Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Arhitectul Anton Szallerbeck și stilul național românesc, autor Mircea Pașca

Lansare de carte

Arhitectul Anton Szallerbeck și stilul național românesc, autor Mircea Pașca

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Editura Argonaut, organizează un nou eveniment din seria Cartea lunii, care va avea loc joi, 8 februarie a.c., de la ora 17.00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr" (Str. Aurel Lazăr nr.16). Cu această ocazie va fi lansat volumul Arhitectul Anton Szallerbeck și stilul național românesc, autor Mircea Pașca, apărut la Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2023.

Actuala carte dedicată arhitectului Anton Szallerbeck este o ediție revăzută și completată cu noi informații și documente inedite a volumului publicat în 2011 (Arhitectul Anton Szallerbeck, stil național românesc, școli greco-catolice în Oradea şi Beiuş), fiind un volum bogat ilustrat, cu imagini, fotografii de epocă, documente și proiecte originale.
Cartea prezintă raportul dintre stil - comanditar - arhitect; biografia și lista cu lucrările arhitectului Anton Szallerbeck; clădirea Şcolii Normale Române Unite din Oradea (Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu"); Seminarul Tinerimei Române Unite din Oradea (în prezent spații ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu"), Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan" și Facultatea de Teologie Greco-Catolică, UBB Cluj-Napoca, departamentul Oradea); Liceul Greco-Catolic de Fete din Beiuş; aripa nouă a Liceului Greco-Catolic de băieţi „Samuil Vulcan" din Beiuş; fosta stațiune montană Stâna de Vale; clădiri civile ale Bisericii Greco-Catolice; un album cu Biserici; vechiul Ștrand Municipal Oradea (dispărut); numeroase case și vile; clădiri care pot fi atribuite arhitectului.
Trei elemente s-au întâlnit în această carte: Episcopul Valeriu Traian Frenţiu şi Episcopia Română Unită de Oradea, care sunt comanditarul şi angajatorul arhitectului Anton Szallerbeck, şi maniera stilistică național-românească. Stilul naţional românesc, deşi era bine cristalizat în Regatul României, în Bihor nu a fost prezent până în 1926, iar în Oradea şi în judeţul Bihor nu a avut o pondere însemnată, comparativ cu alte modalităţi de expresie arhitecturală.
Anton Szallerbeck este cel mai important şi prolific arhitect care a proiectat în stil național românesc în Bihor, iar Episcopia Română Unită din Oradea, deși nu a fost singurul comanditar care a preferat acest stil, a fost cel mai important.
Anton Iuliu Szallerbeck s-a născut la Bratislava (Slovacia) în 8 martie 1887, a făcut şcoala medie la Budapesta, iar apoi, Şcoala Superioară Regală de Stat pentru Industria Construcţiilor din Budapesta, la secţia de construcţii / arhitectură, pe care a absolvit-o în 1908. În 21 iunie 1912, a susținut examenul de capacitate al arhitecților constructori. Începând cu 1 iunie 1926, a fost angajat ca arhitect al Eparhiei Române Unite de Oradea. A murit la Oradea, în 27 decembrie 1960.
În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul: autorul volumului, dr. Mircea Pașca, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal și prof. univ. dr. habil Sorin Șipoș, prorector al Universității Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:03 Ora de vară a Europei de Est