Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Tinerețe veșnică și bucurii rememorate la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu”

Prezentul și trecutul într-o îngemănare armonică

Tinerețe veșnică și bucurii rememorate la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu”

Prezentul și trecutul, tinerețea cu cea de-a doua tinerețe, cei aflați în câmpul muncii dar și cei care după o viață la catedră se bucură acasă alături de familie, s-au întâlnit la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu".

Prima întâlnire a cadrelor didactice în activitate cu cele pensionate a avut loc în anul 1994. S-au sărbătorit, așadar, 30 de ani de la prima reuniune, unii contabilizează doar 25 de ani... având în vedere și luând în considerare, cum se spune, întreruperile... 
A devenit o tradiție a școlii noastre ca în luna lui Mărțișor să invităm în școală, la o agapă, dascălii noștri pensionari.
Doamna învățătoare Stela Taut și-a amintit că acum 30 de ani a organizat prima întâlnire șirul acestora continuând an de an, cu unele întreruperi motivate.
Un gând de bun venit și de apreciere a devotamentului pentru ridicarea prestigiului școlii, a adresat cadrelor didactice pensionate doamna director, profesor Costa Monica.
I s-a alăturat, cu multă emoție în glas, doamna director adjunct Iulia Radu, care a mulțumit pentru ziua aceasta care e sortită amintirilor frumoase din care ne vom hrăni fiecare o vreme. Cu astfel de hrană sufletească ne păstrăm verticalitatea, demnitatea, rămânem oameni.
S-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor plecați în veșnicie.
S-au depănat amintiri, s-a scormonit timpul și s-au retrăit momentele frumoase , dar și cele în care nevoia celuilalt era prioritatea tuturor. Câte nume s-au pomenit! Câte întâmplări! Ce oameni frumoși!
Ca într-o "poiană a lui Iocan" s-au dezbătut idei, s-au făcut comparații între ieri și azi, s-au actualizat informațiile despre colegi, familia fiecăruia și copiii personali. Zâmbete și nostalgie s-au citit pe chipurile tuturor atunci când s-au regăsit în fotografiile ce se derulau pe monitor, dovadă a trecerii și petrecerii împreună. Toți au rămas tineri în suflet, chiar dacă pe tâmple ghioceii au răsărit de ceva vreme ca urme ale înțelepciunii.
Întâlnirea a fost animată și de un scurt moment artistic susținut de Ioana Dobra, elevă în clasa a VII-a și Alisa Ienei, fosta elevă a școlii. Cântecele lor au umezit ochii și au încălzit sufletele tuturor.
La finalul reuniunii, domnul profesor Gheorghe Troie, cel care a condus școala mulți ani, a oferit fiecărei doamne o floare din partea Asociației Dascălilor Bihoreni și a transmis tuturor colegilor aflați în activitate gânduri de sănătate, spor și de dorință revederii într-un cadru mult mai larg. Această dorință a dumnealui a fost îmbrățișată de toată lumea, prin urmare invitația a fost lansată.
Emoții, zâmbete, bucurie, recunoștință, toate într-o mare îmbrățișare care te duce cu gândul la flacăra care arde pentru a lumina minți si a încălzi inimi.
Pe ,,puntea dintre generații" ne dorim să fim mereu, împreună!
Prof. Alina Deliman & Simona Bunta

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:16:12 Ora standard a Europei de Est