Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Națională a Meseriilor, prilej de sărbătoare la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea

Luni, 11 martie 2024

Ziua Națională a Meseriilor, prilej de sărbătoare la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea

În data de 11 martie, la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea, s-a sărbătorit Ziua Națională a Meseriilor, eveniment coordonat de doamna profesor Georgia Serte.

Alături de dna director Alina Vese și dna director adjunct Alexandra Micula, dna profesor Georgia Serte a subliniat importanța și diversitatea tuturor profesiilor, precum și rolul școlii profesionale speciale în peisajul educațional bihorean. De la artizani tradiționali la tehnicieni specializați în domenii moderne, meseriile acoperă o gamă largă de activități și competențe.
Această zi servește drept oportunitate de a evidenția rolul vital pe care îl joacă meseriile în societate, prilej cu care Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea a prezentat și oferta educațională pentru anul școlar 2024 - 2025. De la constructori și mecanici la bucătari, horticultori și stiliști, fiecare meserie aduce o contribuție unică și valoroasă. Meseriașii sunt adesea stâlpii pe care se sprijină infrastructura unei societăți, asigurând funcționarea fluentă a acesteia. Prin acest eveniment am încercat să încurajăm tinerii cu cerințe educaționale speciale să exploreze opțiunile de carieră în domeniul meseriilor. A fost o ocazie de a sublinia călătoriile de învățare și dezvoltare continuă în aceste domenii, promovând respectul pentru muncă și excelență în fiecare profesie. Ne dorim ca și ei să-și atingă potențialul maxim și să-și găsească locul în societate, alături de noi, pentru că împreună, vom construi o comunitate puternică și rezilientă.
Este important să nu uităm valoarea tradițiilor și meșteșugurilor care au fost transmise de-a lungul generațiilor. S-a pus accent azi pe importanța parteneriatului școală - familie - agenți economici și posibilitatea inserției pe piața muncii a elevilor cu cerințe educaționale speciale și nu numai.
Elevii Liceului Tehnologic Special Nr. 1 Oradea de la calificările bucătar, horticultor, frizer - coafor - manichiurist - pedichiurist, zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar, tâmplar universal, lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic și-au prezentat realizările din acest an școlar în cadrul unei expoziții iar elevii de la calificarea confecționer produse textile au organizat o scurtă prezentare de modă. De asemenea, elevii și-au exersat măiestria în atelierele de lucru din cadrul Caravanei meseriilor unde, sub îndrumarea profesorilor, au desfășurat activități practice în cadrul cărora și-au putut demonstra abilitățile, pasiunea și simțul artistic.
Am avut bucuria de a fi alături de noi: dl inspector școlar general Horea Abrudan, dna Florica Cherecheș, inițiatoarea Legii 66/2019, dna inspector școlar de specialitate pentru învățământul special Elena Erdeli, dna inspector școlar învățământ profesional și tehnic Vîlceanu Daniela, dna Leontina Daragiu, reprezentantul Instituției Prefectului Județul Bihor, dl Bekesi Csaba, director A.J.O.F.M., dna director Pantazi Teodora C.S.E.I. Nr.1, agenți economici: Plexus Corp România, Construcții ERBAȘU, S.C. Vanghelis Prod Impex, cadre didactice, părinți și elevi dornici de cunoaștere.
Această zi a fost un moment de recunoaștere și celebrare a măiestriei, expertizei și diversității meseriilor. A fost un prilej de a sublinia contribuția vitală a meseriilor în societate și de a încuraja următoarea generație să-și continue și să-și dezvolte abilitățile în diverse domenii.
,,Considerăm că azi am dat dovadă că suntem o echipă, o echipă constructivă, care îşi doreşte un viitor mai bun pentru aceşti elevi cu cerinţe educaţionale speciale", a subliniat directoarea adjunctă a instituţiei, Alexandra Micula.
Elevii care urmează cursurile acestei școli beneficază de cazare gratuită în internatul școlii, masă gratuită la cantina școlii, programe de terapii specifice, burse de merit, burse tehnologice, și burse sociale. Pentru anul școlar 2024-2025, școala are 48 de locuri în clasa a IX-a.
Director adjunct Alexandra Micula
Foto: Ovidiu Dan
Pe Facebook OviDan, pagină de educație, veți putea vedea și audia intervenția doamnei deputat Florica Cherecheș. inițiatorul Legii 66/2019, pentru instituirea zilei de 11 martie ca Ziua Națională a Meseriilor, celebrată ca zi de sărbătoare naţională, lucrătoare.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:06:29 Ora de vară a Europei de Est