Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Șase tineri orădeni au jucat ,,Romeo și Julieta” în limba română, la Torino

Lingue in scena, un spectacol în mai multe limbi

Șase tineri orădeni au jucat ,,Romeo și Julieta” în limba română, la Torino

LINGUE IN SCENA este un proiect al Primăriei Torino, inițiat în 2001. De atunci, mai mult de 12.000 de tineri din diferite țări europene au venit la Torino pentru a juca, în limba maternă, peste 250 de piese.

Lingue in scena presupune un spectacol în mai multe limbi, jucat de tineri actori amatori din țările participante la proiect. Ideea este ca actorii să-și spună replicile în limba maternă, punându-le într-o nouă structură pentru a recrea piese clasice. Astfel, muzica, dansul și cuvintele din diverse limbi s-au amestecat pentru a arăta încă o dată că arta ne poate aduce împreună.
Anul acesta, în perioada 12-17 mai, pentru prima dată, România a fost reprezentată de șase tineri de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul Oradea (Borza Carina, Ierina Alexandra - coregrafie, Vaida Robert - Signor Capulet și Vișoiu Patrik- Benvoglio), Colegiul Național Emanuil Gojdu Oradea (Popa Catinca - Julieta) și Liceul Baptist Emanuel Oradea (Mela Mihnea - coregrafie). Aceștia au jucat alături de tineri din Franța, Grecia, Irlanda, Italia și Spania.
Deși sunt la prima experiență de acest gen, cei șase elevi din România au impresionat prin dăruire și seriozitate. Timp de o săptămână au lucrat câte 6-7 ore pe zi (coregrafie, actorie), pentru a pune în scenă piesa lui Shakespeare, Romeo și Julieta,  sub îndrumarea regizorului Marco Alotto. A fost o experiență extrem de densă, în urma căreia elevii nu și-au descoperit doar noi pasiuni, ci și-au dezvoltat abilități esențiale pentru viitorul lor precum reziliența, controlul emoțiilor, expresivitatea, comunicarea para-verbală și nonverbală. Dincolo de toate acestea, au înțeles cât de importantă este disciplina și determinarea pentru orice demers.
Spectacolul în sine a fost fascinant, atât pentru ei cât și pentru public, fiind o montare într-o viziune modernă, îmbinând muzica, dansul și interpretarea scenică. A fost o adevărată magie! Niște copii neinițiați în arta teatrală au reușit într-o săptămână să pună în scenă un spectacol de înaltă calitate.
Altfel voi privi de acum încolo fiecare scenă dintr-un spectacol. Acum când știu câtă muncă e în spatele fiecărui detaliu, a spus Patrik.
Lumea e o scenă. Ce am făcut noi aici e valabil și în viață. Succesul vine numai din muncă asiduă, disciplină și talent. Când crezi că nu mai poți, mai poți un pic! (Catinca)
Fotografiile sunt grăitoare, în acest sens.
La final se cuvine să mulțumim: organizatorilor, Primăria Torino (prin domnul Alessandro Campanella) - pentru invitație și oportunitate, Consulatului României la Torino, în special domnului Consul general dr. Cosmin Dumitrescu pentru susținere, Asociației Aripi de lumină Torino, care ne-au fost alături în fiecare zi (aici avem mulțumiri speciale pentru Ileana și Ionela, două doamne extraordinare) și facilitatorului fără de care nu am fi ajuns acolo, Asociația Pro-Timer Oradea (prin președinte Delia Mela).
Profesor coordonator Popa Alice

Trimite email
vineri, 18 octombrie 2024, 07:38:14 Ora de vară a Europei de Est