Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Direcția Tehnică și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2023

Miercuri,

Direcția Tehnică și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2023

Viceprimarul Marcel Dragoș, directorul executiv al Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Sebastian Marchiș, împreună cu directorii adjuncți Aurelia Țenț și Adina Popa, au susținut miercuri (7 febr. 2024), o conferință de presă în care au prezentat bilanțul de activitate al Direcției Tehnice pe anul 2023, dar și propunerile de investiții prevăzute pentru acest an.

Viceprimarul Marcel Dragoș a menționat că această direcție are rezultate vizibile în tot municipiul: „Aș dori să felicit colegii mei din cadrul Direcției Tehnice deoarece anul 2023 este anul cu cele mai mari investiții derulate de către ei. A fost un an foarte greu dar am avut bucuria și plăcerea de a constata că la finalul acestui an au fost închise aproape toate proiectele, iar dacă faceți o comparație între raportul din anul 2022 și cel de pe anul 2023 vă puteți da seama de numărul mare de investiții, mai ales în infrastructură, care au fost derulate de către această direcție".
Directorul Direcției Tehnice, Sebastian Marchiș, a prezentat situația lucrărilor de întreținere, reparații, amenajări străzi, poduri și trafic rutier din municipiu, precum și celelalte activități ale direcției.
Conform spuselor directorului, activitatea de bază a Direcției Tehnice constă în lucrările de întreținere, reparații, amenajări străzi, poduri și trafic rutier din municipiu precum și lucrările de investiții aferente acestui patrimoniu. Astfel, la finalul anului 2023, în municipiul Oradea, dintr-un număr de 935 de străzi în lungime totală de cca 471,548 km, 724 de străzi, în lungime de cca 383,349 km, sunt modernizate integral sau pe tronsoane de stradă, iar 211 străzi, în lungime de cca 88,199 km, sunt nemodernizate sau nu sunt modernizate pe întreaga lungime a străzii.
Pentru lucrările de întreținere, reparații străzi, poduri și trafic rutier s-au cheltuit în cursul anului trecut 31.322.828,97 lei cu TVA (față de 32.500.000 lei în 2022).
Printre altele, în anul 2023, în cadrul lucrărilor de investiție finalizate de către Direcția Tehnică pot fi amintite:
*Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul - Dimitrie Cantemir
*Modernizare străzi: Cireșilor, Eugen Potoran, Eugen Groza, Virgil Maxim, Macului, Ioan Ciordaș, Roman Mottl, Episcop Radu Demetriu, Gheorghe I. Șișești, Ștefan Lupșa, Denis Diderot, Jean Săndulescu, Corneliu Zdrehuș, Romer Floris, Boda Oszkar, Lucian Drimba, Traian Moșoiu;
*Reabilitare străzi: Episcop Dr. Vasile Coman;
*Pod peste pârâul Peța în zona străzii Feldioarei;
*Amenajare pistă Pumptrack în Parcul Salca II;
*Realizare accese auto și spații de parcare în zona străzii Constantin Nottara și zona străzii General Nicolae Șova;
*Regenerare urbană - spații verzi, accese rutiere și spații de parcare în perimetrul str. Nufărului - str. Nojoridului - str. Leonardo Da Vinci - str. Ciheiului - etapa 1 și etapa 2.
Pe lângă lucrările de întreținere a străzilor, Direcția Tehnică a desfășurat și activități legate de semnalizarea rutieră, precum întreținerea semafoarelor, executarea marcajelor rutiere, întreținerea indicatoarelor și montarea unor stâlpișori metalici de protecție, panouri reflectorizante, oglinzi rutiere etc.
În ceea ce privește lucrările pe străzile nemodernizate, în anul 2023 au fost executate lucrări de întreținere și reparații pe 150 de străzi nemodernizate. Pentru aceste lucrări au fost utilizate peste 1.141 de tone de asfalt aferent suprafeței de 9.670 mp.
Spații verzi, proiecte de investiții privind reamenajarea parcurilor orădene
