Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Cum putem cultiva pacea în viață noastră?”

Am participat la o masă rotundă organizată la Casa Darvas-La Roche

,,Cum putem cultiva pacea în viață noastră?”

Aceasta a fost întrebarea la care elevii claselor a X-a C și a XI-a C de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" Oradea au încercat să-și găsească răspunsurile pe baza informațiilor primite de la muzeografi, floriști și psihologi în cadrul celei de a doua activități de implementare a proiectului care vizează conceptul de pace.

Activitatea face parte din agenda protocolului de colaborare dintre Asociația HWPL din Coreea de Sud (https://www.hwpl.kr/language/en/home-hwpl-_en/) și Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea, care este partener de diseminare a conceptului de pace.
Astfel, în data de 28.03.2024 la Casa Darvas -La Roche, s-a desfășurat ,,masa rotundă" în cadrul căreia s-au căutat răspunsuri la întrebarea propusă, de altfel, în activitatea precedentă de către o elevă participantă la Conferința despre pace și căreia am încercat să îi dăm răspuns în cadrul acestui eveniment ,conștientizând cât de banal și cât de complex poate fi acesta.
În acest demers, am apelat la Expoziția imersivă din cadrul Casei Darvas -La Roche. ,,Putem  cultiva pacea prin sunetele naturii atât de liniștitoare, dar de asemenea, și prin cultura Art Nouveau, consacrată în orașul Oradea. Aceasta poate aduce starea de liniște și pace în sufletele noastre prin simbolurile naturii transpuse atât de bine în arhitectura orașului", ne-a spus Narcisa, o elevă participantă la activitate.
Un alt răspuns a venit de la Carina, o altă elevă care, purtând un dialog cu doamna psiholog clinician ,Elena Marcu, invitată la această activitate pentru a da răspunsuri personalizate tinerilor participanți, a realizat ce importantă este conștientizarea armoniei cu propria persoană în așa fel încât să putem fi în armonie și pace cu cei din jurul nostru. ,,Nu-i putem schimba pe ceilalți, schimbarea lor ar presupune un efort mult prea mare comparativ cu conștientizarea noastră și armonizarea noastră cu ei și contextele care ne înconjoară", a spus doamna Elena Marcu.
De asemenea, doamna florist al Casei Darvas, a prezentat importanța iubirii și implicit a păcii ce înconjoară iubirea când iți faci meseria cu dragoste. Astfel tinerii au putut prelua și acest răspuns la întrebarea generică a activității propuse.
Tinerii, fiind preocupați de alegerea viitorului profesional și implicit a armoniei în acest sens, au putut să înțeleagă din prezentarea experienței  de viață profesională a doamnei florist cât de importanta este în alegerea viitoarei cariere vocația, pacea cu tine însuți, siguranța că ai făcut alegerea potrivită și în acest sens.
Activitatea a fost de tip ,,blended learning",astfel încât tinerii să poată să interacționeze, într-un spațiu non formal, cu specialiști din mai multe domenii, cu perspective diverse de viață, atât profesionale cât și personale, găsind răspunsuri la întrebarea esențială care stă la baza existenței noastre armonioase ca indivizi.
Mulțumim echipei de la Casa Darvas -La Roche pentru găzduire și implicare, doamnei director Angela Lupse, doamnei psiholog Elena Marcu, domnilor profesori implicați, Șerban Hălbac și Mela Delia (coordonatori) și Fele Pop Camelia, precum și elevilor Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul" pentru participare.

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 05:18:22 Ora de vară a Europei de Est