Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„9 Mai - Ziua Europei”

Astăzi, la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, s-a desfășurat a XIV-a ediție a concursului

„9 Mai - Ziua Europei”

Liceul Teologic Baptist „Emanuel", Oradea, ca în fiecare an, a marcat ziua de 9 mai printr-o manifestare de amploare în cadrul concursului „9 Mai - Ziua Europei", ediția a XIV-a, cuprins în cadrul proiectului educativ local „Europa văzută prin ochii copiilor", avizat de I.S.J. Bihor și organizat de Catedra de Istorie-Geografie.

Manifestarea a fost deschisă de doamna profesor Ramona Iștoc, inițiatoarea proiectului, care a prezentat desfășurarea probelor și juriul concursului, iar doamna profesor Adriana Silaghi a prezentat tripla semnificație a zilei de 9 mai, dar și însemnătatea zilei de 10 mai pentru istoria națională.
La concurs au participat 13 echipaje, reprezentante ale unor țări membre ale Uniunii Europene, grupate în două secțiuni, gimnaziu și liceu, care au avut de parcurs patru probe: prima probă a constat în prezentarea standului și s-au evidențiat diverse aspecte istorice, geografice și gastronomice specifice statelor reprezentate, a doua probă a constat în realizarea unui obiect, doar din materiale reciclabile, care să reprezinte un simbol al țării respective, iar cea de-a treia probă a constat în realizarea unei scenete artistice originale, finalizate într-un filmuleț de 5 minute care a surprins particularități culturale ale țărilor alese, pentru ca a patra probă, mult așteptată, să încânte papilele gustative prin degustarea unor produse tradiționale ale fiecărei țări.
Juriul pentru liceu a fost format din: prof. Rodica Moțiu - președinte, și membrii: prof. Ciprian Fiter, prof. Florina Pușcaș, prof. Otilia Baidog, prof. Andreia Ocoș, prof. Ligia Opriș și prof. Daniel Ivan.
Juriul pentru gimnaziu a fost prezidat de domnul director, prof.dr. Iosif Curta, iar membrii au fost: prof. Magyar Ana, prof. dr. Alina Burcă, prof. Nan Ioana, prof. Boldiș Marinela, elev Dumuța David - reprezentant al Consiliului Elevilor și Lajos Sebastian - coordonator Europe Direct Oradea.
Doamna profesor dr. Alina Burcă a descris manifestarea din perspectiva unui membru al juriului: „Copiii au fost entuziasmați ca de fiecare dată și s-au implicat trup și suflet, ajutați de familiile lor, atât în construirea decorurilor, în realizarea filmulețelor, cât, mai ales, în expunerea produselor culinare. A fost un adevărat festin gastronomic european. Și evenimentul de anul acesta a fost un real succes și un câștig pentru copii, meditând încă o dată asupra importanței păcii în contextul geopolitic european, în care fiecare țară, cu specificul ei, cu tradițiile ei aduce o pată de culoare pe bătrânul continent".
De asemenea, reprezentantul Consiliului Elevilor, Dumuța David, ne-a oferit o perspectivă asupra acestei activități: „Pot spune că mi-a făcut plăcere să fiu în juriul concursului de 9 mai în anul acesta. Mi-a plăcut să văd că fiecare echipă a pus suflet în ceea ce a făcut, iar asta a dus la o întrecere foarte strânsă între acestea. Este drept că s-a văzut experiența elevilor din clasele mai mari care au în portofoliu mai multe concursuri din anii trecuți. Țin să mulțumesc doamnei profesoare Ramona Iștoc pentru că mi-a oferit oportunitatea aceasta și aștept cu mare plăcere următoarele evenimente"!
Manifestarea a fost închisă prin cuvântul de final al domnului director, prof.dr. Iosif Curta, care a anunțat punctajele obținute de cele 13 echipe și premiile aferente.
În cele ce urmează vă prezentăm clasamentul celei de-a XIV-a ediții a concursului „9 Mai - Ziua Europei":
