Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premieră „Cartea Junglei”

Teatrul Regina Maria anunță

Premieră „Cartea Junglei”

Teatrul Regina Maria anunță premiera spectacolului „Cartea Junglei", o adaptare după Rudyard Kipling, în regia lui Daniel Vulcu. Primele reprezentații sunt programate duminică, 4 februarie, de la orele 11:00 și 18:00, la Sala Mare. Spectacolul reprezintă o coproducție a Trupelor „Iosif Vulcan" și Arcadia, îmbinând elemente specifice teatrului de animație și teatrului muzical, cu teatru dramatic.

„Cartea Junglei" face parte din categoria poveștilor nemuritoare. Aventurile lui Mowgli, puiul de om crescut în junglă de o haită lupi, educat de ursul Baloo și protejat de abila panteră Bagheera, nu au vârstă: valorile nobile pe care le dezvoltă, precum loialitatea, onoarea, curajul, tradiția au aceeași însemnătate și în zilele noastre, iar poveștile se adresează atât copiilor, cât și adulților, cu profunzimea și semnificația pe care le-o oferă fiecare vârstă.
Spectacolul pus în scenă la Teatrul Regina Maria este un musical fermecător, dedicat întregii familii, care păstrează subiectul principal, acela al copilului care se află la granița dintre 2 lumi: cea a animalelor și cea a oamenilor, dar aduce un element de noutate, explorând legătura ancestrală dintre mamă și copil.

Cartea Junglei
adaptare după Rudyard Kipling
 
regie: Daniel Vulcu
asistent de regie și coordonator mânuire păpuși: Florian Silaghi
cântece originale și pregătire muzicală: Dorin Griguță
coregrafia: Dimény Levente
tobe: Szekely Cristian
decor: Răzvan Chendrean
costume: Oana Cernea
creație video: ing. Sergiu Domide
lighting design: Atilla Nagy
sonorizarea: Olimpiu Domide
machiaj: Dana Drăgoiu
 
Distribuția:
Povestitor - Mirela Niță Lupu
Mowgli: Rareș Roșu/ Luca Bran
Bagheera - Ciprian Ciuciu
Baloo - Igor Lungu/ David Constantinescu
Shere Kan - Florian Silaghi
Șarpele Kaa - Carina Bunea, Armanca Serac, Tudor Manea
Tatăl lup - Alexandru Pop
Lupoaica Rama - Angela Tanko
Surioara lup - Giorgiana Coman
Colonelul Elefant Toomai - Andrei Fazecaș
Soția colonelului - Iulia Dinescu
Elefănțelul - Consuela Egyed
Elefant 1 - Cosmin Petruț
Elefant 2 - Igor Lungu/ David Constantinescu
Regele Maimuțelor - Alexandru Rusu
Maimuțe - Giorgiana Coman, Iulia Dinescu, Carina Bunea, Consuela Egyed, Cosmin Petruț, Armanca Serac
Vulturi -  Florian Silaghi, Andrian Locovei, Tudor Manea
Mama - Mihaela Gherdan
Fata - Ana Marcu/ Sophia Vișovan
 
Spectacolul poate fi vizionat și în datele de 18 februarie și 17 martie, de la ora 18:00, la Sala Mare.
 
Biletele se găsesc la agenția teatrului, după următorul program:
Marți-Joi: 12:00-18:00
Miercuri-Vineri: 10:00-14:00
Sâmbătă: 11:00-13:00
 De asemenea, bilete se găsesc online pe Eventim (https://www.eventim.ro/ro/bilete/cartea-junglei-oradea-teatrul-regina-maria-sala-mare-630858/event.html) sau înainte cu o oră de începerea spectacolului, de la agenția teatrului, în limita locurilor disponibile.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:18:30 Ora standard a Europei de Est