Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activități Erasmus+ la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan” Oradea

În cadrul Acreditării Erasmus

Activități Erasmus+ la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan” Oradea

În cadrul Acreditării Erasmus+ a Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" Cod: 2021-1-RO01-KA120-SCH-000044007, în domeniul Educației Școlare, valabilitate 2022-2027, în anul şcolar trecut au participat 33 de profesori la cursuri de educație nonformală și digitală.

          În acest an școlar, şapte profesori vor participa la job shadowing în localitatea Budgoszoz din Polonia, la Liceum Ogolnoksztalcace și în localitatea Coulogne, Franța la  Lycee de Coulogne. 20 de elevi de gimnaziu și liceu vor participa la mobilități la Lycee de Coulogne, Coulogne, Franța și la IES Padre Moret, Pamplona, Spania.
   Harmony Across Cultures- Fostering Musical and Digital Skills and Social Awareness through Collaboration
         În cadrul proiectului Erasmus+,,Colors", Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea și ,,Johannesskolan" Malmö, Suedia au colaborat foarte eficient și acum parteneriatul continuă prin  proiectul Erasmus+ 2023-1-RO01-KA121-acreditarea școlii,  precum și prin proiectul  eTwinning-149254. Cei patru profesori care au participat, pentru o săptămână (3-9 martie 2024), la job shadowing în școala noastră sunt: Martin Svensson, Peter Söderholm, Anton Liljemark și Axel Schiölde, iar echipa română a acestui proiect este formată din doamna director, prof. Simona Martin, doamna profesor Maria Duma, doamna profesor de engleză, Teodora Popa și doamna profesor de muzică, Alina Vidican.
           Proiectul Harmony Across Cultures-Fostering Musical and Digital Skills and Social Awareness through Collaboration își propune să pregătescă elevii pentru provocările cu care se vor confrunta în viitor, profesorii suedezi militează pentru un mâine mai luminos, armonie între culturi și colaborare. Au compus cântecul ,,A Brighter Tomorrow" și au organizat ateliere de învățare, exersare și înregistrare a elevilor cântând. Pedagogiștii, atât cei mari, cât și cei mici, au rezonat cu mesajul cântecului, cu veselia emanată de profesorii suedezi și au cântat din tot sufletul la ateliere.
          Marți, 5 martie 2024, la clasa a IV-a B, prof. Maria Duma, s-a organizat activitatea ,,Tradiții de primăvară la români". Elevii de la Catedra de Canto popular a Liceului de Arte din Oradea, coordonați de către domnii profesori: Bonțu Aurica, Fanya Roxana, Hexan Adriana, Măslină Pop Ancuța, Moga Andrei, Șinca Petre și Șerb Denis, alături de elevii clasei a II- a, coordonați de către doamna profesor Bunica Valeria, au prezentat un fragment din „Jocul suratelor" sau „Prinsul suratelor" - specific obiceiurilor de primăvară din Bihor. Momentul a fost emoționant, vocile minunate ale copiilor au fost acompaniate de instrumente tradiționale românești și aceștia au fost răsplătiți cu un ropot de aplauze.
         Dansurile populare specifice zonei Bihorului și instrumentele românești - vioara cu goarnă și taragotul - au fost prezentate musafirilor de către dansatorii Ansamblului Folcloric  ,,Florile Bihorului" , conduși de domnul director al Palatului Copiilor Oradea, prof. Marius Constantin Marcu și de doamna coregraf, Florica Negrău.
         Emoționați, elevii clasei a IV-a B și părinții acestora și-au unit glasurile, afirmând că trebuie să luăm atitudine față de războaie, că putem să ne implicăm, că trebuie să ne implicăm, să colaborăm pentru a salva planeta.
          Doamna director, profesor Simona Martin, a înmânat diplome de participare tuturor și a subliniat rolul proiectelor Erasmus + în formarea competențelor-cheie pentru învățarea de-a lungul întregii vieți.
          Musafirii au asistat la activități la clasele primare și liceale, au fost surprinși de nivelul de cunoștințe al elevilor români, de uniformele lor, de deschiderea pentru învățarea limbilor străine, de afecțiunea cu care au fost primiți.
          Trupa muzicală a școlii, îndrumată de doamna profesor Alina Vidican, a susținut programe artistice foarte apreciate de cei patru profesori suedezi.
         A fost un schimb de experiență foarte interesant atât pentru dascăli cât și pentru elevi. Muzica depășește granițele internaționale fizice, unește oamenii, instrumentele educaționale digitale ne modelează o nouă abordare educațională.  ,,Let's work as one - for a brighter tomorrow!"
https://school-education.ec.europa.eu/hr/etwinning/projects/harmony-across-cultures-fostering-musical-and-digital-skills-and-social-awareness-through-collaboration/twinspace
https://www.facebook.com/colegiul.national.iosif.vulcan/videos/1586538328855493?locale=ro RO

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:33 Ora de vară a Europei de Est