Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Creșa... în activitate, iar meseriașii... pe poziții

Joi, la Grădinița nr. 55 din Oradea

Creșa... în activitate, iar meseriașii... pe poziții

Chiar dacă vacanța și-a intrat în drepturi de multă vreme, nu toate cadrele didactice sunt în vacanță (concediu de odihnă), în multe unități de învățământ din Oradea, directorii sunt pe baricade. Poposind ieri (joi, 9 iulie 2009), la grădinițele nr. 55 și 46, ne-am convins că la cele două unități de învățământ doar unii dascăli sunt în vacanță, directorii erau la post, precum și parte din personalul unităților. Firmele angajate lucrau din greu la efectuarea reparațiilor curente și capitale...

 La ora vizitei noastre la Grădinița nr.55 (ora 10.38), copiii de la creșă și o mână de copii de la grădiniță tocmai ieșiseră pe terenul de joacă, însoțiți de educatoarele Irina Faragău și Felicia Leș, asistenta sefă Magdalena Furic, infirmierele Marioara Rațiu și Zorița Ciordaș. În curte, în imediata apropiere, un excavator cu o cupă mică făcea legea la refacerea canalizării. Pe trepte se monta gresie. În clădire, pe holurile de la etaj și în săli, muncitorii  firmei Deni-Flor S.R.L., zidari, tâmplari, electricieni, instalatori și finisori erau pe poziții, fiecare în sectorul său. Se monta gresie și faianță, se zugrăvea..., după cum aveam să aflăm de la Nicolae Popa, șeful punctului de lucru. „Am înlocuit instalația electrică, precum și instalația sanitară de la parter, unde a fost montată gresie și faianță în două grupuri sanitare, pe holuri, în oficii și în casa scărilor, în clădirea din spate. În curte, se reface canalizarea, se montează gresie pe trepte. În patru săli se pune parchet laminat, în unele săli se fac compartimentări, într-o sală, la parter s-a pus șapă, toate ușile interioare se schimbă cu uși termopan...”
 La parter, toate lucrările în grupurile sanitare, pe holuri, în sălile de clasă, în toate încăperile s-au finalizat, iar femeile de serviciu au început curățenia și spălatul geamurilor. Muncitorii sunt zilnic la lucru, de la sfârșitul lunii mai, iar în 15 august trebuie să se retragă, la finalizarea lucrărilor. În curte mai au de ridicat un gard despărțitor pentru că primăria a găsit de cuviință ca jumătate din terenul de joacă al grădiniței să fie cedat cartierului, unde urmează să fie amenajat un teren de joacă, prevăzut cu  aparate de joacă și panouri pentru baschet, la care vor avea acces și preșcolarii, de ce nu?
 Directorul unității (dna Angela Popu) e mulțumit de ritmul lucrărilor și nu se îndoiește că lucrările nu vor fi finalizate la timp. Dumneaei face naveta între Grădinița nr. 50 și structura 55. „Din toamnă, creșa se separă de grădiniță, trecând la A.S.C.O., astfel că la 55, vom avea patru grupe cu program prelungit, în limba română, și o grupă cu program normal, precum și două grupe în limba engleză, care ne-au fost repartizate după desființarea Grădiniței nr. 26 (de pe strada Mihai Eminescu), în total șapte grupe, față de cele cinci existente...”
Revenind pe terenul de joacă, ne-am întreținut cu cei mici, veseli și buni de gură. Denisa Marian e în grupa pregătitoare, mai are puțin și pleacă la școală, tocmai la „Ghibu”. Surioara sa, Carmen, care tocmai împlinea 5 ani, mai rămâne fiind în grupa mijlocie. Bianca Elena Brad pleacă la Pedagogic, iar Luana Cătălina Miclea vrea la Monica Toader de la „Avram Iancu”. „Maia, surioara mea, va împlini duminică 4 ani”, ține să ne informeze Luana. În traducere liberă, Maia este de fapt Maria (Miclea). La finalul discuției, cele trei viitoare școlărițe au dorit să le pozăm. Puteam să le refuz? E șansa lor de a poza împreună, pentru că din toamnă, fiecare cu școala sa! (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Creșa... în activitate, iar meseriașii... pe poziții.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 23:15:13 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...