Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O sută de zile de școală!

O sărbătoare cât o sută de ,,primăveri”!

O sută de zile de școală!

Mare sărbătoare, mare, în clasa pregătitoare de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" din Oradea!

       Joi, 29 februarie 2024, mezinii  școlii au devenit cu 100 de zile de școală mai deștepți, mai iubitori, mai cuminți și mai minunați! Cu multă emoție și cu mult entuziasm, micuții și-au prezentat colecțiile de 100 de obiecte, în cadrul festiv pregătit de către doamnele lor iubitoare, prof. Silvana Bistriceanu și prof. Adriana Popa. Colecțiile au fost diverse, interesante și originale: Antonia Miko, ,,Colierul prieteniei"; Alexandru Cocioban, ,,Psihologul Ochilă cu 100 de emoții și de gânduri"; Anton Miclăuș, ,,Balonul cu aer cald al cunoașterii"; Rafael Orțan, ,,Naveta spațială a clasei pregătitoare"; Teodora Lăzău,  ,,Salonul de coafură cu 100 de agrafe"; Rebeca Meza, ,,Ferma animalelor"; Matei Horja, ,,Cufărul meu cu amintiri"; Dragoș Beraru, ,,Mașinuța cu pompoane"; Rebeka Meszaroș, ,,100 de sporturi"; Paul-Tudor Ciure, ,,Cartea cu fluturi"; Tudor David, ,,La cules de scoici și fructe de mare" și ,,Drumul meu de-acasă la școală"; Carina Iuhas, ,,Plaja mea cu scoici"; Viktoria Tarnok, ,,Copacul înțelepciunii"; Anastasia Floruț, ,,Creioane colorate de ieri și de azi"; Maya Borciu, ,,100 de fluturi, 100 de prieteni minunați"; Andrei Hegeduș, ,,Tablou-puzzle al Riței, mascota clasei", Hanna Fornvald, ,,100 de zile frumoase de școală cu multe învățături, cu 100 de Rițe în miniatură"; Albert Banszki, ,,Am îmbătrânit cu 100 de zile"; Sebastian Bar, ,,Trifoiul norocos din boabe de fasole"; Viktor Rob-Sonea, ,,Cabană de lemn"; Mihai Iuhasz-Maghiar, ,,Casă din lemn cu piscină"; Martin Lupșea, ,,Căsuța piticilor"; Ștefan Ciuciu, ,,8 roți pe șantier - 100 de mașini utilitare"; Iulia Tirla, ,,Ramă foto sau televizor vorbitor?", Rareș Petru, ,,Mașini vorbărețe - puzzle".
            Rița-Gărgărița, mascota clasei, a supervizat fiecare colecție, fiind extrem de mulțumită, iar mai apoi a prezentat și ea colecția ei: ,,100 de zile petrecute cu cei mai buni prieteni".
            După parada colecțiilor, elevii destoinici ai clasei pregătitoare s-au așezat la centrele de activitate, unde au avut de rezolvat sarcini de lucru menite a face ziua și mai interesantă: să citească și să numere din câte litere era formată poezioara de la centrul de citire, la matematică să demonstreze că știu să numere până la 100 și să scrie aceste numere, iar centrele de joc de rol și de arte au avut menirea de a-i transforma pe copii în adevărați petrecăreți, confecționându-și coroane, ochelari de petrecere și medalii.
            Desigur, ce aniversare ar fi fără tort? Părinții micuților s-au asigurat să nu le lipsească acestora tortul aniversar, nici artificiile și nici baloanele care au transformat clasa într-o navă plutitoare a veseliei, veselie completată apoi de cei doi magicieni de la ,,Magic House", Bianca și Eduard.
        Toți au primit diplome de absolvire a primelor 100 de zile de școală din viața de școlar, semn că pot continua să numere, cu aceeași seriozitate, fiecare zi de sărbătoare a istețimii, alături de familia de la școală, formată din colegi, Rița și doamnele învățătoare!     
            Vă iubim și vă dorim să aveți parte de multe zile pline de iubire, de învățături și de prieteni minunați, dragii noștri copii!
            Prof. Silvana Bistriceanu
            Prof. Adriana Popa

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:19:44 Ora standard a Europei de Est