Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premiera „Undeva, cândva”

Astăzi, sâmbătă

Premiera „Undeva, cândva”

Teatrul Regina Maria are plăcerea de a anunța premiera spectacolului „Undeva, cândva", de John Cariani, traducerea și adaptarea de Ándi Gherghe și Adi Iclenzan, în regia lui Ándi Gherghe, care va avea loc sâmbătă, 23 martie 2024, de la ora 19.00, la Sala Transilvania, jucându-se cu casa închisă.

Textul a fost dezvoltat în anul 2002 în cadrul Cape Cod Theatre Project, având premiera mondială în anul 2004, la Portland Stage Company (statul Maine), fiind până în prezent unul dintre cele mai montate texte în producțiile teatrale din liceele din Statele Unite ale Americii.
Textul panoramează un loc care nu există pe hartă. O localitate mică, cu oameni ca peste tot. Aici găsim un grup de locuitori care aproape că formează o comunitate, dar nu chiar. Ca peste tot, unii se cunosc între ei, alții nu prea. Într-un astfel de loc izolat, îndepărtat, parcă undeva la capătul lumii, obișnuitul este zdruncinat de sentimentele oamenilor care se dezlănțuie și ies la suprafață, se manifestă sub forma unei căutări neîncetate pentru nevoia acută de apropiere, de apartenență. O năzuință care izvorăște și se alimentează din iubirea, melancolia, singurătatea sau speranța acestora. Un ansamblu de povești despre atașamentul, suferința și dezamăgirea pe care le resimțim în interacțiunile cu ceilalți, în tentativele noastre de a fi împreună.
John Cariani este actor și autor dramatic. După absolvirea Colegiului Amherst, și-a petrecut următorii trei ani la acum defunctul teatru StageWest din Springfield (statul Massachusetts) în cadrul unui internship de actorie. S-a mutat apoi la New York, unde a jucat în mai multe spectacole, filme și producții de televiziune. În 2004 a debutat pe Broadway, în musicalul Scripcarul pe acoperiș, în rolul lui Motel, pentru care a primit și o nominalizare la Premiile Tony.
Direcția de scenă a spectacolului este semnată de Ándi Gherghe, regizor, actor al Teatrului Național din Târgu Mureș - Compania „Liviu Rebreanu", autor dramatic și manager cultural. În Oradea a mai montat spectacolele Poveste din Transilvania, Vă plac bananele, tovarăși? și Social Acceptabil, toate cele trei la Studio Act.
Scenografia este realizat de Oana Cernea, scenografă a Teatrului Regina Maria încă din 2004, care a lucrat atât cu trupa „Iosif Vulcan", cât și cu trupa Arcadia.
Lighting designul este semnat de Cristian Niculescu, care la bază este actor, urmând Masterul de Lighting Design, Sound Design și Multimedia din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale". A lucrat cu regizori precum Radu Afrim, Theodor-Cristian Popescu, Alexandru Dabija sau Răzvan Mazilu.
Din distribuție fac parte actorii Carina Bunea, David Constantinescu, Georgia Căprărin, Alin Stanciu, Anca Sigmirean, Mihaela Gherdan, Șerban Borda, Adela Lazăr, Pavel Sîrghi, Sebastian Lupu, Alexandru Rusu, Corina Cernea, Sorin Ionescu, Denisa Irina Vlad, George Dometi, Ioana Dragoș Gajdó, Eugen Neag.
***
Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 14 ani!
Următoarele reprezentații vor avea loc în 31 martie, 22 și 23 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Transilvania.
Biletele se găsesc la agenția teatrului, după următorul program:
Marți-Joi: 12.00-18.00, Miercuri-Vineri: 10.00-14.00
Sâmbătă: 11.00-13.00
Biletele se găsesc și online, pe Eventim (https://www.eventim.ro/ro/bilete/undeva-candva-oradea-sala-transilvania-634920/event.html) sau înainte cu o oră de începerea spectacolului, de la agenția teatrului, în limita locurilor disponibile.

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 18:19:10 Ora de vară a Europei de Est