Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Calificaþi pentru Olimpiada internaþionalã de astronomie

Câte doi bihoreni, „moroºeni” ºi bucureºteni

Calificaþi pentru Olimpiada internaþionalã de astronomie

„Dupã aventura de la naþionalã, unde elevii noºtri au strãlucit, au apãrut, aºa cum era de aºteptat, în þara caprei vecinului, invidiile. Dar nu le-am bãgat în seamã, ci ne-am continuat pregãtirea, ne povesteºte prof. Marin Bica, de la ªcoala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, profesorul lui Denis Derecichei ºi Sebastian Trifa, cei doi bihoreni calificaþi în lotul lãrgit al României.

 Ajunºi la Cãlimãneºti, în 7 iunie, ne-am cazat la internatul liceului economic, unde ne-a aºteptat, ca de fiecare datã, precum o gazdã primitoare, dl profesor Mihail Sandu, sufletul pregãtirii, dânsul fãcând eforturi deosebite pentru ca sã ne simþim bine, cu toate restricþiile financiare, ale unei crize provocate, în condiþiile în care guvernul alocã 25lei/zi de copil pentru toate cheltuielile. Din prima searã, ne-am dus cu dânsul (ºi împreunã cu colegul de camerã, dl prof. dr. Petru Crãciun, din Fãlticeni) sã cãutãm locul destinat probei observaþionale. A doua zi, am intrat la lecþii, atât cu cei mari (elevii de liceu), cât ºi cu cei mici. Chiar ºi pentru elevii noºtri, multe idei din cele pe care le-am prezentat au fost relativ noi. De la prima probã, am avut indicii cã se încearcã pe cât posibil sã se evite punerea în evidenþã a diferenþei de pregãtire dintre elevii noºtri ºi ceilalþi, fiind eliminate acele subiecte care ar fi fãcut departajarea netã... În schimb, copiii erau conºtienþi de diferenþa de valoare ºi spuneau cã Denis ºi Sebi sunt sigur calificaþi, ceilalþi urmând sã se lupte pentru al treilea loc. La sfârºitul primei sãptãmâni, s-a dat proba observaþionalã în care li s-a cerut sã numeascã constelaþii care apun, care trec la meridian, stele duble ºi variabile ºi sã indice un roi globular. În seara dinaintea ultimei probe, am þinut o ultimã lecþie cu cei mici, încheiatã cu aplauze ºi poze la tablã (semn cã au fost încântaþi). În zilele ce au urmat, s-au mai þinut lecþii ºi s-a dat testul de astrofizicã pentru cei mari. În ultima searã, s-au anunþat copiii calificaþi pentru olimpiada internaþionalã...”
 În echipa care va reprezenta România la olimpiada internaþionalã din China, s-au calificat doi bihoreni, Denis Derecichei ºi Sebastian Trifa, elevii ªcolii „Dacia” din Oradea, pregãtiþi de domnul profesor Marin Bica, doi „moroºeni” (Andrei Cuceu ºi Kruk Sandor), pregãtiþi de dl prof. Lucian Stoian din Baia Mare ºi doi bucureºteni (Ioana Zelko ºi Alberto Manca), autodidacþi.
 Bucuroºi pentru performanþa obþinutã, ai noºtri au mai rãmas o zi (sã se distreze la ºtrandul termal), mai cu seamã cã generoasa gazdã le-a oferit-o drept bonus.
 Povestea merge mai departe, pentru cã în aceastã vacanþã, bihorenii ºi prietenii lor, maramureºenii au decis sã se pregãteascã împreunã la Ocna ªugatag, dupã cum ne-a spus dl profesor Marin Bica. (Ov. D.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:11 Ora de vară a Europei de Est