Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

PNL și-a lansat candidații pentru Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor

Sâmbătă, 27 aprilie 2024,

PNL și-a lansat candidații pentru Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor

Astăzi, 27 aprilie, Cetatea Oradea a găzduit evenimentul de lansare a candidaților liberali pentru Primăria și Consiliul Local Oradea, respectiv pentru Consiliul Județean Bihor. Momentul a fost transmis în direct pe rețelele social-media

Ilie Bolojan candidează pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean, iar Florin Birta candidează pentru un nou mandat de primar al municipiului Oradea.
ILIE BOLOJAN (PNL), PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN:
"La final de mandat, se cuvine să le mulțumim bihorenilor care ne-au acordat încrederea în 2020 și au fost alături de noi. Forma noastră de respect pentru cei care ne-au votat și pentru toți bihorenii sunt proiectele realizate în acești ani în județul Bihor și în Municipiul Oradea. Pentru a putea continua aceste proiecte, avem nevoie în continuare de sprijinul dumneavoastră."
FLORIN BIRTA (PNL), PRIMARUL ORADIEI:
,,În 2020, veneam în fața orădenilor cu un plan ambițios, dar solid, pentru infrastructură, industrie, sănătate, educație, transporturi, calitatea vieții, Oradea verde, turism, cultură, tineret și sport.
Iată că au trecut aproape patru ani de atunci și am convingerea că orădenii au remarcat faptul că împreună cu echipa PNL și cu colegii din Primăria Oradea am reușit să continuăm munca tenace, mereu neobosită depusă anterior, în mandatele domnului Ilie Bolojan.
În perioada 2020 - 2024 am atras fonduri europene în Oradea la un nivel fără precedent. Transpuse în proiecte serioase, acestea reușesc să stimuleze dezvoltarea susținută a orașului nostru.
Vom continua să investim în infrastructura rutieră, școlară, de sănătate, precum și în infrastructura verde a orașului nostru. Vom construi și reabilita școli, grădinițe, creșe dar și blocuri de locuințe. La fel, vom căuta să îmbunătățim permanent rețeaua de termoficare, punând accentul pe apa geotermală, dar și pe alte surse regenerabile de energie. Vom moderniza și extinde rețeaua de apă și canalizare, pentru a răspunde nevoilor orașului aflat în continuă dezvoltare. Suntem conștienți că transportul public este esențial pentru un oraș modern și vom continua să investim în calitate.
Respectul arătat orădenilor de administrația locală liberală se traduce prin proiecte ce schimbă în bine fața orașului și fața județului.
Este motivul pentru care le cerem orădenilor, bihorenilor, să acorde încredere echipei PNL, în continuare, pentru ca traseul de dezvoltare al Oradiei să capete noi dimensiuni, iar parteneriatul dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean să genereze noi proiecte, menite să crească calitatea vieții, atât în Oradea, în Zona Metropolitană Oradea, cât și în întreg județul Bihor".
 
LISTA CANDIDAȚILOR PENTRU CONSILIUL LOCAL ORADEA:
Loc      Prenume, Nume         Vârstă Profesie          Ocupație
1          FLORIN BIRTA        40        JURIST           Primarul municipiului Oradea
2          ARINA MOȘ 44        JURIST           Senator în Parlamentul României
3          DĂNUȚ DEJEU        44        MEDIC PRIMAR      Șef Secție Chirurgie La Spitalul Județean și asistent universitar la Universitatea din Oradea
4          MARCEL DRAGOȘ  51        INGINER GEODEZ  Viceprimar al Municipiului Oradea
5          CAMELIA DULCA   53        ECONOMIST Șef Agenție Bihor - Autoritatea Rutieră Română
6          GRIGORE MORAR  64        COLONEL (R) , FOSTUL COMANDANT AL GARNIZOANEI ORADEA  Președinte al Fundației pentru Protejarea Monumentelor din Județul Bihor
7          CARMEN RUS          46        LECTOR UNIVERSITAR     Director al Filarmonicii Oradea
8          MIHAI TORJOC        42        MANAGEMENTUL AFACERILOR            Antreprenor -
lanțul de Restaurante Due Fratelli
9          ANTONIA NICA       39        CADRU DIDACTIC  Viceprimar al Municipiului Oradea
10        TEOFIL FILIMON    41        EXPERT RELAȚII INTERNAȚIONALE    Șef Birou Avize, Autorizații - RCS & RDS
11        LIGIA BURTĂ          63        MEDIC           Director al Centrului De Transfuzii Sanguine și Conferențiar Universitar la Universitatea din Oradea
12        CĂLIN BARABAȘ    50        CADRU MEDICAL   Spitalul Clinic Județean Oradea (Staționar II -  str. Corneliu Coposu)
13        LAVINIU DOMOCOȘ          41        AVOCAT       Membru al Baroului Bihor
14        KARMEN CHIMEREL         52        CADRU DIDACTIC  Antreprenor în domeniul social
15        IOAN TIRLA 38        INGINER IT   Consultant în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor
16        IOAN LEZEU            64        ANTREPRENOR       Antreprenor - Congips SA
17        FLORIN MARINĂU 61        AVOCAT       Membru al Baroului Bihot
18        ANDREI CRĂCIUN  29        INGINER        Consilier la Cabinetul Președintelui Consiliului Județean Bihor
19        MARIUS ZDRÎNCĂ  49        JURIST           Antreprenor - Donatiro SRL
20        NICOLAE NICA       43        ECONOMIST Director economic Construcții Bihor SA
 
 
CANDIDAȚII PNL PENTRU CONSILIUL JUDEȚEAN BIHOR:
Nr. Crt.           Prenume, nume          Vârsta Profesie          Ocupație
1          Mircea Mălan 52        Avocat Vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor
2          Horea Abrudan           42        Cadru didactic Inspector Școlar General
3          Ionel Avrigeanu         63        Inginer Inginer la Administrația Bazinală a Apelor Crișuri
4          Dan Bodea      57        Inginer Director societate
5          Cristian Buzlea           47        Politolog         Director OJFIR Bihor
6          Ovidiu Cseh   51        Inginer Constructor antreprenor
7          Leontina Daragiu       50        Asistent Social           Consultant - Cancelaria Prefectului
8          Dumitru Fechete        49        Economist      Director complex President Băile Felix
9          Halasz Attila  33        Economist      Director societate
10        Bogdan Hodișan         33        Inginer Antreprenor - The Dripper Group
11        Sebastian Lascu         43        Medic stomatolog      Administrator Clinica Dentis
12        Ramona Mateaș         47        Economist      Antreprenor
13        Cristian Mihuța          30        Jurist   Director Solceta SA
14        Călin Morar    55        Administrator SC Transmatecon SRL
15        Constantin Neniu       57        Inginer Antreprenor
16        Carmen Pantiș 59        Medic ATI      Conferențiar universitar la Universitatea din Oradea și președinte al Colegiului Medicilor Bihor
17        Daniel Pop      40        Medic Manager multinațională în domeniul sănătății
18        Marcela Prada 56        Inginer constructor    Profesor universitar și decan al Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură - Unversitatea din Oradea
19        Ancuța Șchiop            38        Cadru didactic Manager al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai
20        Teodor Suciu  45        Inginer Director al Direcției Silvice Bihor
21        Traian Turle   47        Inginer Expert tehnic la ADD Bihor

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:52:11 Ora standard a Europei de Est