Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Romii au talent”

Elevii din Tinca și din împrejurimi au strălucit într-un concurs de talente cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor

,,Romii au talent”

Echipa Școlii Creștine Private din Cartierul Romilor Tinca - program pilot de educație formală inițiat de Fundația People to People în mijlocul comunității de romi din Tinca, au organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, evenimentul concurs intitulat „Romii au talent", în data de 5 aprilie 2024, la Căminul Cultural din Tinca.

Concursul de talente a fost la cea de-a patra ediție, prima ediție a avut loc în aprilie 2018. Concursul a fost împărțit pe cinci secțiuni: muzică, dans, poezie, teatru și performance. Participanții la eveniment fiind elevi și preșcolari din localitățile: Popești, Husasău de Tinca, Vășad, comuna Curtuișeni, Diosig, Tinca, Tămășda, comuna Avram Iancu, Holod, Lăzăreni, Vânători - Arad, Ineu, Ciumeghiu, Tărian, Talpoș, Hidișelu de Sus, Gepiu și Oradea.
Evenimentul a fost prilejul perfect pentru tinerii talentați să-și exprime creativitatea și să-și pună în valoare abilitățile artistice. Încântați de oportunitatea de a-și prezenta talentele în fața unui public numeros, copiii au susținut acte impresionante, unele de înaltă calitate și creativitate.
Membrii juriului, Alexandra Daragiu, Ana Maria Toth, Dalia Ilea, Ioana Dragoș- Gajdo, Remus Toderici, Simona Georgiana Țărău și Valentiana Roșu, au avut o sarcină extrem de grea în ce privește deliberarea și acordarea premiilor. Au fost prezentate 47 de momente artistice. Premiile acordate au fost următoarele:
Secțiunea muzică:
Marele trofeu - Baxtalen Thaven de la Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Oradea, director Buzulică Brîndușa, coordonator - Galambos – Szendrei Monika
premiul I  - Bologh Ioana de la Școala Gimnazială Nr. 1 Ciumeghiu;
premul II - Fechete Avram de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" Tinca;
premiul III - Garofița și Lorena de la  Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca;
mențiune - Jigmond Roxana Flavia, Rad Romina Valentina și Donciu Patricia Elliss de la Școala Gimnazială Vânători - Arad și Rațiu Abel de la Școala Gimnazială Nr. 1 Ciumeghiu;
Secțiunea Performance:
premiul I - Rise Up de la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca;
premiul II - Barosanii în muzeu de la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca;
premiul III - Danciu Patricia Elliss de la Școala Gimnazială Vânători - Arad;
Secțiunea Teatru:
premiul I - Trupa Step de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" Tinca;
premiul II - Istoria Romilor de la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca;
Secțiunea Poezie:
premiul I - Fechete Codruț Narcis de la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca;
premiul II - Covaci Maia Tabita de la Scoala Gimnazială Nr. 1 Lăzăreni;
premiul III - Covaciu Maia de la Școala Gimnazială „Puiu Server" Ineu;
Secțiunea Dans:
premiul I - Romii descurcăreți de la Școala Gimnazială „Puiu Server" Ineu;
premiul II - Amare Phrala de la Școala Gimnazială Nr. 1 Avram Iancu;
premiul III - Gipsy Dance de la Școala Gimnazială Nr. 1 Gepiu;
mențiune - Dans sportiv - Trupa romilor descurcăreți de la Școala Gimnazială „Puiu Server" Ineu, Sukarii din Tărian de la Asociația ASA și Romițele talentate de la Școala Gimnazială „Puiu Server" Ineu;
„Mulțumim echipei școlii noastre, colegilor de la Fundația Peple to People, voluntarilor, cadrelor didactice din școlile partenere, membrilor juriului și invitaților pentru efortul depus. Mulțumim domnului inspector pentru minoritatea romă, Ionel Cordovan, pentru participare, mesajele de încurajare și susținere a școlii noatre în toate demersurile de promovare a culturii, valorilor și tradițiilor comuntății rome", menționează doamna Daniela Tütös, directorul școlii.
Ca în fiecare an din 1971 încoace, pe 8 aprilie se celebrează Ziua Internaţională a Romilor. Scopul acestei zile este de a celebra cultura romilor şi de a sensibiliza populaţiile la problemele cu care se confruntă romii. Prin acest eveniment vrem să atragem atenția comunității, a autorităților locale cu privire la importanța educației pentru copiii romi.
Daniela Tütös

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:14:29 Ora de vară a Europei de Est