Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiecte complexe și complementare la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Oradea

Comunicat de presă

Proiecte complexe și complementare la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Oradea

Unul dintre obiectivele pe care Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" le-a urmărit cu consecvență în ultimii ani vizează componenta de internaționalizare a activităților prin diversificarea și lărgirea portofoliului de parteneriate și proiecte pentru promovarea educației pentru cetățenie europeană și pentru a oferi experiențe de învățare alternativă de calitate.

 În acest an școlar echipele de lucru constituite pentru scrierea proiectelor cu finanțare din fonduri europene s-au dovedit eficiente obținând pentru școală acreditarea Erasmus + pentru două categorii de proiecte în domeniul educației școlare și în domeniul formării profesionale VET. Acest statut oferă un acces simplificat la finanțare (cerere de grant) pentru activități de mobilitate pentru profesori și elevi până în 2027, cu focus pe dezvoltarea instituției pe termen mediu-lung.
Proiectele implementate în  domeniul educației școlare implică  40 de profesori și personal didactic auxiliar care vor participa la cursuri de formare în domenii precum: digitalizarea, comunicare în limba engleză, educație outdoor și de team-building (cooperare). De asemenea, proiectul se adresează elevilor, astfel că până în 2027 aproximativ 130 de liceeni vor participa la mobilităților de grup organizate în parteneriat cu alte școli din țări UE pe teme precum: interculturalitate,  cetățenie europeană, toleranță, diversitate, incluziune și egalitate de șanse,  utilizarea limbilor străine în comunicare, gestionarea emoțiilor, combaterea dependențelor de social media și substanțe nocive, mediul înconjurător, schimbările climatice, sustenabilitate.
Obținerea acreditării domeniul formării profesionale VET presupune desfășurarea de activități prin care persoanele implicate să interacționeze și să învețe împreună, dar și alături de profesioniști din organizații europene, să participe la schimburi de bune practici și la crearea și implementarea de resurse educaționale inovatoare care produc schimbare. Proiectele vor avea ca beneficiari 78 de elevi din cadrul specializării matematică-informatică și 13 profesori, care până în anul 2027 vor parcurge  stagii de practică în firme din mediul economic european, având șansa să lucreze direct cu hardware-ul și să participe la proiecte de programare în firme IT.
De asemenea seria proiectelor cu finanțare europerană se completează cu Proiectul ERASMUS+ KA210 TOGETHER, SCHOOLS GO DIGITAL! Acesta își propune să abordeze componenta digitală a actului instructiv-educativă, beneficiari fiind 150 de elevi și 30 de cadre didactice.  Școlile din cele trei țări partenere, România, Polonia și Turcia, vor desfășura activități în comun în vederea realizării unui ghid de bune practici care să cuprindă lecții ce vizează utilizarea învățării mixte (blended learning). Cele două metode care vor fi exersate în cadrul proiectului sunt clasa răsturnată (flipped learning) și învățarea bazată pe proiect (project-based learning). Proiectul își propune să dezvolte atât abilități ale elevilor (gândirea critică, creativitatea, spiritul de echipă), cât și ale cadrelor didactice (planificarea și coordonarea lecțiilor care combină învățământul tradițional cu pedagogiile digitale).
Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" este de asemenea beneficiarul proiectului Grow a school, în valoare de 7000 de euro, finanțat de Asociația Ascendis, program structurat pe două direcții: Digitalizare în școală, respectiv Dezvoltare în școală, cu trei module de formare: Siguranță psihologică, Orientarea în carieră și Incubatoare de inovație
Printre obiectivele programului se numără digitalizarea procesului de învățare în școală, integrarea platformei Code of Talent, o platformă de microlearning, bazată pe inteligența artificială, care îi ajută pe profesori să digitalizeze stilul de predare, iar pe elevi să învețe și să acționeze rapid într-un context de permanentă schimbare.
Proiectul se va desfășura pe parcursul anului 2027 cu implicarea a 35 de profesori și elevi din 15 clase de gimnaziu și liceu.
Avem convingerea că prin implementarea acestor programe va fi diversificată oferta de programe educative, resursele procedurale și materiale, fiind pași importanți prin care  colegiul nostru se va așeza pe harta școlilor europene naționale și nu numai.
prof. dr. Livia Cătălina Muntean
director al Colegiului Național ,,Mihai Eminescu" Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:26 Ora de vară a Europei de Est