Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premieră „Cartea Junglei”

Teatrul Regina Maria anunță

Premieră „Cartea Junglei”

Teatrul Regina Maria anunță premiera spectacolului „Cartea Junglei", o adaptare după Rudyard Kipling, în regia lui Daniel Vulcu. Primele reprezentații sunt programate duminică, 4 februarie, de la orele 11:00 și 18:00, la Sala Mare. Spectacolul reprezintă o coproducție a Trupelor „Iosif Vulcan" și Arcadia, îmbinând elemente specifice teatrului de animație și teatrului muzical, cu teatru dramatic.

„Cartea Junglei" face parte din categoria poveștilor nemuritoare. Aventurile lui Mowgli, puiul de om crescut în junglă de o haită lupi, educat de ursul Baloo și protejat de abila panteră Bagheera, nu au vârstă: valorile nobile pe care le dezvoltă, precum loialitatea, onoarea, curajul, tradiția au aceeași însemnătate și în zilele noastre, iar poveștile se adresează atât copiilor, cât și adulților, cu profunzimea și semnificația pe care le-o oferă fiecare vârstă.
Spectacolul pus în scenă la Teatrul Regina Maria este un musical fermecător, dedicat întregii familii, care păstrează subiectul principal, acela al copilului care se află la granița dintre 2 lumi: cea a animalelor și cea a oamenilor, dar aduce un element de noutate, explorând legătura ancestrală dintre mamă și copil.

Cartea Junglei
adaptare după Rudyard Kipling
 
regie: Daniel Vulcu
asistent de regie și coordonator mânuire păpuși: Florian Silaghi
cântece originale și pregătire muzicală: Dorin Griguță
coregrafia: Dimény Levente
tobe: Szekely Cristian
decor: Răzvan Chendrean
costume: Oana Cernea
creație video: ing. Sergiu Domide
lighting design: Atilla Nagy
sonorizarea: Olimpiu Domide
machiaj: Dana Drăgoiu
 
Distribuția:
Povestitor - Mirela Niță Lupu
Mowgli: Rareș Roșu/ Luca Bran
Bagheera - Ciprian Ciuciu
Baloo - Igor Lungu/ David Constantinescu
Shere Kan - Florian Silaghi
Șarpele Kaa - Carina Bunea, Armanca Serac, Tudor Manea
Tatăl lup - Alexandru Pop
Lupoaica Rama - Angela Tanko
Surioara lup - Giorgiana Coman
Colonelul Elefant Toomai - Andrei Fazecaș
Soția colonelului - Iulia Dinescu
Elefănțelul - Consuela Egyed
Elefant 1 - Cosmin Petruț
Elefant 2 - Igor Lungu/ David Constantinescu
Regele Maimuțelor - Alexandru Rusu
Maimuțe - Giorgiana Coman, Iulia Dinescu, Carina Bunea, Consuela Egyed, Cosmin Petruț, Armanca Serac
Vulturi -  Florian Silaghi, Andrian Locovei, Tudor Manea
Mama - Mihaela Gherdan
Fata - Ana Marcu/ Sophia Vișovan
 
Spectacolul poate fi vizionat și în datele de 18 februarie și 17 martie, de la ora 18:00, la Sala Mare.
 
Biletele se găsesc la agenția teatrului, după următorul program:
Marți-Joi: 12:00-18:00
Miercuri-Vineri: 10:00-14:00
Sâmbătă: 11:00-13:00
 De asemenea, bilete se găsesc online pe Eventim (https://www.eventim.ro/ro/bilete/cartea-junglei-oradea-teatrul-regina-maria-sala-mare-630858/event.html) sau înainte cu o oră de începerea spectacolului, de la agenția teatrului, în limita locurilor disponibile.

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:45:59 Ora de vară a Europei de Est