Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Primarul Dorel Talpoș a tăiat panglica inaugurală la două blocuri ANL, alături de prefectul Gavrilă Ghilea și ministrul Vasile Blaga

Vineri, la Marghita, eveniment de zile mari

Primarul Dorel Talpoș a tăiat panglica inaugurală la două blocuri ANL, alături de prefectul Gavrilă Ghilea și ministrul Vasile Blaga

Unul dintre evenimentele marcante din mandatul primarului Dorel Talpoș s-a consumat vineri, 10 iulie 2009, când au fost inaugurate 32 de apartamente din cele două blocuri ANL (blocurile 7-8), din Complexul ANL Panduri, unde au mai fost date în folosință 120 de apartamente în perioada 2006-2007. Panglica inaugurală a fost tăiată de primarul Dorel Talpoș, prefectul Gavrilă Ghilea și ministrul Vasile Blaga.

 Conducerea Primăriei municipiului Marghita (primar – ing. Dorel Talpoș, viceprimar – Pocsaly Zoltan) și-a primit distinșii invitați în sala de consiliu, unde primarul Dorel Talpoș a ținut să le prezinte principalele înfăptuiri ale ultimilor ani și în special proiectele aflate în derulare. La masa prezidiului, primarul Dorel Talpoș i-a avut alături pe ministrul Dezvoltării Regionale și Locuinței, Vasile Blaga și pe prefectul județului Bihor, Gavrilă Ghilea, deputații Ștefan Seremi și Lakatos Petru, europarlamentarul Petru Filip, Gheorghe Carp, viceprimarul municipiului Oradea, consilieri județeni și locali... La reuniune, au mai participat Dorel Negruț, consilier de zonă A.N.L., Szarkazi Adalbert, antreprenorul în construcții, Antal Koloman, funcționari ai primăriei...
 Așadar, vineri, ministrul (nostru) Vasile Blaga a onorat inaugurarea primelor 32 de apartamente construite prin A.N.L. în regim de închiriere pentru tineri, din cele 96 de apartamente planificate a se finaliza în 2009, urmând ca în septembrie-octombrie să fie repartizate către solicitanții de locuințe A.N.L., după cum aveam să aflăm de la dl Dionisie Pop, șef birou administrare domeniu public și privat din cadrul Primăriei Marghita.
 „Până la ora actuală, la nivelul primăriei sunt depuse 173 de dosare, care urmează să fie procesate și analizate de comisia constituită în acest scop pentru întocmirea listei de priorități, conform punctajului din regulamentul de repartizare a locuințelor A.N.L., iar primii 96 de solicitanți, în ordinea descrescătoare a punctajului, vor beneficia de o locuință, astfel că sărbătorile de iarnă 2009-2010 le vor petrece în casă nouă.
 În perspectiva anilor 2010-2011 este prevăzută și aprobată construirea a încă 96 de apartamente”, ne-a mai spus dl Dionisie Pop.
 Ștrandul, șapte unități de învățământ, bazinul de înot, drumurile, șoseaua de centură, canalizarea...
 Primarul Dorel Talpoș a pus pe tapet proiectele în derulare, dar și alte doleanțe: ștandul municipal și toată infrastructura, drumurile, un bazin de înot, o șosea de centură, ambulatoriul de la spital, reabilitarea spațiilor verzi (două parcuri), finalizarea lucrărilor de reabilitare începute (în anul electoral) la șapte unități de învățământ...
 Din partea ministrului Vasile Blaga răspunsurile au venit prompt și punctual. Ministrul i-a sfătuit pe edili să dea bătaie să cheltuiască banii, să finalizeze lucrările, să facă licitații, să dea de lucru firmelor, să se împrumute, să sfătuiască tinerii să profite de programul „Prima casă”, să informeze beneficiarii locuințelor că după trei ani de stat cu chirie în apartamente le pot cumpăra, iar banii vor veni înapoi, tot în Marghita și tot pentru construcții de locuințe.
 „Dacă mai vreți blocuri A.N.L., aveți tot sprijinul. Cât mi-ați cerut, atât v-am dat. Banii sunt alocați pentru Marghita. Faceți împrumuturi și voi. Dați bătaie la infrastructură. Profitați de momentele de criză când firmele nu au de lucru. Dați-le de lucru. Cereți bani și pentru locuințe sociale ale primăriei. Faceți-vă un parc de locuințe sociale. Vă înțeleg, a fost an electoral și ați început lucrul la șapte unități de învățământ. Finalizați-le. O parte din ele cuprindeți-le în programul regional. Apă-canal, da! Dar faceți lucruri de calitate. În „Regat” am văzut tot felul de lucrări, unele m-au dezamăgit profund (arătau ca o cocină). Legat de locuințele A.N.L., informați beneficiarii că după trei ani de chirie și le pot cumpăra. Să profite de programul „Prima casă”.
 „Vindeți-le și toți banii vi-i dau înapoi!
 Consilierul Gheorghiță Lupău a pus problema blocurilor de la armată, masive și mult prea scumpe (chiar și chiriile). Ar fi solicitanți pentru cumpărare, dar prețurile sunt mult prea mari. „Să fie recalculate. Prețul lor din 2003 este mult prea mare. Să se acorde facilități, în temei legal...”
„Haideți să uităm de statul comunist. E normal să fie mare dacă și suprafața e mare, iar construcțiile sunt solide. Am vrea să cumpărăm o casă în cinci ani. Alții o cumpără în două generații...”
 Directorul adjunct de la Colegiul Național „Octavian Goga” vrea bani pentru construirea unui nou corp de clădire.
 Ministrul îi răspunde scurt: „Mai întâi trebuie finalizate lucrările la cele șapte unități de învățământ. S-au solicitat bani pentru renovarea casei de cultură, pentru străzi, apă-canal... Dați-i drumul, organizați munca, organizați licitații, dați de lucru firmelor, cheltuiți banii că altfel îi pierdeți. Nu țineți banii blocați în trezorerii. Ați vorbit despre un bazin de înot. De-acord. Faceți licitații. E OK. Vă promit primul „bazin didactic”, cum îl numeați, care se va construi în Bihor să fie cel de la Marghita. Dar vă gândiți și la doamnele din primărie și nu numai, să meargă la fitness, să se întrețină. Să obțineți și bani. Vă dau bani pentru reabilitare termică...”
 Ministrul Vasile Blaga s-a arătat foarte deschis... la pungă, bine intenționat, săritor în sprijinul marghitanilor.
  Așadar, conducerea primăriei, consilierii au tot sprijinul ministrului... numai să pună osul la treabă! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primarul Dorel Talpoș a tăiat panglica inaugurală la două blocuri ANL, alături de prefectul Gavrilă Ghilea și ministrul Vasile Blaga.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:55:20 Ora standard a Europei de Est