Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Domnul Liviu Andrica, directorul general al Administrației Domeniului Public a prezentat raportul pe anul trecut

Bilanțul activității pe anul 2023

Domnul Liviu Andrica, directorul general al Administrației Domeniului Public a prezentat raportul pe anul trecut

La finalul anului 2023, Administrația Domeniului Public SA Oradea a obținut un profit net de 16,20 milioane lei.

Într-o conferință de presă organizată joi, 15 februarie 2024, la Aquapark Nymphaea, Liviu Andrica, directorul general al Administrației Domeniului Public, a prezentat raportul de activitate pe anul 2023.
Brățări încărcate și cu cardul
 În anul 2023, Aquaparkul Nymphaea a fost vizitat de 347.086 de persoane, cu 2% mai mult față de anul 2022, când au fost înregistrați 342.871 de vizitatori.
Pe parcursul anului 2023, la Aquapark au fost realizate mai multe lucrări și investiții, menite a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite:
  • A fost modernizat și optimizat sistemul informatic, astfel încât, în prezent, brățările pot fi încărcate și cu cardul, nu doar cu bani cash;
  • A fost montată o centrală telefonică și un UPS;
  • Au fost înlocuite trapele la cupolă;
  • Au fost efectuate lucrări de mentenanță la toboganele interioare și exterioare (șlefuire, vopsire);
  • Au fost efectuate lucrări de mentenanță la bazinele interioare și exterioare (înlocuire mozaic distrus, înlocuire rosturi);
  • Au fost executate lucrări de igienizare, dezinfecție, întreținere a spațiilor verzi, curățenie generală, precum și alte investiții sau proiecte menite să crească calitatea serviciilor oferite.
De asemenea, pe parcursul anului 2023, au fost făcute mai multe achiziții: 60 de umbrele și 400 de șezlonguri; o friteuză pe gaz cu două cuve; un sistem de sonorizare (mixer, set, stație, boxe); o imprimantă fiscală; o nacelă;
            În 2023, A.D.P. Oradea a demarat un proiect privind realizarea unui Bazin exterior de înot la Aquapark Nymphaea, având o lungime de 20 m, lățime de 10 m și adâncime de 1,6 m. Proiectul este evaluat la 4,1 milioane lei fără TVA, studiul de fezabilitate fiind deja întocmit.
Ștrandul Ioșia a fost vizitat în anul 2023 de către 165.203 persoane, cu 2% mai mult față de anul 2022, când au fost 162.326 de vizitatori.  Pe toată perioada sezonului estival 2023, în zilele de weekend, la Ștrandul Ioșia au fost organizate ședinte de aqua zumba, foarte bine primite de vizitatori. În anul 2023, la Ștrandul Ioșia au fost derulate lucrări de reparații, întreținere și modernizare menite să asigure condiții optime și o bună funcționare.
 
Evenimente pentru vizitatori la Zoo Oradea
În anul 2023, Grădina Zoologică din Oradea a fost vizitată de 138.914 persoane, cu 9% mai puțin față de anul 2022, când au fost 153.000 de vizitatori.
Colecția de animale de la Zoo Oradea a fost îmbogățită, în anul 2023, cu două exemplare de Mara de Patagonia; un exemplar de Macac japonez; două exemplare de Găină de mătase japoneză.
Prin intermediul programului „Adoptă un animal", la Grădina Zoologică din Oradea au fost întocmite 50 de adopții. Cele mai adoptate animale au fost: capibara, tigrii siberini, suricatele, lupii arctici, cămila, lemurii  etc.
În anul 2023, la Zoo Oradea, au fost organizate următoarele evenimente:
1.     Ziua Părinților Adoptivi - de două ori pe an, primăvara și toamna - părinţii adoptivi beneficiază de intrare gratuită şi participă la un program interactiv - pregătirea hranei, hrănitul animalelor adoptate, socializare etc.;
2.      „Halloween la Zoo Oradea" - personaje deghizate au oferit dulciuri și au participat la ședințe foto cu publicul vizitator;
3.     „Moș Crăciun la Zoo Oradea" - este oferită hrană sub formă de cadouri animalelor și sunt pregătite mici surprize pentru copiii aflați în vizită.
Pe tot parcursul anului, au fost derulate lucrări de investiții și modernizare menite să crească calitatea serviciilor oferite. În acest sens, a fost achiziționată și o Autoutilitară modernă pentru transportul alimentelor pentru animale.
La finalul anului 2023, colecţia prezentată publicului a cuprins 158 de specii şi 800 de exemplare.
 
