Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Două Renașteri, trei-patru duble revoluții..., de Gheorghe Păun

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș” pe luna iunie

Două Renașteri, trei-patru duble revoluții..., de Gheorghe Păun

,,Un argument creaționist sună cam așa: dacă, într-o pădure, zărești pe jos o piatră, nu te miri cum a ajuns acolo, dar dacă dai peste un ceas, este clar că el nu e un obiect rezultat dintr-o evoluție naturală, ci este creat. Cam așa mă uit eu uneori la „potrivirile" din istorie, chiar dacă bine știu că există și întâmplare, ciclicitate și alte legități și, peste toate, stăruința omului de a vedea coincidențe și de a le da înțeles.

Mă uit, de pildă, în istoria ultimelor secole și mi se pare mirabilă seria de revoluții propriu-zise (Franceză - 1789, cea de la 1848, Bolșevică - 1917, cea pe care o trăim acum, progresist-neomarxistă sau cum se va numi ea, marcată semnificativ de anul 1989), pusă în paralel cu seria celor patru revoluții industriale (prima, asimilată cu motorul cu abur - final de secol XVIII, a doua, corespunzătoare motorului cu ardere internă și electricității, simbolizată de banda de montaj a lui Henry Ford - cumpăna dintre secolele XIX și XX, a treia, pe la mijlocul secolului XX, bazată pe calculator, automatizare, energie nucleară, și cea în care se zice că am intrat de vreo două decenii, adusă de internet, inteligența artificială și cele înrudite cu acestea). Revoluția (considerată și a națiunilor) de la 1848 este ceva mai netipică printre celelalte revoluții social-politice - măcar prin faptul că nu a plecat de la obiectivul de a face tabula rasa din „orânduirea" dinainte și nu a pus în mișcare plutoane de execuție folosind ghilotine- gloanțe-acuze-mass-media pentru a extermina o „clasă veche" în numele unei dreptăți auto-asumate de o „clasă nouă", cea cu arma/microfonul în mână. La fel, o consider atipică pe cea de a treia revoluție industrială, care este continuată direct în cea de a patra, le-aș număra împreună (de aceea am pus nehotărâtul „trei-patru" în titlu). În ambele este vorba despre digitalizare, nimic mai mult, nimic mai puțin, doar că pe trepte diferite de perfecționare a calculatoarelor și rețelelor și a științei folosirii lor (spre capabilități numite, ușor abuziv, „de învățare", ducând la „inteligență artificială").
Mai departe, lecturați la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro
Editorialul domnului redactor-șef Gheorghe Păun este o introducere în problematica mereu actuală a vremurilor trăite sau netrăite, dar și un îndemn la meditare, la a deschide ochii mari și a lua atitudine, dacă se poate, fie și numai în scris!
Ce mai putem lectura, de pe acum, în revista lunii iunie:  Horia Bădescu: „Oile gândirii"; Mihai Sporiş: Academia de sub Pământ; Mihai Neagu Basarab: Duşmanii lui Mircea Eliade; Florin Radu Pintea: Prostia artificială; Theodor Codreanu: Pamfil Şeicaru: Între camarilă şi Dotla asiatică; Tudor Nedelcea: Românii de lângă noi (din Ucraina şi Basarabia); Raia Rogac: De vorbă cu Olga Romaniuk; Dan D. Farcaş: Amintiri cu Grigore C. Moisil; Valeriu Butulescu: Alex, îngerul meu călăuzitor...
Dar și multe alte articole.
Vă mulțumim și pentru acest număr de revistă, distinse domnule academician Gheorghe Păun!
Ovidiu Dan

Trimite email
duminică, 8 septembrie 2024, 03:09:48 Ora de vară a Europei de Est