Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Douăzeci de elevi bihoreni vor primi câte o bursă de 2.000 de lei fiecare

Asociația Pro Bambini a lansat o nouă ediție a programului de burse pentru elevii silitori

Douăzeci de elevi bihoreni vor primi câte o bursă de 2.000 de lei fiecare

Douăzeci de elevi bihoreni cu rezultate bune la învățătură și care se implică în activități de voluntariat vor primi, pentru anul școlar în curs, câte o bursă de studiu în valoare de 2.000 de lei.

Asociația Pro Bambini din Oradea a lansat o nouă ediție a programului de burse pentru elevii silitori. Evenimentul a fost găzduit de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, cu care ONG-ul orădean colaborează din anul 2009.
Dezvoltarea unui copil este influențată de trei factori: familie, şcoală şi societate, a spus șeful IȘJ Bihor.
„Mă bucur foarte mult când reuşim să punem la aceeași masă copilul - familia - școala. Cred că este esențial ca trio-ul acesta, format din copii, din părinți și din cadre didactice, să funcționeze cât mai bine pentru o educație de calitate pe care să o primească elevii de-a lungul perioadelor de studii. De asemenea, mai există un trio la care eu țin foarte mult și care-mi doresc să crească în intensitatea legăturilor. Și aici mă refer la familie, la școală și la societate, pentru că sunt factorii care dezvoltă un copil în ziua de azi. Acest trio, din nou, se regăsește astăzi aici: școala, familia și societatea, care oarecum astăzi este reprezentat de Asociația Pro Bambini, cu care noi avem colaborări și de altă natură și mă bucur că întotdeauna este alături de școală, alături de copii, alături de educație. Mă bucur când văd că societatea se implică în ceea ce înseamnă act educațional pentru că joacă un rol foarte important în educația copiilor. Prin urmare, felicit toți reprezentanții Asociației Pro Bambini. Nu pot decât să apreciez implicarea de orice natură, în situația de azi: și de natură financiară a celor care au sprijinit această acțiune. Și cu siguranță că sprijinul care vine astăzi prin această bursă de studiu se va reflecta în activitatea educațională a voastră, dragi copii, la școală. Vă felicit că beneficiați de aceste burse", a spus inspectorul școlar general Horea Abrudan, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, într-o conferință prilejuită de semnarea contractelor cu bursierii.
La rândul său, inspectorul școlar Florin Negruțiu, responsabil cu proiectele educaționale în cadrul IȘJ Bihor, i-a felicitat pe elevii prezenți.
„Este important să conștientizați că astăzi, de fapt, primiți rezultatul muncii voastre. Pentru aceasta ați venit aici. Vreau să le mulțumesc colegilor profesori și doamnelor și domnilor directori care v-au implicat în astfel de activități, care v-au oferit cadrul ca voi să vă puteți exprima sub diverse forme prin programele pe care în mod special le-a dezvoltat Asociația Pro Bambini și v-a oferit astfel posibilitatea să performați și să ajungeți în această etapă. Să rămâneți cu această convingere că, de fiecare dată, când desfășurați o activitate la școală sau când vă implicați în activități extrașcolare, există foarte multe tipuri de beneficii și este important să le accesați", a declarat inspectorul Florin Negruțiu.
Președinta Asociației Pro Bambini, Crina Dobocan, a precizat că elevii au fost nominalizați de unitățile de învățământ pentru a beneficia de aceste burse.
„Am luat legătura cu școlile cu care avem cea mai strânsă colaborare, care ne-au recomandat câte un elev cu rezultatele școlare și extrașcolare bune care să primească pentru acest an școlar o bursă de studiu în valoare de 2.000 de lei", a spus Dobocan.
ONG-ul deține banii necesari, cei 40.000 de lei, din evenimentele caritabile pe care le organizează și din sponsorizări. În acest an, programului i s-au alăturat Asociația Selina, Benvenuti și Asociația Crișana 6.
Director executiv al Asociației Pro Bambini din Oradea, prof. Valeria Bunica a fost cea care a coordonat ediția 2024 a programului de burse de studiu. Aceasta le-a spus elevilor prezenți că aceste burse sunt o răsplată a eforturilor lor la școală și în afara școlii.
„Am dori să vă oferim cât mai multe bucurii de acest fel și sperăm să vă avem alături, pe voi, pe părinții voștri și școlile partenere, și-n proiectele viitoare pentru a clădi ceva mai frumos și mai bun pentru voi", a spus prof. Valeria Bunica.
„Orice muncă depusă este răsplătită mai devreme sau mai târziu. Este clar că ați muncit și trebuia să fiți răsplătiți. Dar ca să fiți răsplătiți, niște oameni au încercat să aducă bucurie în sufletul vostru. Tuturor dorim să le mulțumim", a spus prof. Stela Tăut, director de proiecte și programe în cadrul Pro Bambini.
Începând din 2009, asociația oferă anual burse de studiu pentru elevii din Bihor. În plus, la început de an școlar, cumpără ghiozdane echipate pentru copiii din familii nevoiașe, iar în preajma sărbătorilor oferă pachete cu alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte celor cu venituri modeste.
Crina Dobocan,
președinte

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:09:54 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...