Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Semnal de alarmă privind respectarea și implementarea normelor de igienă în școli

Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor

Semnal de alarmă privind respectarea și implementarea normelor de igienă în școli

Stimați domni/doamne directori,
Într-un context postpandemic am fi înclinați să credem că, cel puțin în privința condițiilor igienico-sanitare, nu vor mai exista probleme ori că măsurile necesare pentru salubritatea unităților de învățământ au fost meticulos realizate în mod obligatoriu încă din 2020.

Totuși, patru ani mai târziu, redactăm această scrisoare în numele celor 1.103 elevi care ne-au sesizat nereguli în cadrul unei consultări pe care am lansat-o în luna noiembrie a anului trecut, pentru a afla punctual problemele cu care se confruntă.
Consiliul Județean al Elevilor Bihor, unica structură de reprezentare a celor peste 95.000 de elevi bihoreni, tragem un semnal de alarmă asupra modului în care sunt respectate și implementate normele de igienă în școli. Fie că vorbim de elevi care vin cu hârtia igienică în ghiozdan, care achiziționează din banii proprii produsele pe care școala ar trebui să le asigure în mod obligatoriu și gratuit sau de elevi care nu pot nici măcar folosi toaletele din cauza stării deteriorate și nerecondiționate; subiectul igienei în școli din păcate nu este unul asupra căruia se pune accentul, și totuși rămâne unul indispensabil. Iar drept consecință, elevii suferă!
Unitățile de învățământ sunt obligate prin lege să ofere un mediu propice pentru educație, dar ce fel de ,,mediu propice" este acela în care inclusiv sănătatea elevilor este periclitată, iar condiții de bază, infime, precum cele igienico-sanitare, sunt profund neglijate? Este absurd să pretinzi unui elev să performeze academic timp de 6/7 ore per zi și, totuși, să nu i se ofere toate condițiile necesare, firești, umane chiar, pentru a face acest lucru.
Tocmai pentru că un act educațional de calitate îi implică pe toți actorii acestuia, elev-profesor-părinte, este important să existe respect și înțelegere reciproce. În acest sens, vă solicităm să reevaluați modul în care școala dumneavoastră asigură și menține condițiile vitale pentru protejarea, confortul și siguranța mediului unde elevii își petrec zilnic activitățile școlare. Credem ferm că dialogul și comunicarea fac cu adevărat diferența dintre nepăsare și implicare, dintre hibe, critici, plângeri și performanțe. Cu cât vocea elevilor este pusă mereu pe primul plan, iar doleanțele lor ascultate, cu atât relațiile interșcolare se vor îmbunătăți.
Astfel, vom cita mai jos, cu protecția anonimatului, câteva dintre declarațiile pe care ni le-au oferit elevii bihoreni în cadrul consultării noastre:
,,Unele uși de la baie nu au posibilitatea să fie închise cu lacăt sau chiar nu au clanță. Des băile rămân fără apă și nu sunt dotate cu dezinfectant, iar robinetele chiuvetelor sunt stricate sau fluxul apei este foarte slab. Hârtie igienică rar prezentă... Apa se trage greu și des băile au podeaua udă și foarte alunecoasă. Capacele toaletelor sunt rupte și foarte instabile..."
,, ...pretenții non stop de la elevi, dar nici măcar condițiile minime nu se ating".
,,Nu avem apă caldă, uneori nu avem apă chiar deloc. Hârtia igienică lipsește aproape zilnic... Clasele și holurile nu se curăță după ce pleacă elevii iar nici băile nu se spală".
,,Sunt zile bune până primim hârtie la baie. Venim noi cu șervețele, am văzut și multe persoane care vin cu rola de hârtie igienică".
,,Nu se mătură în clase, praf și mizerie pe jos, în toalete este constant mizerie".
Așadar, reiterăm apelul nostru și al tuturor elevilor pe care îi reprezentăm de a prioritiza igiena și salubritatea în cadrul școlii:
● toalete demne, igienizate constant, care să asigure intimitatea elevilor;
● dispunerea de produse de igienă gratuite pe tot parcursul programului școlar;
● curățarea și igienizarea corespunzătoare a sălilor;
● dispunerea de apă curată și permanent funcțională.
În acest spirit, vă rugăm în final să luați în calcul toate aspectele și solicitările prezentate mai sus, fiindcă până la urmă interesul comun al tuturor este un mediu școlar calitativ, lucru care să se reflecte atât extern prin dotări, cât și academic prin rezultate înalte.
Haideți să facem împreună acest lucru o realitate pentru educația bihoreană și nu doar ecoul unei promisiuni deșarte!
Inițiator: Consiliul Județean al Elevilor Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:59 Ora de vară a Europei de Est