În ceea ce privește activitățile legate de întreținerea spațiilor verzi din Oradea, în cursul anului 2023 au fost executate lucrări de întreținere, reparație şi execuție mobilier urban în valoare de 952.956,76 lei cu TVA.
S-au montat șase toalete cu auto-spălare, amplasate astfel: Parcul Salca două bucăți, respectiv câte o bucată în Coridorul verde din Cartierul Grigorescu, Parc Ion Bogdan, Coridor verde în cartierul Soarelui și promenadă mal Criș - strada Sovata. Valoarea totală de achiziție a toaletelor publice este de 1.462.807,50 lei cu TVA.
În Parcul Olosig au fost montate două echipamente de joacă destinate persoanelor cu dizabilități, un carusel și un leagăn, ambele provenite din donația Asociației Deficienților Locomotori Bihor.
De asemenea, anul trecut în Municipiul Oradea au fost plantați 790 de arbori ornamentali, fiind amenajate şi reabilitate spații verzi pe o suprafață de aproximativ 7.200 mp.
Valoarea totală a lucrărilor este de 4.363.367,98 lei cu TVA (față de 3.171.964 lei în anul 2022).
Totodată, au fost actualizate un număr de șase acorduri de colaborare și încheiate opt acorduri de colaborare noi cu agenți economici, în vederea punerii în aplicare a programului de conservare a zonelor verzi din Municipiul Oradea. În total, în Municipiul Oradea sunt în vigoare 62 de acorduri de colaborare, pe o suprafață cumulată de aproximativ 52.635,5 mp.
Investiții noi în 2024
Legat de proiectele propuse spre realizare în anul 2024, directorul Sebastian Marchiș a menționat că în situația în care va fi aprobată finanțarea în cadrul bugetului Primăriei Oradea pe anul 2024, Direcția Tehnică are în intenție elaborarea de proiecte și execuția altor obiective de investiții după cum urmează:
*Construire drumuri colectoare pentru Centru de Transport Intermodal;
*Construire strada Diasporei;
*Modernizare străzi: Bunyitay Vince, Valea Frumoasa, Lirei, Sofiei, Gheorghe Doja - tronson zona intersecției cu strada Livezilor, Arinului - tronson Adevarului - Sofiei, Vicent Van Gogh, Moreni - tronson cuprins între strada Rădăuților și Moliere, Maramureșului - tronson cuprins între strada Rădăuților și incinta CFR, Rădăuților - tronson cuprins între strada Maramureșului și strada Moreni, Ion Isaiu, Dejului, Emil Cioran, Emile Zola, Eugen Lovinescu, George Bacovia, J.-J. Rousseau, Iustin Popfiu, Hadrian Daicoviciu, Zaharia Macovei, Nicolae Toma, Lucreția Suciu, Bulgarilor, Plantelor, Prunilor, Dâmbului, Răspântiilor, Plugului;
*Pasaj subteran la intersecția dintre Bulevardul Decebal și strada Tudor Vladimirescu și lărgire strada Tudor Vladimirescu la patru benzi de circulație;
*Construire pasaj Centru de Transport Intermodal;
*Organizarea  evenimentului „ Oradea in Bloom";
*Amenajarea de pereți verticali și acoperișuri verzi - stațiile  de tramvai  din Piața Unirii;
*Campanie de plantare a 2.900 de arbori ornamentali: 408 arbori în campania de primăvară și 2.500 de arbori în campania de toamnă-iarnă;
*Preluarea în întreținere a grădinii publice Ciuperca, în baza unui acord cadru;
*Master Plan 2024-2033 - Patrimoniul arboricol al municipiului Oradea: plantări și tăieri de arbori;
*Achiziția unui număr de 100 de bănci de odihnă, care vor fi amplasate în cvartale de locuit și pe spațiile publice (promenade, parcuri etc.);
*Achiziția unui număr de 100 de rastele pentru biciclete, care vor fi amplasate în cvartale de locuit și pe spațiile publice;
*Amenajare zonă verde și de agrement str. Ion Bradu - Iancu de Hunedoara - mal Peța;
*Modernizare Parc N. Bălcescu;
*Coridor verde str. Făcliei - zona Silvaș etc.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:01:28 Ora standard a Europei de Est