Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Vechiul Testament, relevat prin 300 de sonete” și „Avram Iancu, moțul francez”

Joi, la Muzeul Național al Literaturii Române, vor fi lansate două volume ale avocatului Pașcu Balaci

„Vechiul Testament, relevat prin 300 de sonete” și „Avram Iancu, moțul francez”

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește joi, 4 aprilie 2024, de la ora 13.00, în Sala Perpessicius din Str. Nicolae Crețulescu 8, lansarea a două volume, „Vechiul Testament, relevat prin 300 de sonete", Editura Școala Ardeleană, Cluj Napoca, 2023, și, având în vedere faptul că 2024 este Anul Avram Iancu, 200 de ani de la nașterea lui (1824-2024), „Avram Iancu, moțul francez", purtând semnătura avocatului Pașcu Balaci.

Vorbitori: Lucia Verona, dramaturg, și avocat dr. Iosif Friedmann-Nicolescu, directorul Centrului de Istorie a Avocaturii.
„Când vezi Sfânta Scriptură vezi un munte, e muntele din Isaia 2, e Sionul binecuvântării întru Legea Domnului, de aceea nu voi încerca să surprind toate structurile poetice desfășurate aici de cinstitul autor, ci doar să-i dau ceea ce este drept, ori de drept, domnia sa fiind avocat ca profesie, și eu receptând această lucrare ca pe o deplin credibilă pledoarie pentru dovedirea veșniciei Cuvântului și a înveșnicirii încuvântatului", scrie pr. Ioan Chirilă.
Pașcu Balaci (n. 8 mai 1956, satul Șebiș de Beiuș, județul Bihor) a studiat la Liceul „Samuil Vulcan" din Beiuș, între 1971 și 1975, apoi la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, promoția 1981. Debut cu poezii în revista școlară a Liceului din Beiuș: Pagini de ucenicie, 1971. Consilier juridic la Marghita (1981-1986), Oradea (1987-1988), redactor la revista Flacăra din București (1989-1991), publicist comentator la ziarul Crișana, Oradea (1992-1996), avocat din anul 1997 și până în prezent în cadrul conducerii Baroului Bihor, unde deține funcția de cenzor. Președinte al Cenaclului literar „Barbu Ștefănescu Delavrancea" al Baroului Bihor, din 1998. Doctor al Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie și Filosofie, cu teza: Arbitraj internațional asupra problemelor litigioase din sud-estul Europei. Provincia Kosovo. Cetățean de onoare al comunei Telciu pentru piesa Fluierul de oțel, dedicată martiriului lui Tănasă Todoran, tras pe roată în 1763 la Salva, județul Bistrița-Năsăud, și consacrat sfânt al Bisericii Ortodoxe Române. Cetățean de onoare al orașului Ştei (Bihor) pentru publicarea volumelor Cartea de uraniu, Scrisorile secrete ale tovarășului Ivan din Ştei către iubita sa din Moscova, Zbor clandestin al unui rus îndrăgostit de la Ștei la Moscova şi retur și Scrisorile frumoasei şi neîmblânzitei Liudmila Zenaida Groznîilanskaya din Moscova către răbduriul ei Ivan Ivanovici Ivanov din Ştei. Invitat de onoare la prima ediție a Festivalului EUROPA NOVA, consacrat limbilor sud-est europene, organizat de Ambasada României și Ambasada Republicii Moldova, septembrie 2013, Bruxelles, pentru prezentarea în limba franceză a pieselor de teatru publicate.
Cărți publicate: 50 de sonete, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1994; Muntele osândiților, teatru, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1995; Când îngerul aduce cheia, sonete, Editura Anotimp, Oradea, 1998; Poeme, Editura Anotimp, Oradea, 1999; Sonetele către Iisus, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2000; Sonetele către Iisus, ediția a II-a, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002; Sonetele grecești, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002; O călătorie în Grecia, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2004; Viața lui Iisus în treizeci și trei de tablouri, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2004; Cruciada, teatru, Editura Cartea Românească, București, 2004; Slăvește suflete al meu pe Domnul, sonete, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2007; Fluierul de oțel, teatru, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2008; Penelopa se mărită, teatru, Editura Palimpsest, București, 2008; Secvențe pariziene, Editura Convex, Oradea, 2009; Sonetele germane, Editura Biblioteca revistei Familia, Oradea, 2009, Epistole din Șebiș, sonete, Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2010; Tunul de cireș, teatru, Editura Primus, Oradea, 2011; O călătorie în Italia, Editura Biblioteca revistei Familia, Oradea, 2012; Scrisorile secrete ale tovarășului Ivan din Ştei către iubita sa din Moscova (roman epistolar), Editura Biblioteca revistei Familia, Oradea, 2013; Jeanne d'Arc (limba franceză) Editura EuropaNova, Oradea-Bruxelles, 2013, Cartea de uraniu, Editura Biblioteca revistei Familia, Oradea, 2014; O sută de ani de pace sau A fost foarte frumos, mi-a părut foarte bine... (teatru), Editura Biblioteca revistei Familia, Oradea, 2015; Regina și Martirii, teatru, Editura Aureo, Oradea, 2015; Martirii Beiușului și Unirea cea Mare, teatru, Editura Aureo, 2017; De la Beiuș la Bruxelles, Editura Aureo, Oradea, 2017; Zbor clandestin al unui rus îndrăgostit de la Ştei la Moscova şi retur, Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017 (carte distinsă cu Marele Premiu la Festivalul internațional de poezie de la Lancrăm-Sebeş); Dosarul Kosovo, Editura Convex, Oradea, 2020; Sonetele Lancrămului, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2021.
Intrarea este liberă.
Loreta Popa

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:13 Ora de vară a Europei de Est