Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Săptămâna ,,Povești din Arcadia”

În perioada 20-27 aprilie, avem

Săptămâna ,,Povești din Arcadia”

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria se pregătește de ediția a III-a a săptămânii „Povești din Arcadia", care va avea loc în perioada 20-27 aprilie 2024. Programul, ca în fiecare an, propune un maraton distractiv de spectacole de teatru din repertoriul trupei, celebrele seri de povești în pijama, o expoziție de pictură, care are ca tematică natura, și ateliere de terapie prin artă.

Timp de șapte zile, actorii Trupei Arcadia vor juca reprezentații multiple ale celor mai cunoscute titluri din repertoriul trupei, precum: „Muzicanții din Bremen", „Doctorul Aumădoare", „Elefănțelul curios", „Apolodor, pinguinul călător" „Vasilache și Mărioara", iar pentru cei mai mici spectatori: „Norr în lumea culorilor".
Dacă spectacolele „Muzicanții din Bremen" din 20 aprilie, „Norr în lumea culorilor" din 21 aprilie, „Vasilache și Mărioara" din 22 aprilie și „Elefănțelul curios" din 27 aprilie și Serile de povești în pijama se adresează publicului larg, astfel încât micii spectatori care iubesc poveștile arcadiene să-și poată aduce la teatru părinții, bunicii, prietenii, o parte dintre evenimentele festivalului sunt organizate special pentru grădinițe și școli, venind în completarea activităților pe care aceștia le desfășoară în cadrul programului „Săptămâna verde".
Îndemnați să-și ia pijamaua, păturica și jucăria de pluș preferată, micii spectatori vor putea petrece și ediția acesta seri magice de... povești în pijama. Prima seară de povești va avea loc sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 18.00, la Sala Studio Arcadia, unde actorii Armanca Serac și Alexandru Pop au pregătit surprize felurite și povești nemaipomenite pentru copii. În 21 aprilie, de la ora 18.00, jucăuși și plini de viață, actorii Adela Lazăr și Florian Silaghi vor lectura interactiv și distractiv cele mai frumoase povești din lume. Fiecare seară va avea farmecul și nota sa distinctivă.
De asemenea, în foaierul Teatrului Arcadia va fi vernisată o nouă expoziție: „Natura - Habitat", care prezintă o serie de nouă lucrări ale artistei Mădălina Baciu. Expoziția se încadrează în tematica programului „Săptămâna verde" și îi îndeamnă pe privitori să se gândească la natură, la biotop și la importanța menținerii unui echilibru în mediul de viață.
„Diversitatea expoziției de față este atât tematică, cât și cromatică. Am expus lucrări figurative, cum ar fi Dinamica cățelului, care are ca element principal detaliul din cunoscuta lucrare futuristă a artistului Giacomo Balla sau lucrarea „Tango", ambele realizate în perioada studenției; de asemenea, am ales și trei lucrări dragi mie, cu tematică florală, prin care am încercat să redau o altă perspectivă plantelor, folosindu-mă de cromatica și plasticitatea lor. Lucrările mele îndeamnă privitorul să creeze la rândul lui o poveste, un joc în care imaginația să revină la copilărie", completează Mădălina Baciu.
În același timp, tot în foaierul Teatrului Arcadia se poate admira și expoziția „RecyclArt - from Trash to Art", care cuprinde tablouri-instalație pline de culoare și poveste realizate de pictactrița Adela Lazăr, ce se înscrie tot în tematica programului școlar „Săptămâna verde" și propune un mod jucăuș și creativ de a recicla.
Atelierele de terapie prin artă „Inside Out", care se adresează elevilor de gimnaziu, vor fi susținute de psihologul școlar Ioana Drugaș și au ca scop cunoașterea stărilor emoționale prin exprimare artistică. Elevii sunt invitați să-și ilustreze prin pictură stările interioare, vor fi analizate valențele oferite acelor stări și se vor identifica strategii de optimizare a stărilor afective.
Nu îmi dau seama ce e în capul lui!/Nu îmi dau seama ce e în sufletul lui! Suntem familiari cu astfel de exclamații, deoarece tinerii de azi dezvoltă o viață interioară pe cât de bogată, pe atât de necunoscută (imperceptibilă) de cei din jur. Știai că și un bully poate avea suferințe nespuse? Știai că și cel mai performant elev are multe și intense frământări? Art-terapia este un instrument pe care specialiștii în psihoeducație îl folosesc tocmai cu acest scop, de a investiga stările emoționale ale elevilor cu scop de ventilare și vindecare emoțională", afirmă Ioana Drugaș.
La ateliere vor participa elevi de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu" și „Don Orione" din Oradea.
Mai sunt foarte puține bilete la spectacolele puse în vânzare și la serile de povești în pijamale, iar acestea se găsesc la agenția teatrului și online pe Eventim.ro.
Vă așteptăm cu drag la săptămâna ,,Povești din Arcadia"!
Florina Dometi

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:15:39 Ora standard a Europei de Est