Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Copiii din Sălard au fost încântați să danseze pe marea scenă

Duminică, în cadrul Zilelor comunei,

Copiii din Sălard au fost încântați să danseze pe marea scenă

Duminică (12 iulie 2009), organizatorii Zilelor comunei Sălard (în frunte cu destoinicul primar Nagy Miklos) au cadorisit copiii Sălardului cu un program de teatru de păpuși bine primit de cei mici, dar și de cei mari, care s-au distrat copios. Mai mult chiar, le-au oferit șansa de a dansa pe marea scenă a serbărilor, iar copiii au fost încântați de onoarea care li s-a făcut, după cum aveam să aflăm de la directorul adjunct al Grupului Școlar de Agricultură Ecologică din Sălard, dna prof. Nagy Irina, coordonatorul activităților

 Programul micilor artiști (școlari și preșcolari, îndrumați de profesorul de istorie, dna Florica Borz, înv. Korosi Maria și înv. Juhos Marta) a cuprins o gamă bogată și variată de dansuri: dansuri populare românești, maghiare și moldovenești, hip-hop, dans de societate, precum și majorete... În unele cazuri, dansatorii și-au pus la contribuție toată imaginația și talentul lor artistic, inventând figuri și evoluând în regia pe care singuri și-au gândit-o.
„Avem copii inventivi și talentați, dornici de afirmare, care abia au așteptat ziua aceasta pentru a urca pe scena artiștilor profesioniști, cunoscuți și îndrăgiți”, ne-a mărturisit directorul adjunct, dna prof. Irina Nagy.
 Brigitta și dansatorii de la Tini Dance Center Săcuieni – cireașa de pe tort
 Mohácsi Brigitta a făcut furori, duminică, la Sălard, ca de altfel peste tot pe unde merge de vreo patru ani, la toate balurile și petrecerile (în Bihor și Sălaj, la Borș, Diosig, Curtuișeni, Marghita, Remetea, Biharia, Paleu și până la Sfântul Gheorghe..., dar chiar și în Ungaria). E frumoasă-foc, plină de viață și știe cum să se facă plăcută. Brigitta cucerește cu frumusețea fizică, vocea caldă, mișcarea scenică imprevizibilă și un repertoriu de succes. „Muzica e viața mea”, declară cu sinceritate absolventa Liceului de Artă din Oradea. Nu se consideră vedetă, deși are toate motivele să o facă după felul în care cântă și încântă. Alături de doi dansatori (Kati și Laci), Brigitta face  show, punând stăpânire pe publicul tânăr, dar nu numai, iar la finalul recitalului împarte autografe (și CD-uri) în stil de mare vedetă, lăsând o bună impresie și amintiri plăcute. Preocupată mai mult de carieră decât de succesul imediat și ieftin, Brigitta nu se mulțumește doar cu ceea ce a acumulat în liceul artiștilor orădeni, dorește o perfecționare prin studii universitare. Așa se face că acum e studentă, în anul II, la Facultatea de Muzică din Oradea, la canto clasic, iar muzica ușoară o cântă din pasiune și cu mult suflet. Se vede și se simte. Are har și un întreg arsenal pentru a cuceri. La 21 de ani, în plină ascensiune de formă, prințesa din Tămășeu promite mult în domeniul artistic și trebuie să ajungă departe pentru că este muncitoare, modestă și serioasă, deloc fițoasă! „Ea cântă cu succes în maghiară, română, italiană și engleză, în funcție de public”, ține să ne asigure Linda, surioara sa mai mare. Duminică, la Sălard, Brigitta a fost cireașa de pe tort, asemeni minunaților dansatori din Săcuieni, argintul viu al învățătoarei Erdei Katalin (din Săcuieni), circa 70 de copii, de toate vârstele, care dansează dumnezeiește, făcând adevărată acrobație pe scenă. Numele asociației lor (Tini Dance Center) este de-acum cunoscut în tot județul, iar Katalin și dansatorii își respectă blazonul pe oricare scenă. I-am văzut și i-am admirat la Paleu, iar revăzut și ne-au încântat la fel de mult și la Sălard...
 Concurs internațional de atelaje
 Tot duminică, în cea de-a treia zi a Serbărilor de la Sălard, pe terenul de sport, a avut loc concursul internațional tradițional de atelaje, cu participarea a 26 de concurenți din județ și invitați din Ungaria. Pentru câștigători, organizatorii (ing. Kertmegi Stefan și ing. Molnar Stefan din Salonta, sprijiniți de Margareta Molnar, pe linie de secretariat) au pregătit diplome, trofee, cupe și medalii, care au fost înmânate de primarul Nagy Miklos, iar toți concurenții de sex feminin au primit flori.
La proba de obstacole, pe primele trei locuri s-au situat Levai Zsombor din Sălard, Balogh Antal și Sovari Janos, ambii din Ungaria.
 În proba de urmărire, primele trei locuri au fost ocupate tot de cei trei concurenți, dar în ordine inversă: Sovari Janos, Balogh Antal și Levai Zsombor.
O bună impresie a lăsat, la ambele probe, ambițioasa și frumoasa Paula Nistor din Salonta, cu poneii săi (ocupantă a locului VI la obstacole și a locului V la urmărire).
 Cea de-a II-a întâlnire a motocicliștilor
 Pe agenda celei de-a XI-a ediții a Zilelor comunei Sălard, din acest an, a figurat, întâlnirea motocicliștilor, organizată  pentru a doua oară, consecutiv, de clubul M.C. HAWKS (în frunte cu Korosi Ferencz – zis și „Kefe”). La reuniunea de sâmbătă de la Sălard, au participat circa 150 de pasionați ai autovehiculului pe două roți din Ungaria, Satu Mare, Sălaj, Oradea și din zona Sălardului. În deschiderea întâlnirii, pe străzile principale ale localității, a avut loc parada motocicliștilor, urmată de un show de streetfighter (cascadorie pe o roată și două roți). Cea mai tare motocicletă a fost desemnată în urma unei confruntări față-n față, care împinge pe care, prin forța cailor putere, într-un moto sumo party. La final, organizatorii și-au cinstit invitații (participanții) cu bogracs și gulaș.
  În acest fotoreportaj, noi v-am prezentat doar câteva secvențe din bogatul și variatul program al celor trei zile de frumoasă întâmplare ce s-a petrecut vineri, sâmbătă și duminică la Sălard. Felicitările pentru reușita manifestărilor le merită pe deplin organizatorii, în frunte cu cel dintâi gospodar al comunei, primarul Nagy Miklos. (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Copiii din Sălard au fost încântați să danseze pe marea scenă.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:56:14 Ora standard a Europei de Est