Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost aprobat bugetul pentru anul 2024

Miercuri,

A fost aprobat bugetul pentru anul 2024

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de miercuri, 31 ianuarie, bugetul Județului Bihor și al instituțiilor subordonate pe anul 2024.

Bugetul total previzionat pentru acest an este de 2,5 miliarde lei, din care 2,1 miliarde, adică 84%, sunt alocate investițiilor. Cheltuielile de funcționare ale aparatului propriu al Consiliului Județean Bihor și ale instituțiilor subordonate sunt prevăzute la 417,5 milioane lei.
Bugetul de investiții este motorul de dezvoltare a județului. Acesta a început să crească din 2021, odată cu reducerile de personal și reorganizarea activității Consiliului Județean Bihor. În 2022 am avut o altă creștere importantă, de la 197 la 288 milioane, cu aproape 50% a bugetului de dezvoltare față de anul precedent, iar anul trecut am avut un salt uriaș, de aproape 300%, la 1,1 miliarde lei, odată cu derularea marilor proiecte cu fonduri europene. Pentru anul acesta avem previzionat un buget de peste 2,1 miliarde lei", a precizat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, în conferința de presă de prezentare a bugetului din 23 ianuarie.
De la preluarea mandatului actualei conduceri, ponderea cheltuielilor de funcționare și a celor de dezvoltare din bugetul total s-a inversat din 2019 (funcționare: 74%, dezvoltare: 26%) până în 2023 (funcționare: 23%, dezvoltare: 77%). În 2024 costurile de funcționare sunt estimate la doar 16%.
Cele mai mari investiții sunt prevăzute în domeniul infrastructură, cu alocări de peste 1,7 miliarde lei în 2024.
O componentă esențială a bugetului de dezvoltare o reprezintă fondurile europene. Investițiile vor fi finanțate în proporție de 84% cu fonduri externe nerambursabile, pentru anul 2024 instituția propunându-și să atragă 1,78 miliarde lei de la Uniunea Europeană.
Dacă în 2020 fondurile europene reprezentau doar 5% din totalul bugetului de investiții, în 2023 acestea au crescut la 86%, adică 970 milioane lei.
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat cele mai importante proiecte derulate de instituție, împărțite în trei categorii: proiecte în curs care se vor finaliza anul acesta, proiecte în implementare cu termen de finalizare anul viitor și proiecte a căror execuție va demara în 2024.
 
Proiecte care se vor finaliza în 2024:
Centurile Beiuș, Aleșd, Oșorhei, Sântandrei, Nojorid, Sânmartin, reabilitarea drumului județean Oșorhei - Copăcel, reabilitarea drumului județean Almașu-Mare - Sălaj, dotări și acreditare Parcul Științific și Tehnologic, dotări Campusul pentru Învățământ Dual, microbuze electrice pentru școlile din județ, reabilitarea Spitalului de Psihiatrie din Nucet, platformele de deșeuri, proiectele în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.
 
Proiecte în derulare, cu termen de finalizare după anul 2024
Inelul Rutier Metropolitan, reabilitarea drumului județean Salonta - Tinca, Parcurile de specializare inteligentă din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei.
 
Investiții care vor demara în 2024
Rețeaua de pasaje rutiere și pietonale din Oradea și Oșorhei, lărgirile de la două la patru benzi la ieșirile din Oradea spre Nojorid, până la intersecția cu Livada, și spre Biharia; modernizarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai; Centrul Cultural Multifuncțional; Drumul Expres Arad-Oradea, proiectul cu trenuri metropolitane; modernizarea drumului turistic Padiș - Ic Ponor.
 
Tot anul acesta vor demara proiecte precum Centrul de testare pentru orientare școlară, un program de transport prin care să fie achiziționate autobuze electrice, dezvoltarea zonei din vecinătatea Aeroportului Oradea, deschiderea unor spații muzeale în Cetatea Oradea, autorizarea ISU a Teatrului din Oradea, asistența medicală în zonele izolate, susținerea învățământului în limba germană, achiziționarea unor utilaje pentru siguranța în trafic pe drumurile județene și reabilitarea drumului județean 795A dintre Șumugiu și Mierlău.
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a explicat: „Aceste estimări trebuie tratate cu o anumită rezervă pentru că, așa cum a fost și anul trecut, sunt diferiți factori pe care noi nu îi putem controla: durata procedurilor de licitație, contestații, procese, șantiere arheologice, decizii guvernamentale sau alte situații. Toate aceste proiecte, în implementare sau care vor începe, sunt rezultatul muncii colegilor noștri și al instituțiilor partenere, cărora le mulțumesc".

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:55 Ora de vară a Europei de Est