Secțiunea liceu:
  • Premiul I echipa clasei a IX-a B, reprezentând Germania: Popoviciu Miriam, Lăzău Georgiana, Ursuț Miriam, Csadi Dragoș, Scorțe Iosua, Cioară Nicolas, Stranici Maya, Lucaci Miriam, Sabău Alexia, Bala Gabriel, Beke Daniel, Ema Rácz, Dudaș Rebeca.
  • Premiul II echipa clasei a IX-a A, reprezentând Belgia: Codrean Naomi, Câmpean Andrew, Burcă Ana, Perțe Antonia, Zifceac Patrik, Andronic David, Burtic Luca, Petricău Iosua, Gros Fineas, Gal-Chiș Naomi, Țundrea Titus, Rotariu Mihai, Dudaș Maria, Gherdan George.
  • Premiul III echipa clasei a X-a A, reprezentând Austria: Simuț Sara, Vandici Alex, Miclea Bogdan, Bonca Robert, Mihuț Adalia, Petrușan Daria, Vereș Filip, Țuțu Matia, Derecichei Lucas, Chiș Noris, Popoviciu Rareș, Selin Călin, Pintea Nuria.
  • Mențiune I echipa clasei a XI-a B, reprezentând Cehia: Rus David, Sala Denis, Baciu Paul, Popuțea Iulia, Borma David, Fodor Alexandra, Bucur Lorena, Lupșan Teodora, Buhaș Hadasa.
  • Mențiune II echipa clasei a XI-a A, reprezentând Polonia: Vesa Darius, Oscar Trifu, Gorcea Andreea, Balagiu Ioana, Tuns Elias, Luncan Lidia, Niculiță Luca, Groza Raul, Benea Renata, Găvriluț Teodor, Marcus Teședan.
Secțiunea gimnaziu:
  • Premiul I echipa clasei a VII-a C, reprezentând Italia: Ciuciui Rahela, Mihuț Alexandra, Blaga Cristian, Sabău Alexandru, Duma Marc, Ovănescu Alexandru, Stokker Denis, Kurak Jessica, Bonca Ianis, Balog-Crișan Sara, Popovici Sara, Moțoc David, Demeter Iunia.
  • Premiul II echipa clasei a VIII-a A, reprezentând Ungaria: Demeter Alesia, Pentek Sara, Tomoioagă Rebeca, Bora Andrei, Turcuș Andrei, Buzlea Dragoș, Frățilă Daria, Negrău Giulia, Bundea Ayan, Păcurar Natalia, Miclău Alexia, Vestale Sara, Olah-Avram Dalia, Pop Miriam.
  • Premiul III echipa clasei a VII-a A, reprezentând Franța: Suciu Hannah, Naroș Maria, Gal-Chiș Brissia, Cipleu David, Foia David, Dan Marius, Erdeli Noah, Frînc Giulia, Petrușan Salomeea, Pușcaș Basti, Tomoș Tudor, Berindeie Lucas, Dorog Fineas, Duțu Darius, Cuciula Alexandra.
  • Mențiune I echipa clasei a VIII-a B, reprezentând Portugalia: Filip Sofia, Meșteru Maria, Mixolli Sara, Sabo Cristina, Puie Luca, Soporan Miriam, Gliția Sara, Hercuț Karisa,, Cherecheș David, Costea David, Capota Paul, Clintoc Ianis, Tamaș Lisa, Pop Miriam, Ile David.
  • Mențiune II echipa clasei a VI-a C, reprezentând Spania: Ciuca Maria, Morna Alesia, Stanciu Sonia, Kiss David, Jurău Rafael, Șorhenț David, Bora Emma, Majoros Monalisa, Popa Elias, Bica Filip, Neaga Alexia, Toma Rareș, Sala Rebeca.
  • Mențiune III echipa clasei a VII-a B, reprezentând Olanda: Căvășdan Nicolas, Pop Casian, Blaga Anais, Maxim Elisa, Flonta Melisa, Zegrean Melisa, Galea Raisa, Gui Miriam, Ilisie Iulia, Cuciula Natalia, Bala Jasmina, Filipaș Nadia.
  • Mențiune IV echipa clasei a VI-a B, reprezentând Suedia: Strete Lisa, Pop Ana, Pentek Carina, Ardelean Marisa, Vestale-Chiș Ana, Beldea Rareș, Molnar-Muț David, Brudașca Matias, Galea Abel, Pașca Filip, Buzle Bianca, Pele Oana.
  • Mențiune V echipa clasei a VI-a A, reprezentând Croația: Sima Mathias, Bițiș Ionatan, Soporan Marcus, Lupău Alexandru, Farcaș Anastasia, Ardelean Samuel, Ciclea Beniamin, Bodog George, Coita David, Rogojan David, Dărăban Iris, Petrișor Glad, Puie Iulia, Lupșe Luca, Matei Meteea.
  • Pe Facebook OviDan, pagină de educație, avem două secvențe video... spre delectare!
                Profesori organizatori
                Ramona Iștoc
                Adriana Silaghi

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:40:56 Ora standard a Europei de Est