Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

105 ani de la eliberarea orașului Oradea

Programul zilei de 20 aprilie

105 ani de la eliberarea orașului Oradea

Oradea sărbătorește în fiecare an, la 20 aprilie, un eveniment major din istoria sa: intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moșoiu.

Anul acesta, municipiul marchează 105 ani de la instaurarea administrației românești în orașul de pe Crișul Repede, cu această ocazie fiind organizate o serie de manifestări, după următorul program:
11.15 - 11.45 Biserica cu Lună și Biserica Sfântul Nicolae TE DEUM de pomenire;
11.45 - 11.55 Deplasarea oficialităților spre Primăria Oradea;
12.00 Tragerea clopotelor la toate bisericile din Oradea;
12.03 - 12.10 Intonarea Imnului Național al României;
12.10 - 12.20 În fața Primăriei Oradea, cu ajutorul actorilor de la Teatrul de Stat Regina Maria, va avea loc un moment alegoric, o reconstituire istorică militară a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly;
12.20 - 12.30 Defilarea detașamentului de reconstituire istorico- militară;
12.30 - 13.10 Paradă militară realizată cu personalul și tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională;
13.10 - 13.25 Deplasarea oficialităților și a invitaților spre Statuia Generalului Traian Moșoiu, pe itinerarul: Piața Unirii - str. Avram Iancu - str. Armatei Române;
13.30 - 13.35 Statuia Generalului Traian Moșoiu Întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv;
13.35 - 13.40 Intonarea Imnului Național al României;
13.40 - 13.45 Scurtă rugăciune rostită de preotul militar;
13.45 - 13.50 Alocuțiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de către Florin Birta, primarul municipiului Oradea și un invitat al instituției;
13.50 - 14.00 Depunerea de coroane, jerbe, buchete de flori;
14.00 - 14.10 Realizarea dispozitivului de defilare;
19.00 - 21.30 Concert extraordinar de folclor și trăire românească - Andra Tradițional 2024, în Piața Unirii;
21.15 - 21.30 Retragerea cu torțe, realizată pe itinerarul: str. Aurel Lazăr - str. Libertății - str. Iosif Vulcan - Piața Regele Ferdinand - Piața Unirii;
21.30 - 21.35 Intonarea Imnului Național al României de către detașamentul care participă la retragerea cu torțe - pe carosabil din zona Primăriei Oradea până în zona Palatului Episcopal Greco-Catolic;
21.35 - 21.40 Retragerea cu torțe pe itinerarul: Piața Unirii - str. Avram Iancu - statuia Generalului Traian Moșoiu;
21.40 - 21.45 Foc de artificii - Piața Unirii.
La defilarea militară pregătită cu ocazia acestei zile vor fi prezente peste 560 de persoane din cadrul armatei, însoțind o tehnică militară constând în cca 30 de mijloace aparținând structurilor MAI și MAPN.  
Totodată, Baza Aeriană 71 „General Emanoil Ionescu" Câmpia Turzii, formațiunea de Elicoptere IAR 330, va participa cu trei elicoptere IAR 330, iar Direcția Generală de Jandarmi București, formațiunea Cavalerie, va fi prezentă cu 12 cai.
De asemenea, cu această ocazie, în data de 16 aprilie, de la ora 17.00, la Muzeul Orașului Oradea, Palatul Princiar- parter, va avea loc deschiderea expoziției ,,Colecția de monede emise de Moldova Suverană. 195 monede de aur și argint", colecție care aparține Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova, precum și colonelului Petru Costin din Republica Moldova. Această expoziție va fi deschisă publicului până în data de 1 iunie 2024.
Miercuri, 17 aprilie, de la ora 12.00, în Sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea, va avea loc simpozionul intitulat ,,Primăvara Reînvierii noastre" - 105 de ani de la instaurarea administrației românești în Bihor și Oradea, organizat de către Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria" - Filiala Bihor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:06 Ora de vară a Europei de Est