Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Facultatea de Litere marchează „Ziua Internațională a Limbii Materne”

Miercuri, 21 februarie

Facultatea de Litere marchează „Ziua Internațională a Limbii Materne”

Colocviul „Ziua Internațională a Limbii Materne", a fost inițiat de prof. univ. dr. habil. Florin Cioban și este, în acest an, organizat de: Facultatea de Litere a Universității din Oradea, Universitatea Creștină Partium din Oradea, Universitatea „Eötvös Lorand" din Budapesta și Casa Corpului Didactic a Județului Bihor.

Evenimentul va avea loc în data de 21 februarie, cu începere de la ora 14.30, în Sala de Consiliu, corpul J, etajul I, Universitatea din Oradea, str. Universității, nr. 1.
Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare, marcată anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul. Această sărbătoare a fost anunțată de UNESCO, pentru prima oară, la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin aceeași rezoluție prin care anul  2008, a fost declarat Anul Internațional al Limbilor. Ziua Internațională a Limbii Materne se sărbătorește în fiecare an din februarie 2000, pentru a promova diversitatea cultural-lingvistică și multilingvismul, celebrarea fiind proclamată de Conferința Generală a UNESCO în noiembrie 1999. Adunarea Generală a ONU a făcut, de asemenea, apel „să se promoveze conservarea și protecția tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii". Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci contribuie și la dezvoltarea conștiinței în ceea ce privește tradițiile lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazate pe înțelegere, toleranță și dialog.
Colocviul organizat de Universitatea din Oradea și dedicat „Zilei Internaționale a Limbii Materne" își propune să celebreze bogăția lingvistică și culturală din țara noastră și de peste hotare, cu accent pe modul în care multilingvismul, ca parte a multiculturalității și interculturalității, este experimentat la nivelul cotidianului în anumite comunități: Oradea, județul Bihor și în zonele aflate de-o parte și de alta a graniței, fiind un elocvent exemplu al modului în care identitatea se articulează prin contactul cu alteritatea și, în același timp un ideal model de prezervare a diversității lingvistice.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu" din Gyula/Jula, Forumul Democrat al Germanilor din Județul Bihor, Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, Asociația Partida Romilor Pro Europa și Federația Comunităților Evreiești din România și își propune să celebreze limba maternă, într-un cadru multietnic, caracterizat de dialog și de deschiderea față de celălalt.
Colocviul constă în scurte intervenții ale unor specialiști și reprezentanți ai comunităților lingvistice din Europa Centrală (România, Ungaria, Slovacia) - în cazul limbilor: română, maghiară, germană, slovacă, romani și ebraică - susținute atât în limba maternă, cât și în limba română. Aceste intervenții vor fi urmate de o serie de momente literar-artistice (texte literare și/sau cântece reprezentative prezentate doar în limba nativă) care surprind bogăția lingvistică și culturală a fiecărei limbi și moșteniri culturale în parte.
În deschiderea colocviului vor vorbi: prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea, conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decan al Facultății de Litere, Universitatea din Oradea, prof. univ. dr. habil. Nagy Levente, șeful catedrei de Filologie Română, Universitatea „Eötvös Lorand" din Budapesta.
La acest eveniment vor fi „prezentate și reprezentate" următoarele limbi:
1. Limba română prof. univ. dr. habil. Florin Cioban, Facultatea de Litere, Universitatea din Oradea; Universitatea „Eötvös Lorand" din Budapesta, moment artistic - cântec popular românesc, Maria Toma și David Alexandru, studenți, Facultatea de Litere, Universitatea din Oradea.
2. Limba română din comunitățile românești din afara granițelor țării prof. dr. Maria Gurzău Czegledi, director al Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu" din Gyula, Ungaria. Moment literar - text în limba română, în lectura autorului, prof. Anna Radics Repinsky, Gyula.
3. Limba maghiară lector univ. dr. Bökös Borbala, decan, Universitatea Creștină Partium din Oradea, moment artistic - cântec popular maghiar, dr. Brugós Anikó, Oradea.
4. Limba germană prof. Magdalena Stark moment literar - text în limba germană - Dominique Faina, studentă, Facultatea de Litere, Universitatea din Oradea.
5. Limba ebraică Prim Rabin Shraya Kav; Robert Schorr, director al Centrului Comunitar Evreiesc moment artistic - rugăciuni evreiești (melodii) - Alexandrina Chelu - Schorr și Florian Chelu Madeva.
6. Limba slovacă prof. Jarka Mihaleț, inspector școlar pentru minoritatea slovacă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor moment literar - text în limba slovacă - lector Mgr. Dr. Juraj Cigáň, Slovacia.
7. Limba romani prof. Ionel Cordovan, inspector școlar pentru minoritatea romă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor moment artistic - cântec tradițional rom - Carmen Silvia Moda Ivany și Corina Ile, Filarmonica Oradea.
Moderator: dr. Alin Ștefănuț, director al CCD Bihor.
Comitetul de organizare a colocviului:
Prof. univ. dr. habil. Florin Cioban
Prof. univ. dr. habil. Maior Enikő
Conf. univ. dr. Veronica Buciuman
Asist. univ. dr. Alin Ștefănuț
Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Facultății de Litere din Oradea. Participarea implică acordul pentru această transmisie și pentru folosirea instantaneelor în media.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:21:08 Ora standard a Europei de Est