Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sesiunea județeană de formare a elevilor reprezentanți (SJFER)

Un eveniment - tradiție pentru structura noastră

Sesiunea județeană de formare a elevilor reprezentanți (SJFER)

În perioada 26-27 ianuarie 2024, Consiliul Județean al Elevilor Bihor a organizat, cu sprijinul BCR România, în calitate de partener, Sesiunea județeană de formare a elevilor reprezentanți (SJFER), unul dintre cele mai importante evenimente ale structurii de reprezentare a elevilor.

 Într-un cadru plin de entuziasm și participare activă, 170 de elevi reprezentanți din toate consiliile școlare ale elevilor din întreg județul s-au reunit la Casa Tineretului Oradea, unde au participat în cele două zile la nouă ateliere facilitate de invitați deosebiți, prin care am urmărit dezvoltarea unui set de aptitudini esențiale atât în plan personal, cât și profesional.
Scopul principal al evenimentului a fost, deci, formarea elevilor reprezentanți din Bihor astfel încât să ducă la îndeplinire misiunea Consiliului elevilor pentru colegii lor din școală într-un mod cât mai eficient și de impact posibil. Astfel, printre facilitatorii atelierelor s-au numărat:
George Silaghi (director filiala Bihor) și Ioana Paula Lele (reprezentant), din partea BCR pentru atelierul de educație financiară;
Mihai Zmole, vicepreședinte al clubului Oradea Toastmasters pentru atelierul de public speaking și leadership;
Claudia Abrudan, director executiv al Fundației Comunitare Oradea pentru atelierul de fundraising;
Ariana Dociu, asistent universitar doctor al Facultății de Drept din cadrul Universității din Oradea pentru atelierul de educație juridică;
Olimpiu Man (coordonator departament) și Oana Duma (președinte), din partea Asociației Studenților Mediciniști din Oradea pentru atelierul de educație sexuală;
Rareș Cotoi, alumn al Consiliului Național al Elevilor pentru atelierul Rolul Consiliului Elevilor în societate;
Biroul executiv al Consiliului Județean al Elevilor Bihor pentru atelierele ce privesc organizarea internă și externă a mișcării de reprezentare.
În cadrul ceremoniei de deschidere, am avut onoarea de a-i avea ca invitați pe reprezentanții antemenționați din partea BCR, domnul Alin Ștefănuț din partea ISJ Bihor, David Ristea din partea Consiliului Național al Elevilor.
Echipa de organizare din spate Biroul executiv al Consiliului Județean al Elevilor Bihor mulțumește Băncii Comerciale Române pentru sprijinul acordat în organizarea logistică, precum și tuturor sponsorilor care ne-au ajutat în realizarea unui eveniment de succes și de mare amploare.
Iată ce a avut de declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Bihor,
Ioana-Călina Butaru:
,,Este important să punem accentul și asupra formării elevilor din substructuri, adică din consiliile școlare ale elevilor, aceștia având datoria de a duce vocea colegilor lor mai departe și de a dezvolta comunitatea lor școlară. Tocmai de aceea, prin SJFER ne propunem anual să le asigurăm condițiile și resursele necesare pentru a reprezenta informat și corect alături de noi cei peste 95.000 de elevi bihoreni. În spatele evenimentului au fost zeci de ore de muncă, iar pe această cale dorim să le mulțumim tuturor pentru
mobilizare și implicare: participanților, voluntarilor noștri și sponsorilor prin care am asigurat mâncarea, băutura, respectiv materialele promoționale din cadrul evenimentului.
Iar în acest sens îi menționăm pe: Piața 9, To Chefs, My speciality coffee, Street Coffee Roasters, Real Burgers, Pizza Camea, A' la Chef, Select Catering, Faist Inspiring Solutions, Perfumarte".
SJFER ‘24 a însemnat nu doar un program riguros pentru tinerii care au învățat și discutat despre sistemul de învățământ românesc și care au aprofundat cunoștințele despre structura noastră de reprezentare, ci și o oportunitate de networking și schimb de bune practici între aceștia.
Comunicat transmis de Consiliul Județean al Elevilor Bihor

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:42:11 Ora standard a Europei de Est