Servicii îmbunătățite la Adăpostul Grivei
La Adăpostul Grivei, în 2023, au ajuns 899 de câini (față de 496 în anul 2022), dintre care 495 au fost adoptați (245 în anul 2022) şi alți 16 revendicaţi (17 în anul 2022).
În cursul anului 2023, Administrația Domeniului Public Oradea a derulat la Adăpostul Grivei o serie de lucrări de modernizare menite să mărească capacitatea spațiului de preluare și cazare a câinilor fără stăpân, în urma protocolului privind colectarea din cele patru centre de pe raza județului Bihor (Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta). În urma acestor lucrări, în luna iunie 2023, Direcția Sanitar-Veterinară Bihor a reautorizat Adăpostul Grivei la o capacitate de 200 de câini, față de 150 câți puteau fi adăpostiți înainte.
  • În anul 2023, a fost achiziționată o Autoutilitară modernă de transport, cu care sunt ridicați câinii fără stăpân de pe raza municipiului Oradea și din localitățile aflate în Zona Metropolitană, precum și din centrele de colectare Aleșd, Beiuș, Marghita, Salonta.
În vederea găsirii unor stăpâni, în fiecare sâmbătă, la Adăpostul Grivei, sunt organizate târguri de adopţii, iar săptămânal, cățeii nou intrați sunt postați pe pagina de Facebook a Adăpostului Grivei.
Valoarea investițiilor derulate de A.D.P. Oradea la Adăpostul Grivei în anul 2023 se ridică la aproximativ 210.000 lei.
Cheltuielile lunare de întreținere au fost în sumă de aproximativ 100.000 de lei pe lună.
Punct de colectare a cadavrelor de animale mici și mijlocii
În anul 2023, lângă Adăpostul Grivei din Oradea (str. Corneliu Baba, nr. 19), a fost înființat un Punct de lucru pentru colectarea cadavrelor de animale mici și mijlocii de pe domeniul public al municipiului Oradea, dar și din gospodăriile individuale.
Cadavrele sunt ridicate în urma sesizărilor telefonice sau scrise de la cetățeni, la numerele de telefon: 0359/806.979; 0726/126.891; 0733/055.542 sau pe adresa de email: secretariat@adporadea.ro.
Serviciul a fost dotat cu:
  • un container frigorific;
  • o cabină modulară din fribră de sticlă;
  • un container modular.
Investițiile s-au ridicat la suma de 92.500 lei și au fost suportate din surse proprii de către Administrația Domeniului Public Oradea.
 
Un nou software la Cimitir
În anul 2023, la Cimitirul Municipal Rulikowski, au fost efectuate 1.612 înmormântări, cu 108 mai puține față de 2022, când au fost înhumați 1.720 de decedați. De asemenea, în 2023, au fost înregistrate 3.608 contracte de concesionare/reconcesionare, cu 540 mai multe decât în anul 2022, când au fost înregistrate 3.068.
În cursul anului 2023, Administraţia Domeniului Public a continuat programul de investiţii și modernizare început la Cimitirul Municipal Rulikowski:  
  • A fost finalizată implementarea noului software;
  • A fost achiziționat un autovehicul pentru colectat, compactat și transport deșeuri;
  • A fost modernizat și extins sediul Cimitirului;
  • Au fost construite alte 27 de cavouri în partea dinspre Cartierul Europa;
  • A fost întocmit proiectul pentru realizarea împrejmuirii și a unui Columbar în Cimitirul Evreiesc;
  • Au demarat procedurile privind realizarea Accesului și împrejmuirea Cimitirului - în zona Ceyrat (SF + Avize);
  • Au fost reabilitate vestiarele muncitorilor și a fost construit un grup sanitar nou;
  • Au fost asfaltate aleile pietonale începând de la poarta principală și până la columbar, pe ambele părți;
  • Au fost amenajate spații verzi în fața sediului administrativ.
 
