Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Elitele viitorului vin la Universitatea din Oradea

În cadrul programelor „Erasmus + EU GREEN”

Elitele viitorului vin la Universitatea din Oradea

Universitatea din Oradea este una dintre instituțiile de învățământ superior câștigătoare a unui proiect de tip Program Combinat Intensiv - BIP. În cadrul acestui program, intitulat „Introduction to Mathematical and Computational Modelling for Susteinability", 20 de masteranzi și doctoranzi, specialiști în inteligența artificială (IA), din universitățile membre ale alianței EU GREEN, vor lua parte la o școală de vară care va avea loc la Universitatea din Oradea.

Proiectul câștigat de Universitatea din Oradea este una dintre cele 12 inițiative care marchează debutul programelor „Erasmus + EU GREEN Blended Intensive Programmes (BIP) Call for Students". Programele participante au fost selectate de un grup de experți în domeniile: Educație, Cercetare, Internaționalizare și Mobilitate din universitățile membre ale consorțiului academic EU GREEN. Conform acestora, „Erasmus + EU GREEN Blended Intensive Programmes Call for Students" își propune „să le ofere studenților din comunitățile academice ale alianței, în număr de peste 100.000, oportunitatea de a avea acces la educație de înaltă calitate și la conținut educațional inovator, în cadrul unor programe de studii combinate, desfășurate în mediul on-line și la fața locului".
Școala de vară va aduce la Universitatea din Oradea viitorii specialiști în înalte tehnologii care învață la: Atlantic Technological University (Irlanda), University of Evora (Portugalia), University of Gavle (Suedia) și Universite Angers (Franța). Selecția studenților participanți va avea loc în cursul lunii martie. Prof. univ. dr. ing. habil. Radu - Cătălin Țarcă, unul dintre cadrele didactice implicate în conceperea și coordonarea programului „Introduction to Mathematical and Computational Modelling for Susteinability", spune că participarea la acest program  presupune un nivel ridicat de cunoștințe. Din acest motiv, cei care aspiră să participe la cursuri vor fi selectați, cu prioritate, din rândurile masteranzilor și doctoranzilor în științe inginerești ai celor șase universități partenere. „Își vor însuși noțiuni cu privire la tehnicile de modelare matematică și computațională, cu aplicativitate în dezvoltarea de modele digitale și sprijinirea luării unor decizii durabile în orice domeniu: sănătate, mediu, social, industrial". Prof. univ. dr. ing. habil. Radu Țarcă, cel care este și directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat (CSUD) al Universității din Oradea, arată că pe baza acestor modele matematice sau realizate de computere „se realizează simulări funcționale care oferă soluții pentru o multitudine de sisteme". Oaspeții Universității din Oradea vor participa la o serie de cursuri precum: modelarea bazată de ecuații diferențiale, sisteme dinamice finite, modelări statistice - metoda Monte Carlo, introducere în machine learning, modelarea de constrângeri și rezolvarea lor, căutări locale și metaeuristice. „Toate acestea presupun un bagaj ridicat de cunoștințe - reamintește prof. univ. dr. ing. habil. Radu Țarcă, subliniind că participanții la programul gestionat de Universitatea din Oradea sunt specialiștii în inteligență artificială (IA) ai zilei de mâine. „În viitor, cei care dețin aceste cunoștințe vor avea puterea", a mai adăugat prof. univ. dr. Radu Țarcă. (B.C.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:33:21 Ora standard a Europei de Est