Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Proiectele ,,Profesorul trăsnit” și ,,Teatrul vine la tine”

Asociația Culturală Teatrul de Copii a obținut finanțare pentru

Proiectele ,,Profesorul trăsnit” și ,,Teatrul vine la tine”

Asociația Culturală Teatrul de Copii a obținut finanțare pentru proiectele ,,Profesorul trăsnit" și ,,Teatrul vine la tine", care se vor desfășura în localități din Bihor în perioada februarie - iulie 2024.

Proiectul ,,Profesorul trăsnit" este finanțat prin programul Fondul Științescu Oradea, ediția 6.0. Acesta este un program prin care Fundația Comunitară Oradea face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor, oferind finanțări și mentorat pentru proiecte educaționale din domeniul STEAM (științe, tehnologie, inginerie, artă și matematică). Sponsorul principal al programului este compania Accesa. Au contribuit la a face știința mai atractivă următoarele companii: DSV Air & Sea, VPK Packaging Salonta, Salesianier Romania, Sema Express, Golde Oradea, Vulcri și Plexus Corp - Romania. 
Proiectul are în vedere organizarea de spectacole pentru mai mulți elevi din Roșia, Parhida, Batăr, Vârciorog și Marghita. Știința va fi explicată cu ajutorul artei teatrale. Fiecare spectacol va avea în vedere transmiterea de cunoștințe elementare de fizică, chimie și matematică, în cadrul a cinci spectacole interactive susținute de Profesorul trăsnit. Proiectul va avea continuitate și după implementare, asta pentru că experimentele fizice și chimice din spectacole vor putea fi replicate la scară mică de către profesori.
Bugetul proiectului: 17.700 lei.
Proiectul ,,Teatrul vine la tine" este finanțat prin programul Bursa Talentelor al Fundației Comunitare Oradea, proiectul are finanțare din partea Avivest, Csaba Bekesi, Romcom, VPK, Salesianer, Selina, Qubiz, Vladi Optic, Joben Spedition, Superbon, Total Clean, Nidec, Decitex, Amazing Visuals, ADLO, Vernicolor, Communications Media, Plexus. ,,Teatrul vine la tine" este la a treia ediție, primele fiind destinate copiilor. De data aceasta însă, ,,Teatrul vine la tine" se îndreaptă înspre seniorii din Suplacu de Barcău, Tinca, Tulca, Gepiu și Vadu Crișului cu spectacolul ,,Dragoste cu năbădăi".
Bugetul proiectului : 19.762 lei.
Șerban Borda

Trimite email
sâmbătă, 1 februarie 2025, 15:50:21 Ora standard a Europei de Est