Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Douăzeci de elevi bihoreni vor primi câte o bursă de 2.000 de lei fiecare

Asociația Pro Bambini a lansat o nouă ediție a programului de burse pentru elevii silitori

Douăzeci de elevi bihoreni vor primi câte o bursă de 2.000 de lei fiecare

Douăzeci de elevi bihoreni cu rezultate bune la învățătură și care se implică în activități de voluntariat vor primi, pentru anul școlar în curs, câte o bursă de studiu în valoare de 2.000 de lei.

Asociația Pro Bambini din Oradea a lansat o nouă ediție a programului de burse pentru elevii silitori. Evenimentul a fost găzduit de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, cu care ONG-ul orădean colaborează din anul 2009.
Dezvoltarea unui copil este influențată de trei factori: familie, şcoală şi societate, a spus șeful IȘJ Bihor.
„Mă bucur foarte mult când reuşim să punem la aceeași masă copilul - familia - școala. Cred că este esențial ca trio-ul acesta, format din copii, din părinți și din cadre didactice, să funcționeze cât mai bine pentru o educație de calitate pe care să o primească elevii de-a lungul perioadelor de studii. De asemenea, mai există un trio la care eu țin foarte mult și care-mi doresc să crească în intensitatea legăturilor. Și aici mă refer la familie, la școală și la societate, pentru că sunt factorii care dezvoltă un copil în ziua de azi. Acest trio, din nou, se regăsește astăzi aici: școala, familia și societatea, care oarecum astăzi este reprezentat de Asociația Pro Bambini, cu care noi avem colaborări și de altă natură și mă bucur că întotdeauna este alături de școală, alături de copii, alături de educație. Mă bucur când văd că societatea se implică în ceea ce înseamnă act educațional pentru că joacă un rol foarte important în educația copiilor. Prin urmare, felicit toți reprezentanții Asociației Pro Bambini. Nu pot decât să apreciez implicarea de orice natură, în situația de azi: și de natură financiară a celor care au sprijinit această acțiune. Și cu siguranță că sprijinul care vine astăzi prin această bursă de studiu se va reflecta în activitatea educațională a voastră, dragi copii, la școală. Vă felicit că beneficiați de aceste burse", a spus inspectorul școlar general Horea Abrudan, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, într-o conferință prilejuită de semnarea contractelor cu bursierii.
La rândul său, inspectorul școlar Florin Negruțiu, responsabil cu proiectele educaționale în cadrul IȘJ Bihor, i-a felicitat pe elevii prezenți.
„Este important să conștientizați că astăzi, de fapt, primiți rezultatul muncii voastre. Pentru aceasta ați venit aici. Vreau să le mulțumesc colegilor profesori și doamnelor și domnilor directori care v-au implicat în astfel de activități, care v-au oferit cadrul ca voi să vă puteți exprima sub diverse forme prin programele pe care în mod special le-a dezvoltat Asociația Pro Bambini și v-a oferit astfel posibilitatea să performați și să ajungeți în această etapă. Să rămâneți cu această convingere că, de fiecare dată, când desfășurați o activitate la școală sau când vă implicați în activități extrașcolare, există foarte multe tipuri de beneficii și este important să le accesați", a declarat inspectorul Florin Negruțiu.
Președinta Asociației Pro Bambini, Crina Dobocan, a precizat că elevii au fost nominalizați de unitățile de învățământ pentru a beneficia de aceste burse.
„Am luat legătura cu școlile cu care avem cea mai strânsă colaborare, care ne-au recomandat câte un elev cu rezultatele școlare și extrașcolare bune care să primească pentru acest an școlar o bursă de studiu în valoare de 2.000 de lei", a spus Dobocan.
ONG-ul deține banii necesari, cei 40.000 de lei, din evenimentele caritabile pe care le organizează și din sponsorizări. În acest an, programului i s-au alăturat Asociația Selina, Benvenuti și Asociația Crișana 6.
Director executiv al Asociației Pro Bambini din Oradea, prof. Valeria Bunica a fost cea care a coordonat ediția 2024 a programului de burse de studiu. Aceasta le-a spus elevilor prezenți că aceste burse sunt o răsplată a eforturilor lor la școală și în afara școlii.
„Am dori să vă oferim cât mai multe bucurii de acest fel și sperăm să vă avem alături, pe voi, pe părinții voștri și școlile partenere, și-n proiectele viitoare pentru a clădi ceva mai frumos și mai bun pentru voi", a spus prof. Valeria Bunica.
„Orice muncă depusă este răsplătită mai devreme sau mai târziu. Este clar că ați muncit și trebuia să fiți răsplătiți. Dar ca să fiți răsplătiți, niște oameni au încercat să aducă bucurie în sufletul vostru. Tuturor dorim să le mulțumim", a spus prof. Stela Tăut, director de proiecte și programe în cadrul Pro Bambini.
Începând din 2009, asociația oferă anual burse de studiu pentru elevii din Bihor. În plus, la început de an școlar, cumpără ghiozdane echipate pentru copiii din familii nevoiașe, iar în preajma sărbătorilor oferă pachete cu alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte celor cu venituri modeste.
Crina Dobocan,
președinte

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:06 Ora de vară a Europei de Est