Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

|,,Lumină din lumină”, ediţia a II-a

Concerte de Paște

|,,Lumină din lumină”, ediţia a II-a

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut vineri, 29 martie 2024, alături de Liviu Buțiu, directorul Centrului de Cultură al Județului Bihor, și Horea Abrudan, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, o conferință de presă în care a anunțat lansarea celei de-a doua ediții a proiectului „Lumină din lumină", dedicat Sărbătorilor Pascale.

Artiști populari, copii, interpreți de muzică clasică și coruri bisericești vor susține concerte cu pricesne și cântări specifice acestei perioade, în toate zonele județului. „Lumină din lumină" este organizat de Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei și biserici din alte culte. 
Avem ca scop principal de a contribui la bunăstarea oamenilor. La bunăstare materială, prin proiectele pe care le realizăm, dar și bunăstare spirituală. Așa cum v-am obișnuit în ultimii ani, dăm o atenție deosebită culturii tradiționale, obiceiurilor locului, valorilor care ne caracterizează ca bihoreni și români. De aceea, încercăm să intrăm în atmosfera specifică Sărbătorilor Pascale, prin aceste spectacole organizate în toate părțile județului nostru", a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Seria evenimentelor debutează în Oradea cu un concert extraordinar, susținut de grupul psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale din București, unul dintre cele mai cunoscute grupuri de muzică bizantină din România, și de artiștii Maria Coman, Antonela Ferche - Buțiu, Alexandra Chira și Elena Buda.
Evenimentul va avea loc în data de 4 aprilie, de la ora 19.00, la Arena Antonio Alexe. Biletele pot fi achiziționate prin plata cash de la casieria Teatrului Regina Maria, la prețul de 15 lei/bilet. Concertul va fi înregistrat și va fi transmis de Televiziunea Română (TVR) în Vinerea Mare, pe 3 mai.
Aceste serii de concerte pun în valoare priceasna. Dincolo de semnificația ei etimologică, de cântare psaltică interpretată la slujba de Liturghie, pricesnele sunt o creație religioasă populară românească. În concertele pe care le vom organiza, ne dorim să transpunem în sala de spectacol acea atmosferă de templu", a precizat Liviu Buțiu, directorului Centrului de Cultură al Județului Bihor.
În fiecare an vedem un interes din ce în ce mai ridicat din partea copiilor, mă bucură acest lucru, dar și implicarea directorilor și a cadrelor didactice pentru manifestările de acest gen. În acest fel, cred că reușim să dezvoltăm și altfel componenta educativă a elevilor în județul Bihor", a precizat Horea Abrudan, inspectorul școlar general.
Concertele vor avea loc în zeci de localități, lista urmând a fi actualizată în funcție de solicitări. Ultimul concert va avea loc în 28 aprilie, în ziua de Florii.
Lista provizorie a concertelor (ea se va actualiza cu alte evenimente):
4 aprilie
  • ora 19.00 - Oradea, Arena Antonio Alexe
7 aprilie:
Ora 12.00 - Mănăstirea Izbuc
                 - Biserica ortodoxă din Husasău de Criș, comuna Ineu
Ora 16.00 -  Biserica ortodoxă din centrul municipiului Beiuș
9 aprilie:
Ora 18.00 - Biserica ortodoxă din Dobricionești, comuna Măgești
10 aprilie:
Ora 17.00 - Biserica ortodoxă din Marghita
11 aprilie:
Ora 16.00 - Căminul Cultural din Tinca
14 aprilie:
Ora 12.30 - Biserica ortodoxă din Tileagd
Ora 15.00 - Biserica ortodoxă din Aleșd
Ora 16.00 - Sala multifuncțională din Oșorhei
16 aprilie:
Ora 17.00 - Oradea, Biserica ortodoxă din Velența
18 aprilie:
Salonta
19 aprilie:
Ora 18.00 - Căminul Cultural din Bratca
21 aprilie:
Ora 12.00 - Biserica ortodoxă din Roșia
Ora 17.00 - Biserica ortodoxă din Ștei
23 aprilie:
Ora 19.00 - Biserica ortodoxă din Nojorid
26 aprilie:
Ora 18.00 - Sala multifuncțională din Dobrești
28 aprilie:
Ora 11.30 - Biserica ortodoxă din Șuncuiuș
Ora 16.00 - Biserica ortodoxă din Voivozi, comuna Popești

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:15 Ora de vară a Europei de Est