Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna ,,Povești din Arcadia”

În perioada 20-27 aprilie, avem

Săptămâna ,,Povești din Arcadia”

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria se pregătește de ediția a III-a a săptămânii „Povești din Arcadia", care va avea loc în perioada 20-27 aprilie 2024. Programul, ca în fiecare an, propune un maraton distractiv de spectacole de teatru din repertoriul trupei, celebrele seri de povești în pijama, o expoziție de pictură, care are ca tematică natura, și ateliere de terapie prin artă.

Timp de șapte zile, actorii Trupei Arcadia vor juca reprezentații multiple ale celor mai cunoscute titluri din repertoriul trupei, precum: „Muzicanții din Bremen", „Doctorul Aumădoare", „Elefănțelul curios", „Apolodor, pinguinul călător" „Vasilache și Mărioara", iar pentru cei mai mici spectatori: „Norr în lumea culorilor".
Dacă spectacolele „Muzicanții din Bremen" din 20 aprilie, „Norr în lumea culorilor" din 21 aprilie, „Vasilache și Mărioara" din 22 aprilie și „Elefănțelul curios" din 27 aprilie și Serile de povești în pijama se adresează publicului larg, astfel încât micii spectatori care iubesc poveștile arcadiene să-și poată aduce la teatru părinții, bunicii, prietenii, o parte dintre evenimentele festivalului sunt organizate special pentru grădinițe și școli, venind în completarea activităților pe care aceștia le desfășoară în cadrul programului „Săptămâna verde".
Îndemnați să-și ia pijamaua, păturica și jucăria de pluș preferată, micii spectatori vor putea petrece și ediția acesta seri magice de... povești în pijama. Prima seară de povești va avea loc sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 18.00, la Sala Studio Arcadia, unde actorii Armanca Serac și Alexandru Pop au pregătit surprize felurite și povești nemaipomenite pentru copii. În 21 aprilie, de la ora 18.00, jucăuși și plini de viață, actorii Adela Lazăr și Florian Silaghi vor lectura interactiv și distractiv cele mai frumoase povești din lume. Fiecare seară va avea farmecul și nota sa distinctivă.
De asemenea, în foaierul Teatrului Arcadia va fi vernisată o nouă expoziție: „Natura - Habitat", care prezintă o serie de nouă lucrări ale artistei Mădălina Baciu. Expoziția se încadrează în tematica programului „Săptămâna verde" și îi îndeamnă pe privitori să se gândească la natură, la biotop și la importanța menținerii unui echilibru în mediul de viață.
„Diversitatea expoziției de față este atât tematică, cât și cromatică. Am expus lucrări figurative, cum ar fi Dinamica cățelului, care are ca element principal detaliul din cunoscuta lucrare futuristă a artistului Giacomo Balla sau lucrarea „Tango", ambele realizate în perioada studenției; de asemenea, am ales și trei lucrări dragi mie, cu tematică florală, prin care am încercat să redau o altă perspectivă plantelor, folosindu-mă de cromatica și plasticitatea lor. Lucrările mele îndeamnă privitorul să creeze la rândul lui o poveste, un joc în care imaginația să revină la copilărie", completează Mădălina Baciu.
În același timp, tot în foaierul Teatrului Arcadia se poate admira și expoziția „RecyclArt - from Trash to Art", care cuprinde tablouri-instalație pline de culoare și poveste realizate de pictactrița Adela Lazăr, ce se înscrie tot în tematica programului școlar „Săptămâna verde" și propune un mod jucăuș și creativ de a recicla.
Atelierele de terapie prin artă „Inside Out", care se adresează elevilor de gimnaziu, vor fi susținute de psihologul școlar Ioana Drugaș și au ca scop cunoașterea stărilor emoționale prin exprimare artistică. Elevii sunt invitați să-și ilustreze prin pictură stările interioare, vor fi analizate valențele oferite acelor stări și se vor identifica strategii de optimizare a stărilor afective.
Nu îmi dau seama ce e în capul lui!/Nu îmi dau seama ce e în sufletul lui! Suntem familiari cu astfel de exclamații, deoarece tinerii de azi dezvoltă o viață interioară pe cât de bogată, pe atât de necunoscută (imperceptibilă) de cei din jur. Știai că și un bully poate avea suferințe nespuse? Știai că și cel mai performant elev are multe și intense frământări? Art-terapia este un instrument pe care specialiștii în psihoeducație îl folosesc tocmai cu acest scop, de a investiga stările emoționale ale elevilor cu scop de ventilare și vindecare emoțională", afirmă Ioana Drugaș.
La ateliere vor participa elevi de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu" și „Don Orione" din Oradea.
Mai sunt foarte puține bilete la spectacolele puse în vânzare și la serile de povești în pijamale, iar acestea se găsesc la agenția teatrului și online pe Eventim.ro.
Vă așteptăm cu drag la săptămâna ,,Povești din Arcadia"!
Florina Dometi

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:18:37 Ora de vară a Europei de Est