Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

150 de ani de evanghelizare baptistă

Concert aniversar la Casa de Cultură „Zilahy Lajos” din Salonta

150 de ani de evanghelizare baptistă

Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la începutul lucrării misionare evanghelice a baptiștilor europeni în Transilvania, prin piatra de temelie pusă de Dumnezeu în inima Salontei Mari a anului 1874, comunitatea creștinilor baptiști din sudul județului Bihor organizează duminică, 14 aprilie 2024, de la ora 17.00, Concertul extraordinar „Sămânța Bună" al orchestrelor creștine baptiste din sudul județului Bihor. Evenimentul cultural religios este susținut de Primăria Municipiului Salonta și va avea loc în sala mare a Casei de Cultură „Zilahy Lajos" manageriată de Kovács Istvan.

Potrivit istoriei lucrării baptiste europene ca parte a Mișcării Protestante, „slujirea apostolică a misionarilor creștini baptiști veniți în Salonta Mare, în anul 1874 din Germania și Ungaria, s-a materializat, un an mai târziu, în întemeierea primei Biserici Creştine Baptiste din Transilvania". Biserica a luat ființă oficial în anul 1875 când opt persoane din Salonta Mare, printre care s-a numărat și evanghelistul Mihai Cornea (Mihály Kornya), au fost botezate în localitatea Bekeş-Ghiula situată pe teritoriul Ungariei de astăzi, de către misionarul german Henric Mayer.
Istoria Cultului Creștin Baptist din România (Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România) atestă că această lucrare misionară a fost „sămânța bună" care a rodit binecuvântări sfinte, timp de un secol și jumătate, peste toți românii și maghiarii din Salonta și din localitățile învecinate, peste întreaga Transilvanie, Crișana și Banat.
Bucuria și vibrația duhovnicească a acestei realități dăruite tuturor salontanilor de bunul Dumnezeu au determinat pe membrii Bisericii Creștine Baptiste „Betel" din Salonta să organizeze, pe scena Casei de Cultură „Zilahy Lajos", evenimentul cultural-religios de duminică, 14 aprilie, de la ora 17.00. Creștinii baptiști vor aduce laudă lui Dumnezeu prin muzica și repertoriul extraordinar al orchestrelor reunite de instrumente cu coarde și clape (mandolină, vioară, violoncel, orgă) din Salonta și din Tinca, spre slava Numelui de Dumnezeu - Tată, Fiu Isus Hristos și Duh Sfânt. Alături de orchestrele din Tinca și Salonta, pastorii Alexandru Stroie,  Kovács Gyula, Kelemen Szabolcs, Mihai Cociubei și Florin Cociubei vor marca importanța acestui eveniment prin îndemnuri duhovnicești din Sfânta Scriptură. Török László, primarul municipiului Salonta și Kovács Istvan, directorul Casei de Cultură se numără printre invitații speciali ai concertului aniversar.
Un recital special va fi susținut sub bagheta dirijorului Teofil Marișcaș de Orchestra de Mandoline „EuroStrings" a tinerilor creştini din Salonta care, în anul 2012, a primit din partea Executivului local cea mai înaltă distincţie a orașului - „Medalia de Onoare a Municipiului Salonta".
Andrei Petrache

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:41:46 Ora standard a Europei de Est