Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Calificaþi pentru Olimpiada internaþionalã de astronomie

Câte doi bihoreni, „moroºeni” ºi bucureºteni

Calificaþi pentru Olimpiada internaþionalã de astronomie

„Dupã aventura de la naþionalã, unde elevii noºtri au strãlucit, au apãrut, aºa cum era de aºteptat, în þara caprei vecinului, invidiile. Dar nu le-am bãgat în seamã, ci ne-am continuat pregãtirea, ne povesteºte prof. Marin Bica, de la ªcoala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, profesorul lui Denis Derecichei ºi Sebastian Trifa, cei doi bihoreni calificaþi în lotul lãrgit al României.

 Ajunºi la Cãlimãneºti, în 7 iunie, ne-am cazat la internatul liceului economic, unde ne-a aºteptat, ca de fiecare datã, precum o gazdã primitoare, dl profesor Mihail Sandu, sufletul pregãtirii, dânsul fãcând eforturi deosebite pentru ca sã ne simþim bine, cu toate restricþiile financiare, ale unei crize provocate, în condiþiile în care guvernul alocã 25lei/zi de copil pentru toate cheltuielile. Din prima searã, ne-am dus cu dânsul (ºi împreunã cu colegul de camerã, dl prof. dr. Petru Crãciun, din Fãlticeni) sã cãutãm locul destinat probei observaþionale. A doua zi, am intrat la lecþii, atât cu cei mari (elevii de liceu), cât ºi cu cei mici. Chiar ºi pentru elevii noºtri, multe idei din cele pe care le-am prezentat au fost relativ noi. De la prima probã, am avut indicii cã se încearcã pe cât posibil sã se evite punerea în evidenþã a diferenþei de pregãtire dintre elevii noºtri ºi ceilalþi, fiind eliminate acele subiecte care ar fi fãcut departajarea netã... În schimb, copiii erau conºtienþi de diferenþa de valoare ºi spuneau cã Denis ºi Sebi sunt sigur calificaþi, ceilalþi urmând sã se lupte pentru al treilea loc. La sfârºitul primei sãptãmâni, s-a dat proba observaþionalã în care li s-a cerut sã numeascã constelaþii care apun, care trec la meridian, stele duble ºi variabile ºi sã indice un roi globular. În seara dinaintea ultimei probe, am þinut o ultimã lecþie cu cei mici, încheiatã cu aplauze ºi poze la tablã (semn cã au fost încântaþi). În zilele ce au urmat, s-au mai þinut lecþii ºi s-a dat testul de astrofizicã pentru cei mari. În ultima searã, s-au anunþat copiii calificaþi pentru olimpiada internaþionalã...”
 În echipa care va reprezenta România la olimpiada internaþionalã din China, s-au calificat doi bihoreni, Denis Derecichei ºi Sebastian Trifa, elevii ªcolii „Dacia” din Oradea, pregãtiþi de domnul profesor Marin Bica, doi „moroºeni” (Andrei Cuceu ºi Kruk Sandor), pregãtiþi de dl prof. Lucian Stoian din Baia Mare ºi doi bucureºteni (Ioana Zelko ºi Alberto Manca), autodidacþi.
 Bucuroºi pentru performanþa obþinutã, ai noºtri au mai rãmas o zi (sã se distreze la ºtrandul termal), mai cu seamã cã generoasa gazdã le-a oferit-o drept bonus.
 Povestea merge mai departe, pentru cã în aceastã vacanþã, bihorenii ºi prietenii lor, maramureºenii au decis sã se pregãteascã împreunã la Ocna ªugatag, dupã cum ne-a spus dl profesor Marin Bica. (Ov. D.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:53 Ora standard a Europei de Est