Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

150 de ani de evanghelizare baptistă

Concert aniversar la Casa de Cultură „Zilahy Lajos” din Salonta

150 de ani de evanghelizare baptistă

Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la începutul lucrării misionare evanghelice a baptiștilor europeni în Transilvania, prin piatra de temelie pusă de Dumnezeu în inima Salontei Mari a anului 1874, comunitatea creștinilor baptiști din sudul județului Bihor organizează duminică, 14 aprilie 2024, de la ora 17.00, Concertul extraordinar „Sămânța Bună" al orchestrelor creștine baptiste din sudul județului Bihor. Evenimentul cultural religios este susținut de Primăria Municipiului Salonta și va avea loc în sala mare a Casei de Cultură „Zilahy Lajos" manageriată de Kovács Istvan.

Potrivit istoriei lucrării baptiste europene ca parte a Mișcării Protestante, „slujirea apostolică a misionarilor creștini baptiști veniți în Salonta Mare, în anul 1874 din Germania și Ungaria, s-a materializat, un an mai târziu, în întemeierea primei Biserici Creştine Baptiste din Transilvania". Biserica a luat ființă oficial în anul 1875 când opt persoane din Salonta Mare, printre care s-a numărat și evanghelistul Mihai Cornea (Mihály Kornya), au fost botezate în localitatea Bekeş-Ghiula situată pe teritoriul Ungariei de astăzi, de către misionarul german Henric Mayer.
Istoria Cultului Creștin Baptist din România (Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România) atestă că această lucrare misionară a fost „sămânța bună" care a rodit binecuvântări sfinte, timp de un secol și jumătate, peste toți românii și maghiarii din Salonta și din localitățile învecinate, peste întreaga Transilvanie, Crișana și Banat.
Bucuria și vibrația duhovnicească a acestei realități dăruite tuturor salontanilor de bunul Dumnezeu au determinat pe membrii Bisericii Creștine Baptiste „Betel" din Salonta să organizeze, pe scena Casei de Cultură „Zilahy Lajos", evenimentul cultural-religios de duminică, 14 aprilie, de la ora 17.00. Creștinii baptiști vor aduce laudă lui Dumnezeu prin muzica și repertoriul extraordinar al orchestrelor reunite de instrumente cu coarde și clape (mandolină, vioară, violoncel, orgă) din Salonta și din Tinca, spre slava Numelui de Dumnezeu - Tată, Fiu Isus Hristos și Duh Sfânt. Alături de orchestrele din Tinca și Salonta, pastorii Alexandru Stroie,  Kovács Gyula, Kelemen Szabolcs, Mihai Cociubei și Florin Cociubei vor marca importanța acestui eveniment prin îndemnuri duhovnicești din Sfânta Scriptură. Török László, primarul municipiului Salonta și Kovács Istvan, directorul Casei de Cultură se numără printre invitații speciali ai concertului aniversar.
Un recital special va fi susținut sub bagheta dirijorului Teofil Marișcaș de Orchestra de Mandoline „EuroStrings" a tinerilor creştini din Salonta care, în anul 2012, a primit din partea Executivului local cea mai înaltă distincţie a orașului - „Medalia de Onoare a Municipiului Salonta".
Andrei Petrache

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:43:02 Ora de vară a Europei de Est