Piața 100, extinsă cu 144 mp
 În cursul anului 2023, în cazul celor trei piețe agroalimentare și al Pieței 100 au fost continuate sau demarate noi lucrări de modernizare şi amenajare.
Astfel, la Piața Cetate, se apropie de finalizare Hala Legume-Fructe. De asemenea, în cursul acestui an, urmează a fi puse la dispoziție spații comerciale în Hala Agroalimentară reconstruită, în mai multe sectoare, cum ar fi: Carne, Lapte, Produse de patiserie și Alimente.
La Centrul de Afaceri Rogerius, a fost reamenajat spațiul de relaxare situat deasupra pieței, iar la Piața Decebal, au fost derulate lucrări curente de întreținere și reparații.
La Piaţa 100, au fost derulate lucrări pentru extinderea Pieței cu suprafața de 144 mp și a fost realizat un Acces auto la poarta 2.
 
Investiții de aproape 2 milioane lei
În anul 2023, societatea a derulat investiții însumate la 1,96 milioane lei, din surse proprii.
Printre cele mai importante proiecte finalizate sau demarate în 2023 amintim:
  • realizarea Studiului de fezabilitate pentru construirea bazinului de înot la Aquaparkul Nymphaea;
  • modernizarea, optimizarea și back-up-ul sistemului informatic integral al Aquaparkului Nymphaea etc.;
  • înființarea Punctului de lucru pentru colectarea cadavrelor de animale mici și mijlocii la Adăpostul Grivei;
  • modernizarea și extinderea sediului Cimitirului Municipal;
  • realizarea și implementarea noului software la Cimitirul Municipal;
  • extinderea Pieței 100 cu 144 mp;
  • realizarea accesului auto la Poarta 2 a Pieței 100;
 
Proiecte pentru anul 2024
Pentru anul 2024, Administrația Domeniului Public își propune:
  • demararea lucrărilor de construire a bazinului exterior pentru înot la Aquaparkul Nymphaea (în 2023 fiind întocmit Studiul de fezabilitate);
  • continuarea lucrărilor la zona de acces și împrejmuire a Cimitirului Municipal;
  • continuarea lucrărilor de împrejmuire și realizarea unui columbar în Cimitirul Evreiesc;
  • implementarea noului sistem de acces la Grădina Zoologică;
  • continuarea demersurilor privind întocmirea proiectului/studiului de fezabilitate pentru construcția hotelului la Aquaparkul Nymphaea;
 
Concluzii
În anul 2023, A.D.P. Oradea a înregistrat venituri totale în sumă de 60,1 milioane lei (față de 56,3 milioane lei în anul 2022), cheltuieli de 43,9 milioane lei (față de 40,9 milioane lei în 2022) și un profit net de 16,20 milioane lei, cu 5% mai mare față de anul 2022, când a fost 15,40 milioane lei. Investițiile se ridică la 1,96 milioane lei, exclusiv din surse proprii.
Jumătate din profitul înregistrat în anul 2023, adică 8,10 milioane lei, se va vira către bugetul local al Municipiului Oradea, reprezentând participarea Municipiului la profitul realizat de societate în anul 2023.
În cursul anului 2023, Administrația Domeniului Public SA a achitat Municipiului Oradea suma de 11,80 milioane lei, din care 7 milioane lei reprezintă participarea la profitul anului 2022, iar diferența - redevența (3,5 milioane lei) și impozite si taxe locale (1,3 milioane lei).
 

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 20:18:13 Ora standard a Europei de Est