Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Creșa... în activitate, iar meseriașii... pe poziții

Joi, la Grădinița nr. 55 din Oradea

Creșa... în activitate, iar meseriașii... pe poziții

Chiar dacă vacanța și-a intrat în drepturi de multă vreme, nu toate cadrele didactice sunt în vacanță (concediu de odihnă), în multe unități de învățământ din Oradea, directorii sunt pe baricade. Poposind ieri (joi, 9 iulie 2009), la grădinițele nr. 55 și 46, ne-am convins că la cele două unități de învățământ doar unii dascăli sunt în vacanță, directorii erau la post, precum și parte din personalul unităților. Firmele angajate lucrau din greu la efectuarea reparațiilor curente și capitale...

 La ora vizitei noastre la Grădinița nr.55 (ora 10.38), copiii de la creșă și o mână de copii de la grădiniță tocmai ieșiseră pe terenul de joacă, însoțiți de educatoarele Irina Faragău și Felicia Leș, asistenta sefă Magdalena Furic, infirmierele Marioara Rațiu și Zorița Ciordaș. În curte, în imediata apropiere, un excavator cu o cupă mică făcea legea la refacerea canalizării. Pe trepte se monta gresie. În clădire, pe holurile de la etaj și în săli, muncitorii  firmei Deni-Flor S.R.L., zidari, tâmplari, electricieni, instalatori și finisori erau pe poziții, fiecare în sectorul său. Se monta gresie și faianță, se zugrăvea..., după cum aveam să aflăm de la Nicolae Popa, șeful punctului de lucru. „Am înlocuit instalația electrică, precum și instalația sanitară de la parter, unde a fost montată gresie și faianță în două grupuri sanitare, pe holuri, în oficii și în casa scărilor, în clădirea din spate. În curte, se reface canalizarea, se montează gresie pe trepte. În patru săli se pune parchet laminat, în unele săli se fac compartimentări, într-o sală, la parter s-a pus șapă, toate ușile interioare se schimbă cu uși termopan...”
 La parter, toate lucrările în grupurile sanitare, pe holuri, în sălile de clasă, în toate încăperile s-au finalizat, iar femeile de serviciu au început curățenia și spălatul geamurilor. Muncitorii sunt zilnic la lucru, de la sfârșitul lunii mai, iar în 15 august trebuie să se retragă, la finalizarea lucrărilor. În curte mai au de ridicat un gard despărțitor pentru că primăria a găsit de cuviință ca jumătate din terenul de joacă al grădiniței să fie cedat cartierului, unde urmează să fie amenajat un teren de joacă, prevăzut cu  aparate de joacă și panouri pentru baschet, la care vor avea acces și preșcolarii, de ce nu?
 Directorul unității (dna Angela Popu) e mulțumit de ritmul lucrărilor și nu se îndoiește că lucrările nu vor fi finalizate la timp. Dumneaei face naveta între Grădinița nr. 50 și structura 55. „Din toamnă, creșa se separă de grădiniță, trecând la A.S.C.O., astfel că la 55, vom avea patru grupe cu program prelungit, în limba română, și o grupă cu program normal, precum și două grupe în limba engleză, care ne-au fost repartizate după desființarea Grădiniței nr. 26 (de pe strada Mihai Eminescu), în total șapte grupe, față de cele cinci existente...”
Revenind pe terenul de joacă, ne-am întreținut cu cei mici, veseli și buni de gură. Denisa Marian e în grupa pregătitoare, mai are puțin și pleacă la școală, tocmai la „Ghibu”. Surioara sa, Carmen, care tocmai împlinea 5 ani, mai rămâne fiind în grupa mijlocie. Bianca Elena Brad pleacă la Pedagogic, iar Luana Cătălina Miclea vrea la Monica Toader de la „Avram Iancu”. „Maia, surioara mea, va împlini duminică 4 ani”, ține să ne informeze Luana. În traducere liberă, Maia este de fapt Maria (Miclea). La finalul discuției, cele trei viitoare școlărițe au dorit să le pozăm. Puteam să le refuz? E șansa lor de a poza împreună, pentru că din toamnă, fiecare cu școala sa! (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Creșa... în activitate, iar meseriașii... pe poziții.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:32 Ora de vară a Europei de Est