Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Direcția Tehnică și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2023

Miercuri,

Direcția Tehnică și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2023

Viceprimarul Marcel Dragoș, directorul executiv al Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Sebastian Marchiș, împreună cu directorii adjuncți Aurelia Țenț și Adina Popa, au susținut miercuri (7 febr. 2024), o conferință de presă în care au prezentat bilanțul de activitate al Direcției Tehnice pe anul 2023, dar și propunerile de investiții prevăzute pentru acest an.

Viceprimarul Marcel Dragoș a menționat că această direcție are rezultate vizibile în tot municipiul: „Aș dori să felicit colegii mei din cadrul Direcției Tehnice deoarece anul 2023 este anul cu cele mai mari investiții derulate de către ei. A fost un an foarte greu dar am avut bucuria și plăcerea de a constata că la finalul acestui an au fost închise aproape toate proiectele, iar dacă faceți o comparație între raportul din anul 2022 și cel de pe anul 2023 vă puteți da seama de numărul mare de investiții, mai ales în infrastructură, care au fost derulate de către această direcție".
Directorul Direcției Tehnice, Sebastian Marchiș, a prezentat situația lucrărilor de întreținere, reparații, amenajări străzi, poduri și trafic rutier din municipiu, precum și celelalte activități ale direcției.
Conform spuselor directorului, activitatea de bază a Direcției Tehnice constă în lucrările de întreținere, reparații, amenajări străzi, poduri și trafic rutier din municipiu precum și lucrările de investiții aferente acestui patrimoniu. Astfel, la finalul anului 2023, în municipiul Oradea, dintr-un număr de 935 de străzi în lungime totală de cca 471,548 km, 724 de străzi, în lungime de cca 383,349 km, sunt modernizate integral sau pe tronsoane de stradă, iar 211 străzi, în lungime de cca 88,199 km, sunt nemodernizate sau nu sunt modernizate pe întreaga lungime a străzii.
Pentru lucrările de întreținere, reparații străzi, poduri și trafic rutier s-au cheltuit în cursul anului trecut 31.322.828,97 lei cu TVA (față de 32.500.000 lei în 2022).
Printre altele, în anul 2023, în cadrul lucrărilor de investiție finalizate de către Direcția Tehnică pot fi amintite:
*Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul - Dimitrie Cantemir
*Modernizare străzi: Cireșilor, Eugen Potoran, Eugen Groza, Virgil Maxim, Macului, Ioan Ciordaș, Roman Mottl, Episcop Radu Demetriu, Gheorghe I. Șișești, Ștefan Lupșa, Denis Diderot, Jean Săndulescu, Corneliu Zdrehuș, Romer Floris, Boda Oszkar, Lucian Drimba, Traian Moșoiu;
*Reabilitare străzi: Episcop Dr. Vasile Coman;
*Pod peste pârâul Peța în zona străzii Feldioarei;
*Amenajare pistă Pumptrack în Parcul Salca II;
*Realizare accese auto și spații de parcare în zona străzii Constantin Nottara și zona străzii General Nicolae Șova;
*Regenerare urbană - spații verzi, accese rutiere și spații de parcare în perimetrul str. Nufărului - str. Nojoridului - str. Leonardo Da Vinci - str. Ciheiului - etapa 1 și etapa 2.
Pe lângă lucrările de întreținere a străzilor, Direcția Tehnică a desfășurat și activități legate de semnalizarea rutieră, precum întreținerea semafoarelor, executarea marcajelor rutiere, întreținerea indicatoarelor și montarea unor stâlpișori metalici de protecție, panouri reflectorizante, oglinzi rutiere etc.
În ceea ce privește lucrările pe străzile nemodernizate, în anul 2023 au fost executate lucrări de întreținere și reparații pe 150 de străzi nemodernizate. Pentru aceste lucrări au fost utilizate peste 1.141 de tone de asfalt aferent suprafeței de 9.670 mp.
Spații verzi, proiecte de investiții privind reamenajarea parcurilor orădene
