Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Recepția Terminalului de pasageri nr.1 al Aeroportului Oradea

Inaugurarea oficială a noului terminal este programată pentru 18 mai

Recepția Terminalului de pasageri nr.1 al Aeroportului Oradea

Vineri, 26 aprilie 2024, a început recepția lucrărilor la Terminalul de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea.

Având în vedere amploarea și implicarea multiplelor instituții în acest proiect complex, procesul de recepție se va desfășura pe parcursul a două săptămâni, fiind planificat a fi finalizat în data de 10 mai 2024.
În weekendul 11-12 mai, Aeroportul Oradea va fi gazda unor Zile ale porților deschise, oferind comunității locale oportunitatea de a explora proiectul de extindere și modernizare a Terminalului de pasageri nr. 1. Programul complet al evenimentului va fi anunțat după sărbătorile pascale.
Inaugurarea oficială a noului terminal este programată pentru data de 18 mai, cu un zbor charter către Hurghada (Egipt), operat de compania aeriană HiSky.
În cadrul proiectului, suprafața terminalului a fost extinsă la 12.500 de metri pătrați, într-un demers menit să răspundă nevoilor cererii în continuă creștere a călătorilor. Prin această măsură, capacitatea de deservire a aeroportului a fost dublată, ajungând la 800 de pasageri pe oră, consolidându-se astfel capacitatea de a oferi un serviciu rapid și eficient. Segmentarea spațiilor de plecare pentru destinațiile din zona Schengen și non-Schengen reprezintă un alt punct cheie, contribuind la optimizarea fluxului de călători și simplificarea procedurilor de control al pașapoartelor.
Pentru a facilita procesarea pasagerilor și a bagajelor lor, au fost introduse sisteme digitalizate. Acestea includ ghișee de check-in cu serviciul bag self drop-off pentru check-in digitalizat. De asemenea, au fost instalate porți automate de presecuritate care pot fi accesate prin scanarea simplă a biletului de îmbarcare, în special pentru călătoriile către destinații non-Schengen.
În contextul demersului de digitalizare, proiectul a inclus implementarea unui sistem inteligent de management al clădirii. Acesta este destinat monitorizării consumului de energie electrică, administrării și întreținerii echipamentelor, controlului pompelor de căldură, centralelor de tratare a aerului și a sistemului de încălzire în pardoseală. Extinderea Terminalului de pasageri este o investiție sustenabilă, deoarece vizează o clădire cu consum de energie aproape zero (nZEB). Pentru a îmbunătăți performanța energetică a noii extinderi a terminalului, a fost instalat un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 1,3 MW. Din această capacitate, 0,8 MW provin din panouri fotovoltaice montate pe acoperișul clădirii, iar 0,5 MW din panouri instalate în apropierea noii extinderi a terminalului. În plus, în vederea optimizării eficienței energetice a clădirii, s-a introdus un sistem de exploatare a resurselor geotermale pentru încălzirea și răcirea acesteia. Prin urmare, s-a valorificat în întregime potențialul resursei geotermale disponibile la aeroport.
Proiectul ,,Extinderea și eficientizarea Terminalului de pasageri nr.1 al Aeroportului Oradea" cod SMIS 2014+ 157787 a fost finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
Valoarea totală a Contractului de finanțare este de 234,730,092.42 lei, iar valoarea eligibilă este de 184,904,569.04 lei, din care 181,206,477.07 reprezintă finanțarea nerambursabilă (echivalentă cu 98% din valoarea totală eligibilă).
La recepție participă reprezentanți din partea Aeroportului Oradea, Consiliului Județean Bihor, Primăriei Oradea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Județean în Construcții Bihor și a firmei de construcții.
(A.E.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:12 Ora de vară a Europei de Est