Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Performanțe meritorii la Olimpiada națională de științe socio-umane

La Baia Mare, Bihorul a fost reprezentat de elevi de la patru colegii naționale

Performanțe meritorii la Olimpiada națională de științe socio-umane

Rezultatele remarcabile obținute de lotul județului Bihor la Olimpiada națională de științe socio-umane (ONȘSU) desfășurată anul acesta, în perioada 27 aprilie - 1 mai, la Baia Mare (Maramureș), dovedește, încă o dată, valoarea catedrelor de Educație socială, filosofie, psihologie, logică, argumentare și comunicare, coordonate de inspectorul de specialitate, prof. Mihaela Biriș din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor (ISJ).

Județul nostru a fost reprezentat la nivel național de elevi din Oradea - de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu", Colegiul Național „Onisifor Ghibu" și Colegiul Național „Mihai Eminescu", iar, pentru al doilea an consecutiv, un elev de la Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta a participat cu rezultate deosebite la această olimpiadă națională.
Notele obținute la această competiție școlară națională au plasat județul Bihor de două ori pe podiumul laureaților, iar media generală a lotului de elevi-olimpici (8,30) confirmă valoarea de top a școlii bihorene de Științe socio-umane.
Coordonat la Baia Mare de prof. Slava Caramete (catedra de psihologie a Colegiului Național „Teodor Neș" Salonta), lotul județului Bihor pentru Olimpiada națională de științe socio-umane 2024 a fost format din elevii: Crăciun-Pelle Cedrin și Leucuța Lucas (secțiunea Educație socială) - 9,50 (premiul III), Băcilă Marcu (secțiunea Filosofie) - 8,80 (mențiune), Petrache Andrei Ovidiu (secțiunea Psihologie) - 8,50, Pop Maia (secțiunea Filosofie) - 8,05, Haș Ioana (secțiunea Filosofie) - 8,00 și Popa Natalia (secțiunea Logică, argumentare și comunicare) - 7,00.
Potrivit presei din Baia Mare, „Etapa naţională a Olimpiadei de științe socio-umane 2024 a adunat laolaltă 375 de elevi din București și din toate județele țării".
La acest eveniment, au participat, alături de profesorii coordonatori ai loturilor județene, prof. univ. dr. psih. Daniel David - rectorul Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Petru Bejan - directorul Departamentului de Filosofie din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Al. I. Cuza" din Iași, prof. Eugen Stoica - director de specialitate în Ministerul Educației, prof. Pop Mihai Cosmin - inspector școlar general al ISJ Maramureș, prof. dr. Filip Dan Andrei, prof. Muntean Ioan și prof. Hitter Annamaria - inspectori școlari adjuncți, prof. Voinaghi Marius Cornel - inspector școlar, prof. dr. Teodor Ardelean - directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu" din Baia Mare, Doru-Ioan Dăncuș - viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Baia Mare, Doru-Alexandru Lazăr - vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.
Slava Caramete, profesor-coordonator al lotului județean la Olimpiada națională de științe socio-umane 2024, a apreciat în mod deosebit efortul și rezultatele meritorii ale elevilor-olimpici bihoreni.
Profesoară a elevului Andrei Ovidiu Petrache la Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta, Slava Caramete a ținut să precizeze: „La faza județeană a Olimpiadei de științe socio-umane, remarcabilul nostru elev Andrei-Ovidiu Petrache, din clasa a XII-a C, a obținut Premiul I la Psihologie, cu nota 9.90, fiind singurul elev din Bihor calificat la această disciplină, la etapa națională de la Baia Mare. Andrei a concurat cu alți 63 de elevi din întreaga țară, foarte bine pregătiți și pasionați de Psihologie. Andrei s-a comportat exemplar, reușind performanța de a reprezenta județul Bihor pentru al doilea an consecutiv la etapa națională a  Olimpiadei de științe socio-umane. Anul acesta, nota 8,50 obținută la Baia Mare, l-a plasat printre cei mai buni zece elevi din țară la Psihologie".
În altă ordine de idei, elevul Andrei Ovidiu Petrache de la Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta a obținut anul acesta primul loc (premiul I, clasa a XII-a) la Olimpiada națională de istorie - Etapa județeană, fiind coordonat de prof. Oana Cosma.
Felicitări alor noștri!
Felicitări, Andrei, pentru reprezentările tale de top, la toate concursurile județene, naționale sau internaționale la care ai participat ca elev de excepție al colegiului din Salonta, fie la Paris, București, Oradea sau Baia Mare!
(OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:13:38 Ora de vară a Europei de Est