Atelier de origami
12.00-15.00 - Întâlnire cu mascota CSM
12.00-14.30 - Pedalăm de Ziua Copilului pe traseul Orășelul Copiilor - Cetatea Oradea (Asociația Pedalăm)
12.00-20.00 - Tabăra Medievală Golden Gryphon Company
12.30-13.30 - Spectacol de magie ,,Cel mai bun magician", cu Bianca și Eduard
14.00-14.30 - Fotbal (Club Sportiv Crișul Oradea)
14.30-15.00 - Baschet (Club Sportiv Crișul Oradea)
15.00-15.15 - Box  (Club Sportiv Crișul Oradea)
15.00-15.30 - Animatori Rainbow Dream
15.00-16.00 - Concert Alexandra Breje & Andrei Grue
15.15-16.00 - Karate, Judo, Kempo & Taekwondo WT  (Club Sportiv Crișul Oradea)
16.00-17.00 - Spectacol de teatru ,,Povești jucăușe", cu Șerban Borda
16.15-16.30 - Tir cu arcul
17.00-18.00 - Workshop ,,From screen to green", cu Raluca Onuc
17.00-20.00 - Întâlnire cu mascota CSM
18.00-19.00 - CSM Oradea - Întâlnire cu fanii
18.00-21.00 - Jocuri interactive cu copii și personaje
19.00-20.00 - Spectacol Meda Music
20.00-21.00 - Spectacol Ella Bella
 
Parcul Barcăului
10.00-11.00 - Statui vivante
11.00-13.00 - Atelier Drone Kids
11.00-12.30 - Kids Squad - Concurs outdoor, cu Drugaș Club
11.00-20.00 - Picturi pe față
12.00-18.00 - Activități outdoor cu Spark Communication
13.00-14.00 - Atelier creativ
14.30-15.30 - Spectacol de teatru ,,Povești jucăușe" cu Șerban Borda
15.00-16.00 - Baloane modelate
15.30-19.00 - Asociația iubitorilor de câini Oradea - Workshop interactiv "Și câinii au nevoie de reguli"
17.00-18.00 - Portrete în creion
17.00-19.00 - Întâlnire cu mascotele Mickey și Minnie
19.00-20.00 - Atelier creativ
21.00-22.00 - Statui vivante
Facebook: https://www.facebook.com/festivalulcopiilororadea/
___________________________
Festivalul Copiilor Oradea este organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) și Primăria Municipiului Oradea.
Partener oficial: DIGI.
Cu sprijinul: Viva, Naty, Auto Bara.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:36:09 Ora standard a Europei de Est