Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Serbările Cetății – ediția a IX-a

Sâmbătă și duminică, orădenii sunt răsfățați cu

Serbările Cetății – ediția a IX-a

Pentru sâmbătă și duminică (4 - 5 iulie 2009), Primăria municipiului Oradea, Consiliul local și Casa de Cultură a municipiului au pregătit orădenilor o manifestare devenită de-acum tradițională, ca și Zilele municipiului, intitulată Serbările Cetății, aflată la a IX-a ediție.

 Piesele de greutate ale zilei de sâmbătă au fost Natalia Selejan, DJ Chrom și îndrăgita trupă HI-Q, cu un repertoriu care s-a adresat tineretului.
 Programul din această seară (duminică) este rezervat iubitorilor de folclor, pe scena amenajată în incinta cetății fiind programate ansambluri folclorice cu priză la orădeni („Aușana”, „Crișul”, „Feciorii Bihorului”și „Bihorul”), precum și soliști îndrăgiți (Viorica Bradea, Luminița Tomuța, Cornel Borza, Traian Ilea și Valeria Codorean).
Trebuie să mai spunem că programul serbărilor cuprinde nu doar spectacole pe scenă (prezentate de Mihai Dacin, moderatorul manifestărilor), ci și multe alte activități cultural-educative. Asociația „Gata Oricând” a pregătit pentru copii o activitate interactivă de cunoaștere a unor meșteșuguri populare. Facultatea de Arte Vizuale a pus la cale o expoziția cu costume medievale din materiale neconvenționale. Ca și la edițiile anterioare, expoziția de arme și arcuri, precum și demonstrațiile cu arcul au atras atenția și au adunat curioșii... ca la circ!
 Comercianții au venit în întâmpinarea publicului cu o gamă bogată și diversificată de articole și produse pentru toate vârstele și gusturile, iar pentru stimularea sucului gastric, au fost etalate și pregătite bunătăți culinare: frigărui, mititei și grătare, dar și bogracs...
 Unii au văzut chiar și stele... duble!
 Ați citit bine: stele duble, nu stele verzi!
După ora 22.00, în timp ce pe scenă cânta trupa HI-Q, unii au văzut stele duble, dar nu din cauza băuturii, ci cu ajutorul telescopului adus de prof. Marin Bica și Hofer Grațian (de la Astroclub „Meridian 0” Oradea).
 Privind cerul prin telescop, Marin și Garțian le-a facilitat orădenilor să observe craterele de pe Lună, inelele lui Saturn (văzute din profil), stele duble și multiple roiuri globulare și deschise, precum și nebuloase planetare.
Dl profesor Marin Bica ne-a povestit și despre „aventurile” năzdrăvanilor săi elevi-„astronomi” de la Școala „Dacia” (Denis și Sebi), membri ai lotului național lărgit al României care s-au calificat pentru Olimpiada internațională de astronomie din China.
„Restituiri medievale”
În cadrul Serbărilor Cetății, Casa de Cultură a municipiului Oradea, Facultatea de Arte Vizuale și Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Oradea, au organizat o expoziție tematică, în ton cu evenimentul, intitulată „ Restituiri medievale”, un proiect menit să reconstituie cu mijloace plastice contemporane atmosfera Evului de mijloc a Cetății orădene.
Prin costumul-obiect inspirat din stilul gotic, specific Evului mediu, Serbările Cetății au fost mai aproape de cotidianul unui târg medieval,” după cum s-a exprimat artistul plastic Radu Tîrnovean (administrator U.A.P.), în cuvântul de deschidere. Autorii celor 15 lucrări expuse sunt studenți ai Facultății de Arte Vizuale din Oradea, anii I și II: Bianca Bara, Anca Brisc, Suzana Buna, Răzvan Buta (specializarea Pictură, an I), Diana Deneși, Magdalena Erdei, Anita Hajnalka Kerekes, Carolina Nagy, Natalia Mihoc, Ana Maria Petrea, Adela Popp, Raluca Rizescu, Andrada Popa, Zsolt Popa, Rebeca Sasca, Elena Spac, Teodora Todincă, Andrea Torớk, Diana Þintari și Radiana Þiplea (anul II, Arte decorative), coordonați de lector univ. dr. Corina Baciu și lector univ. drd. Mihaela Tătulescu; studenții secției de Pictură, anul III: Claudia Aradi, Teodora Bicescu, Ovidiu Gui, Camelia Marian, Tudor Mureșan, Adrian Popa și Szilard Silagy, conduși de lector univ. drd. Constantin Costea, au prezentat un program de action painting, sâmbătă, în prima zi a serbărilor.
„Cu două săptămâni înainte, studenții de la Arte decorative au mai avut o expoziție, tot în sala multifuncțională din cetate, intitulată „Peseudoveșmânt”..., cu influențe renascentiste. Putem spune că pentru studenții din anul II a fost un tur de forță, cu două expoziții într-o lună.
Față de o paradă a modei, aceste costume-obiect sunt ca niște sculpturi, care te lasă să vezi mai în amănunt toate detaliile. Sunt ca niște personaje împietrite”, vorba dnei Mihaela Tătulescu.
Pe simeze, pot fi admirate steaguri medievale, tot din materiale neconvenționale, steaguri realizate în noduri din cânepă. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Serbările Cetății – ediția a IX-a.
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:12 Ora de vară a Europei de Est