Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Parteneriat de cooperare în cadrul programului Erasmus+ pentru Liceul Tehnologic „Unireaˮ Ştei

Partener într-un proiect KA220

Parteneriat de cooperare în cadrul programului Erasmus+ pentru Liceul Tehnologic „Unireaˮ Ştei

Parteneriatele de cooperare din cadrul programului Erasmus+ oferă organizaţiilor beneficiare oportunitatea de a-şi îmbunătăţi relevanța și calitatea activităților, de a-şi dezvolta și consolida rețelele de parteneri, de a-și spori capacitatea de a opera în comun la nivel transnațional, prin stimularea internaționalizării activităților lor și prin schimburi sau elaborarea de noi practici și metode, precum și prin partajarea și confruntarea ideilor.

            Liceul Tehnologic „Unireaˮ Ştei este partener într-un astfel de proiect KA220, intitulat „Gamification is the tool for new learningˮ, coordonat de Gymnazium Havlickuv Brod - Cehia. Parteneri în acest proiect mai sunt: una dintre cele mai mari universităţi din Grecia - International Hellenic University şi două centre de formare, unul din Turcia - Avrupa Yenilikçi Toplum Derneği, şi unul din Olanda - Global Education Center B.V., Amsterdam.
            Acest proiect îşi propune să creeze un program de formare virtual, bazat pe nevoile partenerilor, care să promoveze învățarea digitală și bazată pe joc. Una dintre activităţile proiectului a fost un curs de învăţare - predare - formare pentru profesori (LTTA), găzduit de partenerul olandez - Global Education Center B.V., în Amsterdam, unde participanţii au discutat repere teoretice şi practice legate de predarea în format hibrid şi şi-au dezvoltat competenţe de utilizare a gamificării în predare şi evaluare.
            Avrupa Yenilikçi Toplum Derneği, Turcia, a găzduit una dintre întâlnirile transnaționale ale proiectului, în perioada 18 - 19 aprilie, 2024, la Istanbul. Întâlnirea, cu tema Digital game-based teaching in the new normal, s-a concentrat pe dezvoltarea de instrumente și conținuturi educaționale digitale, găzduite de o platformă online pe care o vor putea folosi profesorii interesați să experimenteze și să integreze în activitățile de la clasă elemente de gamificare. Profesorii şi specialiştii în educaţie din instituţiile partenere vor crea conţinut educaţional, care apoi va fi pus la dispoziţia publicului, pe platforma dezvoltată de partenerii de la International Hellenic University. Unele dintre rezultatele proiectului sunt deja publicate pe platformă și pot fi consultate de persoanele interesate.
            Gruie Ioan Adrian, director: „Proiectul în care suntem implicaţi este unul foarte amplu, avem parteneri cu expertiză şi experienţă în mai multe domenii educaţionale. Ne dorim ca prin activităţile şi rezultatele acestui proiect să creăm sinergii între diferitele părți interesate, adică școli,  profesori, elevi, părinţi, autorități educaționale și factori de decizie, atât la nivel regional, cât și național şi internaţional, prin implicarea acestor părți interesate. Ca instituţie de învăţământ, suntem dispuşi să participăm la procesul de digitalizare a educaţiei, iar acest proiect ne oferă nu doar acces la metode practice și reurse digitale testate deja de către partenerii noştri cu mai multă experienţă, dar şi oportunitatea de a crea noi resurse care să se plieze pe specificul elevilor noştriˮ.
Prof. Diana Panda

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 08:32:41 Ora de vară a Europei de Est