În ceea ce privește activitățile legate de întreținerea spațiilor verzi din Oradea, în cursul anului 2023 au fost executate lucrări de întreținere, reparație şi execuție mobilier urban în valoare de 952.956,76 lei cu TVA.
S-au montat șase toalete cu auto-spălare, amplasate astfel: Parcul Salca două bucăți, respectiv câte o bucată în Coridorul verde din Cartierul Grigorescu, Parc Ion Bogdan, Coridor verde în cartierul Soarelui și promenadă mal Criș - strada Sovata. Valoarea totală de achiziție a toaletelor publice este de 1.462.807,50 lei cu TVA.
În Parcul Olosig au fost montate două echipamente de joacă destinate persoanelor cu dizabilități, un carusel și un leagăn, ambele provenite din donația Asociației Deficienților Locomotori Bihor.
De asemenea, anul trecut în Municipiul Oradea au fost plantați 790 de arbori ornamentali, fiind amenajate şi reabilitate spații verzi pe o suprafață de aproximativ 7.200 mp.
Valoarea totală a lucrărilor este de 4.363.367,98 lei cu TVA (față de 3.171.964 lei în anul 2022).
Totodată, au fost actualizate un număr de șase acorduri de colaborare și încheiate opt acorduri de colaborare noi cu agenți economici, în vederea punerii în aplicare a programului de conservare a zonelor verzi din Municipiul Oradea. În total, în Municipiul Oradea sunt în vigoare 62 de acorduri de colaborare, pe o suprafață cumulată de aproximativ 52.635,5 mp.
Investiții noi în 2024
Legat de proiectele propuse spre realizare în anul 2024, directorul Sebastian Marchiș a menționat că în situația în care va fi aprobată finanțarea în cadrul bugetului Primăriei Oradea pe anul 2024, Direcția Tehnică are în intenție elaborarea de proiecte și execuția altor obiective de investiții după cum urmează:
*Construire drumuri colectoare pentru Centru de Transport Intermodal;
*Construire strada Diasporei;
*Modernizare străzi: Bunyitay Vince, Valea Frumoasa, Lirei, Sofiei, Gheorghe Doja - tronson zona intersecției cu strada Livezilor, Arinului - tronson Adevarului - Sofiei, Vicent Van Gogh, Moreni - tronson cuprins între strada Rădăuților și Moliere, Maramureșului - tronson cuprins între strada Rădăuților și incinta CFR, Rădăuților - tronson cuprins între strada Maramureșului și strada Moreni, Ion Isaiu, Dejului, Emil Cioran, Emile Zola, Eugen Lovinescu, George Bacovia, J.-J. Rousseau, Iustin Popfiu, Hadrian Daicoviciu, Zaharia Macovei, Nicolae Toma, Lucreția Suciu, Bulgarilor, Plantelor, Prunilor, Dâmbului, Răspântiilor, Plugului;
*Pasaj subteran la intersecția dintre Bulevardul Decebal și strada Tudor Vladimirescu și lărgire strada Tudor Vladimirescu la patru benzi de circulație;
*Construire pasaj Centru de Transport Intermodal;
*Organizarea  evenimentului „ Oradea in Bloom";
*Amenajarea de pereți verticali și acoperișuri verzi - stațiile  de tramvai  din Piața Unirii;
*Campanie de plantare a 2.900 de arbori ornamentali: 408 arbori în campania de primăvară și 2.500 de arbori în campania de toamnă-iarnă;
*Preluarea în întreținere a grădinii publice Ciuperca, în baza unui acord cadru;
*Master Plan 2024-2033 - Patrimoniul arboricol al municipiului Oradea: plantări și tăieri de arbori;
*Achiziția unui număr de 100 de bănci de odihnă, care vor fi amplasate în cvartale de locuit și pe spațiile publice (promenade, parcuri etc.);
*Achiziția unui număr de 100 de rastele pentru biciclete, care vor fi amplasate în cvartale de locuit și pe spațiile publice;
*Amenajare zonă verde și de agrement str. Ion Bradu - Iancu de Hunedoara - mal Peța;
*Modernizare Parc N. Bălcescu;
*Coridor verde str. Făcliei - zona Silvaș etc.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 16:27:30 Ora de vară a Europei de Est