Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Simona Lungu - locul al doilea la Miss Italia Nel Mundo

Pe podium, o moldoveancă și o orădeancă

Simona Lungu - locul al doilea la Miss Italia Nel Mundo

Simona Lungu este din Oradea, are 21 de ani și este studentă la Inginerie și Management, în anul III. Este blondă cu ochi căprui și se apropie de măsurile ideale ale unui manechin de succes (1,75 m, 57 kg, bust-talie-șold: 83-60-90).

 În luna aprilie, la recomandarea prietenei sale, creatoarea de modă Ioana Silaghi, Simona a participat la un casting pentru concursul „Miss Italia Nel Mundo” care s-a desfășurat în Timișoara. Extrem de sceptică la început, Simona a acceptat într-un final propunerea să concureze, alături de alte 19 fete din întreaga țară. În finală, Simona a fost desemnată Miss România, un lucru pe care nici nu și l-ar fi imaginat vreodată.
 În noua sa calitate, de frumoasa României, Simona a fost invitată să participe la „Miss Italia Nel Mundo” care s-a desfășurat în 27 iunie 2009, în orașul Jesollo, destinația în care urma să se „lupte” cu alte 49 de concurente din toată lumea.
 „A fost o experiență minunată, dar foarte grea. Am avut două săptămâni de muncă intensă. Ne trezeam la ora 7 în fiecare dimineață, iar pe parcursul zilei aveam câte opt ore de pregătiri, coregrafia celor patru dansuri, defilări, make-up, ședințe foto, filmări, conferințe stampa, iar seara eram în cameră, la ora 20, după cină. Era interzis să ieșim din hotel, îmi lipsea familia, iubitul meu, Robert, nu puteam merge la shopping, nu aveam momente de relaxare. Au fost două săptămâni obositoare, dar, urmate de o satisfacție pe măsură ...”
 Prietenii din Oradea așteptau plini de speranță verdictul juriului. Din 50 de candidate au rămas 25, Simona se afla printre ele, apoi au fost alese doar 10 și în final 3. Simona se afla între cele 3 finaliste. Acum erau acum. A ajuns până în final. Care-i va fi însă poziția față de celelalte două contracandidate? Se pare că numărul 31, care l-a purtat în concurs,  i-a surâs. Astfel că..., făcând diferența 3-1, orădeanca reușește să ocupe locul al doilea! Mândrie pentru orașul nostru și pentru întreaga țară. Încă o dată frumusețea româncelor este evidențiată, iar un concurs de acest gen nu poate fi decât o dovadă concretă. Printr-un sms trimis Ioanei, tocmai din Italia, Simona declara: „Sunt a doua finalistă, un triumf adevărat și o onoare pentru toți românii de pretutindeni. Anul acesta s-a făcut istorie: o moldoveancă și o româncă pe podium. A fost cel mai bun rezultat al României la acest concurs. Au fost 50 de concurente din diferite țări. A fost o competiție grea deoarece au fost multe fete frumoase, organizatorii ne-au spus că anul acesta sunt cele mai frumoase, deci a fost cu adevărat un triumf și un omagiu adus frumuseții româncelor”, încheie Simona.
 Simona nu se află însă la primul concurs de frumusețe. În anul 2008, a participat la „Miss Primăvara” acolo unde a ocupat locul I, iar mai târziu, în toamna aceluiași an, la Model of The Summer, unde obține titlul de „Miss Atitude”.
Viitorul sună foarte bine!
 Curios lucru: Simona nu mai vrea să participe la astfel de concursuri. Se va mulțumi doar cu prezentări de modă, imagine și publicitate.
 Detestă ipocrizia și cel mai mult îi place să-și petreacă timpul în compania iubitului său. În opinia ei, viitorul sună foarte bine, căci se vede o femeie fericită, o femeie de carieră, împlinită și cu o viață frumoasă. Printre pasiunile sale se numără călătoriile, dansul, pictura și nutriționismul.
 La această oră, Simona se află încă în Italia, unde așteaptă să semneze niște contracte. Totodată, a avut prezentări de accesorii pentru firma Sendi și respectiv de haine pentru Sandro Ferone. (Ioana S.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:18:36 Ora standard a Europei de Est