Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, am sărbătorit 105 ani de la eliberarea orașului Oradea

Sâmbătă, 20 aprilie 2019, am sărbătorit Centenarul Oradiei eliberate (20 aprilie 1919-20 aprilie 2019)

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, am sărbătorit 105 ani de la eliberarea orașului Oradea

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Oradea a fost din nou în sărbătoare, precum în urmă cu cinci ani, când sărbătoream Centenarul Oradiei eliberate. La Centenar, primarul Oradiei era domnul inginer Ilie Bolojan, astăzi, primarul nostru este domnul Florin Birta.

Marele invitat al manifestărilor de sâmbătă a fost președintele Senatului României, domnul Nicolae Ionel Ciucă; atunci, la Centenar, l-am avut alături pe ministrul Apărării Naționale, dl Gabriel Beniamin Leș.
Așadar, sâmbătă, domnul primar Florin Birta și domnul președinte Ilie Bolojan (acum președintele Consiliului Județean Bihor) s-au bucurat împreună de atenția orădenilor și oficialităților prezente la eveniment, deloc puține, după cum le veți putea repera din pozele și înregistrările video pe care vi le-am pregătit, nu puține și acestea (pozele și secvențele video), surprinse pe platoul din fața Catedralei cu Lună, pe traseul spre Primăria Oradea, în fața primăriei, unde am asistat la reconstituirea istorică a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly și oficialitățile vremii la 20 aprilie 1919; momentul alegoric a fost realizat de către Filiala Bihor a Asociației Naționale „Cultul Eroilor Regina Maria", cu participarea actorilor Teatrului Regina Maria,  membrilor Asociației Tradiția Militară din București, a elevilor SPAPF Avram Iancu din Oradea, a elevilor SMSJ Petru Rareș din Fălticeni și membrii Ansamblului ,,Bihorul". Personajele au fost interpretate de către : lt. col. (r) Gheorghe Nedelcu - Generalul Traian Moșoiu, Alin Stanciu - primarul Rimler Karoly, Șerban Borda - episcopul Roman Ciorogariu, Pavel Sîrghi - avocatul Aurel Lazăr, Sorin Ionescu - naratorul și Adrian Tanca - șoferul.
Defilarea în ținută de epocă și parada militară
A urmat defilarea în ținută de epocă a detașamentului de reconstituire istorico-militară compus dintr-un pluton din cadrul Asociației „Tradiția Militară" din București, un pluton din cadrul Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu" din Oradea și un pluton din cadrul Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș" din Fălticeni, iar parada militară a fost realizată cu personalul și tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, la care au participat aproape 600 de persoane din cadrul armatei și peste 50 de mijloace militare MAI și MAPN; au defilat prin fața noastră: TAB-uri B33 Zimbru, LAROM, Duster PM, container radioreleu, autostație radio PANTHER, autosanitară MEDEVAC, autocamion IVECO cu modul cartiruire, autoplatformă de intervenție și salvare de la înălțimi, autospecială de transport persoane înalt contagioși, autospecială de stingere cu tun de capacitate 10.000 litri, autospecială rutieră BMW,  motociclete rutiere BMW, laborator mobil educație rutieră, autospecială acțiuni speciale Mercedes Vito, autolaborator criminalistic, autospecială de supraveghere și control al frontierei Ford Transit, Microbus VW Crafter destinat intervenției rapide, autovehicul special VW Kombi destinat intervenției rapide, autospecială Renault Master transport persoane, autospecială destinată transportului de persoane bolnave sau accidentate, autospecială Toyota Hilux pentru acces zonă montană greu accesibilă, autospecială Jeep Wrangler Rubicon acordare prim ajutor, autospecială Dacia Duster și multe altele. Și în înaltul cerului, am avut un spectacolul aerian al celor trei elicoptere IAR 330 de la Baza Aeriană 71 „General Emanoil Ionescu" Câmpia Turzii. Nu a lipsit nici de această dată de la defilare formațiunea Cavalerie a Direcției Generale de Jandarmi București, care a adus 12 cai, care au întregit atmosfera de epocă...
***

De la ora 13.00, potrivit programului, ne-am îndreptat spre Statuia Generalului Traian Moșoiu.

Aici, după o scurtă rugăciune, rostită de preotul militar, în fața statuii Generalului Traian Moșoiu, au rostit alocuțiuni domnul Nicolae Ionel Ciucă, președintele Senatului României și domnul primar Florin Birta (cele două alocuțiuni sunt prezentate pe Facebook Ovidiu Moise Dan), precum și domnul prof. univ. dr. Ion Cârja de la Facultatea de Istorie și Filozofie, Universitatea Babeș-Bolyai, director al Școlii Doctorale în Istorie a Universității  Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în calitate de invitat.

La momentul adevărului, au depus coroane de flori reprezentați ai instituțiilor centrale, județene și locale, care au onorat evenimentul, ai unor partide politice, fundații și asociații, precum și ai unor unități de învățământ din Oradea.

Tot potrivit programului, seara s-a lăsat cu un Concert extraordinar de folclor și trăire românească – Andra Tradițional 2024, în Piața Unirii, cu retragerea cu torțe și foc de artificii.

Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:05:43 Ora standard a Europei de Est