Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

4.974 de note de 10 la oral și o zi tensionată

Bacalaureatul, la final

4.974 de note de 10 la oral și o zi tensionată

Nu rețin să fi consemnat în ultimii 10-15 ani obținerea atâtor note maxime la cele trei probe orale ale examenului de bacalaureat ca și anul acesta la nivelul învățământului preuniversitar bihorean (1.911 – la limba română, 2.722 – la limbile moderne și 241 – la limba maternă, întregistrate la nivelul celor 18 centre de examen).

 Centrele cu cele mai multe note de 10 au fost: C. N. „Samuil Vulcan” Beiuș (235 la română și 350 la limbile moderne), C.N. „E. Gojdu” Oradea (225 și 277), C.N. „M. Eminescu” (184 și 247), C. E. „P. Cosma” (165 și 200), Gr. Șc. Ind. „Unirea” Ștei (173 și 173) și C. T. „M. Viteazul” Oradea (102 și 161).
 La limba și literatura română, la proba orală, s-au înscris 6.992 de candidați din care 6.809 au promovat-o, aceasta însemnând un procent spectaculos de 99,85 la sută. La română scris, 20 nu s-au prezentat, iar trei au fost eliminați, fiind prinși copiind în Centrul de examen de la Vadu-Crișului. La proba D au fost eliminați cinci, tot din cauza furtului „calificat”, fiind prinși în timp ce copiau (trei în Centrul de la „M. Viteazul”, iar doi la Vadu-Crișului); de la proba E au fost eliminați doi (din cadrul subcomisiei de la Șuncuiuș).
 „Ziua tensionată s-a datorat căderii serverului SIVECO și numărului mare de subiecte – 239”
 În ansamblu, dl prof. Dorel Luca, generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, președintele comisiei județene de bacalaureat, apreciază ca normală și eficientă desfășurarea de „forțe”, mobilizarea exemplară a membrilor comisiilor, de la președintele de comisie până la ultimul membru, multiplicarea în timp rezonabil a subiectelor și vigilența manifestată de cei mai mulți dintre supraveghetori.
Pentru ziua tensionată de miercuri, singura zi cu probleme din cele două săptămâni de bacalaureat, președintele comisiei județene are două justificări plauzibile: căderea serverului SIVECO și volumul mare de subiecte (239 la proba E, plus traducerile) care trebuiau multiplicate în timp rezonabil. De unde 239 de subiecte? 137 de subiecte pentru cei care au dat bacalaureatul în varianta 2009 și 102 subiecte pentru cei care au dat examenul în varianta 2007.
 „Căderea serverului SIVECO, singurul responsabil de transmiterea subiectelor, a amânat totul cu circa o oră, până la reluare. Cealaltă oră de întârziere s-a consumat cu multiplicarea și traducerile în cazul celor 239 de subiecte, 137 în varianta 2009 și 102 în varianta 2007.
 Așadar, stresul și tensiunea nu au fost cauzate în niciun caz de o slabă organizare sau mobilizare, ci de acea cădere neprevăzută a serverului și de numărul imens de subiecte care au trebuit multiplicate și traduse, în unele cazuri. Altfel, transmiterea electronică a subiectelor înseamnă un pas mare în față din mai multe puncte de vedere. Să ne gândim la perioada în care trebuia să mergem la București după plicuri... Acum, din momentul transmiterii parolei, descărcarea subiectelor se face la secunde. E și în această situație un risc, acela de a cădea curentul, și implicit internetul, dar am fost pregătiți și cu un centru alternativ de multiplicare, dar nu a fost cazul. Cu toate aceste probleme, care, repet, nu ni s-au datorat nouă, și nici ministerului, în cele 18 centre de examen și trei subcomisii, subiectele au ajuns în săli între orele 11.10 și 11.40, iar în județ, cel târziu la ora 12.00”, ne-a declarat inspectorul general, Dorel Luca, președintele comisiei județene de bacalaureat.
 „Bacu nu se ține”...
 Să recunoaștem că și unii reprezentanți ai presei au contribui la creșterea tensiunii și stresului mai cu seamă în rândul părinților implicați. Ce puteau să creadă părinții care citeau pe ecranul televizorului „Bacul nu se ține”...
 Și-atunci, nu ne miră reacția fermă și promptă pe care a avut-o dna ministru Ecaterina Andronescu atunci când a citit asemenea aberații pe micul ecran. De unde până unde asemenea etichetări și afirmații alarmiste pentru o întârziere (fie și de două ore) în comunicarea subiectelor...
 Așa se întâmplă când umbli  cu lumânarea după senzațional, când faci din tânțar armăsar... de amorul presei!
 Legat de subiectele și rezultatele de la proba scrisă, interlocutorul nostru nu ne-a putut furniza prea multe detalii. „Cel puțin la matematică, dar și la română, din câte am auzit, subiectele au fost rezonabile și accesibile celor care s-au pregătit. Desigur că vor fi mult mai mici decât la oral, și mult mai slabe la frecvența redusă...
 Duminică se vor afișa rezultatele, iar eventualele contestații se depun la centrul de examen, între orele 16.00 și 20.00. Cine vrea să depună la mai multe discipline trebuie să o facă la fiecare disciplină în parte. Rezultatele finale se vor afișa în 9 iulie”, a conchis președintele comisiei județene de bacalaureat, prof. Dorel Luca, în încheierea interviului pe care ni l-a acordat în exclusivitate. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:56 Ora de vară a Europei de Est